Ciganski kralj bo milijone namenil brezdomcem

Britanski orjak Tyson Fury napoveduje še eno boksarsko senzacijo – zmago nad ameriškim šampionom Deontayjem Wilderjem
 
Fotografija: Boksarja Deontay Wilder (levo) in Tyson Fury sta hotela med seboj obračunati že na novinarski konferenci. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Boksarja Deontay Wilder (levo) in Tyson Fury sta hotela med seboj obračunati že na novinarski konferenci. FOTO: Reuters

Ljubljana – Če bosta neporažena boksarska zvezdnika težke kategorije v boksu, Američan Deontay Wilder (40 zmag, 39 s k. o.) in Britanec Tyson Fury (27 zmag, 19 s k. o.), danes ponoči v Los Angelesu prikazala vsaj del šova, ki sta ga v minulih mesecih uprizarjala na različnih soočenjih, bodo gledalci v znamenitem Staples Centru videli nepozaben dvoboj. Med seboj sta sicer hotela obračunati tudi na zadnji novinarski konferenci.

Na stavnicah favorizirajo Wilderja, ki si že skoraj štiri leta lasti naslov svetovnega prvaka po različici WBC, toda Fury, ki je pred tremi leti presenetljivo po točkah premagal tudi ukrajinskega šampiona Vladimirja Klička, je trdno odločen pripraviti novo senzacijo in se spet zavihteti na prestol. Da bo 30-letni izzivalec iz Manchestra boksal na tujem, mu ne povzroča nobenih skrbi.
»V Deontayjevem taboru so vztrajali, da se pomeriva v Los Angelesu, čeprav sem prepričan, da bi – če bi bil najin dvoboj v Angliji – zlahka prodala 75.000 vstopnic. A nič ne de; tako ali tako bom imel v dvorani vsaj toliko navijačev kot Wilder,« je Fury prepričan, da bo imel tudi v Staples Centru bučno podporo številnih privržencev.

Zaradi njih torej v ringu ne bo imel občutka, da se bo za šampionski pas združenja WBC boril v ZDA, pa četudi bi ga imel, bi ga to kvečjemu dodatno podžgalo. »Kadar boksam zunaj domovine, se prelevim v pravega bojevnika,« se je »Gypsy King« (Ciganski kralj), kakor se tudi glasi vzdevek 205 cm visokega Britanca, spomnil odmevne zmage nad Kličkom, ki jo je konec novembra 2015 slavil v Nemčiji, kjer je dolgoletni ukrajinski vladar težke kategorije preživel večino izjemne profesionalne kariere.

Najzlobnejši na planetu

Toda Wilder, ki je prav tako dvometraš (201 cm), niti najmanj ne dvomi, da bo slavil še 41. zaporedno zmago in še osmič ubranil šampionski pas za mnoge najuglednejšega boksarskega združenja WBC. »Ko sem pogledal v Tysonove oči, sem videl le prestrašenega mucka!« je rohnel 33-letni Američan, ki kljub vsemu spoštuje svojega tokratnega izzivalca.

»Ima dolge roke, poleg tega je za svojo višino in težo presenetljivo gibljiv. Njegova slabost je pretirana samozavest, kajti misli, da je najboljši na svetu. V tem se moti, kar (mu) bom dokazal v ringu,« je prepričan vase šampion iz Tuscaloose v ameriški zvezni državi Alabama, ki se počuti zapostavljenega. Upravičeno meni, da ga v domovini ne cenijo dovolj. Na koncu koncev se lahko »bronasti bombarder«, kakor tudi kličejo tretjeuvrščenega z olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu, pohvali z zares zastrašujočo statistiko, saj v 40 profesionalnih dvobojih le enega tekmeca (rojaka haitijskega rodu Bermana Stiverna v prvem medsebojnem dvoboju leta 2015) ni nokavtiral.

»Amerika naj se končno zbudi in uvidi, da sem jaz najzlobnejši človek na planetu!« na slehernem koraku ponavlja Wilder, ki bo za dvoboj – ne glede na njegov razplet – zagotovo prejel vsaj 12 milijonov evrov. Fury bo ring zapustil bogatejši za najmanj devet milijonov evrov, od katerih bo določeno vsoto namenil brezdomcem ter odvisnikom od mamil in alkohola. (»Veste, jaz sem boksar in ne poslovnež. Na koncu bom tako ali tako – kakor vsi boksarji – verjetno ostal brez vsega.«), dodatni milijoni pa bodo na njuna bančna računa kapnili, ko bodo prešteli vse kupce prenosa na plačljivih televizijskih postajah. Zmagovalcu se povrhu vsega nasmiha še obračun z angleškim zvezdnikom Anthonyjem Joshuo (22 zmag, 21 s k. o., brez poraza), svetovnim prvakom po različicah IBF, WBA in WBO, ki bi obema zanesljivo prinesel še dosti več denarja.
 

Komentarji: