Če se bo po sokolsko razcvetel, bo trda predla

Varovanci selektorja Bolgarije Silvana Prandija ne skrivajo želja, da se prek Slovenije prebijejo vsaj v četrtfinale
Fotografija: Spored Foto Delo
Odpri galerijo
Spored Foto Delo

To so bili zlati časi vzhodnega socialističnega bloka. Športno, mislimo. Bolgarski odbojkarji so v preteklosti osvajali odličja na velikih tekmovanjih, po družbeni preozbrazbi pa so potrebovali čas, da so prišli k sebi.

Na svetovnih prvenstvih v zadnjem dobrem desetletju so si priigrali bronasto odličje na Japonskem leta 2006, na eurovolleyju so jim leta 2009 v Turčiji prav tako za vrat obesili odličja takšnega sijaja, na olimpijskih igrah v Londonu pa so po porazu z Italijoobstali na četrtem mestu. Tudi v svetovni ligi so se bolgarski fantje izkazali s petimi polfinalnimi udeležbami.



»Bolgari so, ne kakovostno, a po višini podobna ekipa kot Rusija, torej močni v bloku. Korektor Cvetan Sokolov lahko tudi sam odloči tekmo,« o jutrišnjem slovenskem tekmecu v osmini finala EP meni slovenski podajalec Dejan Vinčić. Bolgare kot selektor vodi stari maček, 71-letni italijanski trener Silvano Prandi, v težki skupini A evropskega prvenstva pa so Prandijevi izgubili le proti močnima Franciji, bilo je 0:3, in Italiji z 1:3. Kar pa ne pomeni, da Bolgari niso močni. Na zadnjem EP leta 2017 so bili prav v slovenski skupini C in medsebojno tekmo dobili s 3:0 (22, 26, 17). Če moč reprezentanc ocenjujemo po lestvici Evropske odbojkarske zveze, pa se je treba zamisliti; Bolgari so namreč na 6., Slovenija na 8. mestu.

»Evropsko prvenstvo smo dobro začeli, proti Franciji in Italiji pa se je videlo, kje smo. Obe sta bili boljši od nas. Zdaj ne preostane drugega, kot da se osredotočimo na osmino finala proti Sloveniji, kajti zdaj ni več popravnega izpita,« pravi prosti igralec Teodor Salparov. Sprejemalec Todor Skrimov ni skrival želja in ciljev: »Rusija, Poljska, Francija, Srbija, Italija ... Toliko dobrih reprezentanc je, katere želja nam jih je premagati, a dali bomo vse najboljše iz sebe, da se prebijemo vsaj v četrtfinale.« Torej, za to morajo jutri premagati Slovenijo.
Spored Foto Delo
Spored Foto Delo

Komentarji: