Hamilton že pri številki 88

VN Španije v Barceloni je zanesljivo dobil svetovni prvak, ki je vodil od štarta do cilja. Drugi Verstappen, tretji Bottas. Sledi Belgija.
Fotografija: Lewis Hamilton je bil razred zase. FOTO: Albert Gea/Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je bil razred zase. FOTO: Albert Gea/Reuters

Nova dirka, nov popoln vikend za Lewisa Hamiltona. No, skoraj popoln, točko za najhitrejši krog mu je "ukradel" moštveni tekmec v Mercedesu Valtteri Bottas. Ampak Anglež mu tega ni zameril, na VN Španije v Barceloni je imel sprehod v parku, vodil je od štarta do cilja in se z 88. zmago v karieri (Michael Schumacher jih ima 91) še približal sedmemu naslovu svetovnega prvaka, s katerim bi ujel legendarnega Schumija.



Najbolj dolgočasno dirko v koronski sezoni 2020 smo spremljali na Circuit de Barcelona-Catalunya, še vreme nad Montmelom ni želelo popestriti dogajanja in ni prineslo kakšne plohe, ki se je obetala. Hamilton je izkoristil najboljši štartni položaj in se v 66 krogih ni niti pošteno preznojil, saj ni imel prave konkurence. Tudi v vzvratno ogledalo mu ni bilo treba gledati.

Na štartu je največ izgubil Bottas, ki ga je prehitel Max Verstappen (Red Bull) in po zmagi v Silverstonu vpisal še drugo mesto. Za Hamiltonom zaostaja za 37 točk. Tretji je bil Bottas, ki ima šest točk manj od mladega Nizozemca. Mercedes, ki je imel v Angliji obilo težav z gumami, je tokrat imel nadzor nad obnašanjem dirkalnikov in je vpisal peto zmago na šestih dirkah.

Naslednja preizkušnja bo konec meseca v Spa-Francorchampsu za VN Belgije, potem bosta dve dirki v Italiji. Tudi tam naj še ne bi bilo gledalcev, morda je celo bolje tako, saj je ponos italijanske avtomobilske industrije Ferrari povsem nekonkurenčen. Edini, ki ni končal dirke, je bil Charles Leclerc. Palec gor štirikratnemu prvaku Sebastianu Vettlu, ki se je z 11. mesta prebil na sedmo in bil po okusu navijačev izbran za dirkača dneva.

Max Verstappen ostaja na drugem mestu. FOTO: Albert Gea/Reuters
Max Verstappen ostaja na drugem mestu. FOTO: Albert Gea/Reuters


Kako slab je rdeči dirkalnik, se je najbolj nazorno pokazalo, ko je mimo Nemca kot puščica švignil Lance Stroll. Slednji je bil ob Sergiu Perezu, ki se je vrnil iz karantene po okužbi s koronavirusom, še najbližje vodilnemu triu. Racing Point je zdaj tretji v konstruktorskem seštevku, za točko je prehitel McLaren, pri katerem se je izkazal Carlos Sainz, bodoči član Ferrarija, ki ga zapušča Vettel. Scuderia je šele peta med moštvi! Nič ne kaže, da bodo v Maranellu še v tej sezoni storili pomemben korak naprej, za nameček bodo radikalne spremembe pravil v F1 zaradi covida-19 nastopile šele v sezoni 2022 in ne prihodnje leto, kot je bilo načrtovano.
 

Bottas razočaran


Hamilton se seveda s težavami tekmecev ne ukvarja, uživa pri zmagovanju in lovljenju rekordov. Z 92 "pole positioni" je že daleč najboljši v zgodovini. »Ves čas sem se zares odlično počutil. Presenetljivo nismo imeli nobenih težav z gumami, dobro smo nadzirali njihovo obrabo. Veliko smo se naučili v enem tednu,« je bil nad delom moštva navdušen Hamilton, ki je tako "padel" v vožnjo, da se sploh ni zavedal, da je konec, preden je zagledal zastavico.

Verstappen je bil zadovoljen, ker se je vmešal med mercedesa, več ni mogel storiti. »Dober dan za nas. Nisem imel dovolj hitrosti za Lewisa. Zelo pomembno je bilo, da sem na štartu prišel mimo Valtterija. Potem sem vozil svoj ritem, zadovoljen sem bil z gumami. Verjamem, da se lahko še izboljšamo,« je povedal Verstappen.

Na zmagovalnem odru je bilo najmanj do smeha Bottasu, ki nikakor ne more ogroziti Hamiltona. Najhitrejši krog in dodatna točka mu nista ravno v tolažbo. »Štart je bil ključen, ni bil dovolj dober. Moral sem nadoknaditi zaostanek in pri tem obrabljal gume. Na novem kompletu mi ni uspelo priti nazaj, na tem dirkališču je zelo težko prehitevati. Kaj naj rečem, razočaran sem.«

Preberite še:

Komentarji: