Češka zgolj začetek Ducatijeve fronte?

Andrea Dovizioso vedro pričakuje VN Avstrije v motociklizmu, na kateri je lani zmagal
Fotografija: Andrea Dovizoso (04) je imel v Brnu ogromno dela z Marcom Marquezom (93) in Jorgejem Lorenzom (99). Foto Reuters
Odpri galerijo
Andrea Dovizoso (04) je imel v Brnu ogromno dela z Marcom Marquezom (93) in Jorgejem Lorenzom (99). Foto Reuters

Marc Marquez je v nedeljo doživel boleč poraz proti Ducatijevema adutoma Andrei Doviziosu in Jorgeju Lorenzu, a je ob prehodu v drugo polovico svetovnega prvenstva razreda motogp še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Valentinom Rossijem na 49 točk. Dovizioso zaostaja še za dodatnih 19 točk, toda že v nedeljo se bo v Spielbergu začelo »njegovo« obdobje.

Lani je bil resda najhitrejši že na VN Italije in Katalonije, toda prav z zmago na VN Avstrije se je z odločno lotil vzpona. V sedmih nastopih je bil kar štirikrat najuspešnejši (še v Silverstonu, Motegiju in Sepangu) in se na zadnji dirki sezone v Valencii spopadel z Marquezom za naslov prvaka. Njegov letošnji primanjkljaj (68 točk) je izdatnejši kot lanski po desetih nastopih (21) in tudi Marquez deluje zelo stanovitno. Toda številni poznavalci razmer so prepričani, da Italijan še ni rekel zadnje besede in da bi mu lahko šla na roko uvrstitev še ene preizkušnje, VN Tajske 7. oktobra, na spored prvenstva. V zadnjih devetih dirkah sezone bi vendarle moral vsekakor pripraviti manjši čudež, da bi lahko z vrha spodrinil Hondinega šampiona iz Španije. Predvsem pa si ne sme več privoščiti spodrsljaja: ničle iz Jereza, Le Mansa in Barcelone so ga že predrago stale.

Marquez je v Brnu doživel najhujši poraz v letošnjih osmih dirkah, ki jih dokončal, a je bil še vedno tretji po enem od najtesnejših finišev v zgodovini SP. Od zmagovalca Doviziosa je bil počasnejši za pičle 0,368 sekunde. Od uvedbe razreda motogp leta 2002 si je bila prva trojica bliže le dvakrat: na VN Portugalske 2006 je Toni Elias prehitel Rossija za dve tisočinki sekunde in Kennyja Robertsa ml. za 0,176, istega leta pa so se Rossi, Marco Melandri in Nicky Hayden v Nemčiji zgnetli v 0,266 sekunde. Če upoštevamo tudi konkurenco do 500 cm, ki se je za svetovni naslov spopadla že leta 1949, pa je šlo bolj na nož kot letos na Češkem zgolj na sedmih preizkušnjah – najbolj na VN Avstralije 1999 s Tadajukijem Okado, Maxom Biaggijem in Regisom Laconijem v 0,124 sekunde.
 

Marquez premaguje čustva


Sporočilo iz Brna vendarle odmeva v Hondinem moštvu, saj je ob dvojnem porazu z Ducatijem dobilo krepko zaušnico. Marquez je priznal, da sta bila njegova aduta prehitra tako pri prehitevanjih kot pri manevrih ob zaviranju, zato se z njima ni spustil v brezglavo bitko. S sprijaznjenjem s tretjim mestom pa je požel tudi pohvale. »Marc si je med osvajanjem naslovov prvaka nabral veliko izkušenj. Res je, da je star šele 25 let, vendar je kot dirkač že zelo zrel. V nedeljo je uvidel, da bi bilo razmerje med tveganjem in možnostjo uspeha zanj neugodno in je postavil v ospredje razum pred čustva. Začel se je zavedati, da je v preteklosti prevečkrat popustil pred nagoni in zdaj se zavestno bori z njimi,« se strinja Dovizioso, ki bo moral najprej prehiteti velemojstra racionalnega in že kar preračunljivega dirkanja. Valentino Rossi čaka na zmago od 25. junija lani, a v tej sezoni še ni odstopil ter po petih uvrstitvah na zmagovalni oder v »zavetrju« pridno nabira točke in čaka na pravo priložnost.

Nato bi lahko prišel na vrsto še Marquez. »Morda, toda veliko bo povedala že nedelja. Lani je bil Marc v igri za zmago v Avstriji vse do zadnjega ovinka, čeprav njegov takratni motor ni bil tako močan, kot je zdajšnji. Razplet zadnjih dirk me prepričuje, da se bodo tudi drugi pognali s štarta na vso moč. Zanimivo bo,« napoveduje Andrea Dovizioso.

Komentarji: