Čudežna Janja svetovna prvakinja že v drugi disciplini

Po predlanskem težavnostnem zlatem odličju na SP si je Garnbretova okrog vratu nadela še balvansko zlato.
Fotografija: Janja Garnbret je svetovna prvakinja! FOTO: AFP
Odpri galerijo
Janja Garnbret je svetovna prvakinja! FOTO: AFP

Kar se čudežni slovenski deklici, 19-letni športni plezalki Janji Garnbret, ni v celoti posrečilo na prvem dejanju letošnjega članskega svetovnega prvenstva na Tirolskem, v težavnosti, se ji je sinoči obilno povrnilo na balvanski steni, na kateri si je veličastno pokorila vso konkurenco in se s šampionsko lovoriko okitila že v drugi disciplini.

Da namerava iti do konca, je koroška najstnica dokazala že v kvalifikacijah, saj ni le prepričljivo zmagala v svoji skupini, temveč je tudi edina zmogla vseh pet vrhov. Scenarij se je ponovil tudi v polfinalu, ko je ulovila tri vrhove, osvojene na pogled, kar se ni posrečilo nobeni tekmici, le tretji balvan, ki se je zdel nepreplezljiv, je ostal neosvojen (do cone je namreč od 20 kandidatk preplezala zgolj Američanka Alex Puccio, ki pa nato finala ni videla).

»V kvalifikacijah so bili balvani res težki, v polfinalu morda – z izjemo zahtevnega tretjega – prelahki,« je po polfinalnem podvigu komentirala slovenska šampionka, ki je imela še vedno nekaj težav z ramo. V večerni veliki finale se je prebila z najboljšim izhodiščem in odlično popotnico, ki jo je znala unovčiti in še enkrat dokazati izjemno širino. Do odličja najžlahtnejšega leska se je dokopala že pred zadnjim finalnim problemom. S tem je odlično balvansko sezono, v svetovnem pokalu je na treh tekmah dvakrat zmagala in enkrat osvojila drugo mesto, kronala na najlepši možen način.

Janja Garnbret je svetovna prvakinja! FOTO: AFP
Janja Garnbret je svetovna prvakinja! FOTO: AFP

 

Vstopnica za kombinacijo


Predlanskemu težavnostnemu odličju, ki ga prejšnji konec tedna, tudi nekoliko nesrečno, ni ubranila (vseeno se je veselila srebra), je dodala še balvanskega, s čimer je nakazala, da bo med najresnejšimi kandidatkami za zmago tudi čez dve leti v Tokiu na krstni izvedbi olimpijske kombinacije. Garnbretova si je tudi v Innsbrucku zagotovila vstopnico za nedeljsko kombinacijsko tekmo, saj je tudi v hitrosti, ki je njena najšibkejša disciplina, zasedla 47. mesto, toda z osebnim rekordom – 10,624 sekunde.

Janja Garnbret je svetovna prvakinja! FOTO: AFP
Janja Garnbret je svetovna prvakinja! FOTO: AFP


V polfinalu je obtičala druga slovenska zastopnica Katja Kadić, ki je z enim osvojenim vrhom in eno cono končala kot dvanajsta: »V steni se nisem počutila najbolje, a glede na to, da tekmujem na prvem SP, je dosežek povsem soliden. Seveda sem si želela več, a bom imela novo priložnost že prihodnje leto.«

Slovenskih balvanskih nastopov pa s tem še ni konec, danes bosta v ognju še Jernej Kruder in Gregor Vezonik, ki sodita v krog kandidatov za odličja, ta pa je izjemno širok, saj ni letos v svetovnem pokalu nihče od plezalcev zmagal več kot enkrat. Jernej je lahko razbremenjen, saj ima balvansko kolajno s SP že v vitrini, Gregor pa je nabrušen po nedavni zmagi v Münchnu.

Komentarji: