Devet Slovencev na EP in svetovnem pokalu v balvanih v Münchnu

München je kraj srečnega imena za Jerneja Kruderja, ki je leta 2014 prav na Bavarskem postal svetovni podprvak v balvanih.

Objavljeno
17. avgust 2017 17.34
lvu/Balvansko plezanje
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - München bo v petek in soboto v znamenju športnega plezanja, nove olimpijske panoge, ki je na sporedu poletnih olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu. Bavarska prestolnica bo gostila sklepno tekmo svetovnega pokala v balvanih, ki bo hkrati štela tudi za evropsko prvenstvo v tej disciplini. Slovenijo bo zastopalo devet tekmovalk in tekmovalcev.

Slovensko ekipo sestavljajo Jernej Kruder, Anže Peharc, Gregor Vezonik, Janja Garnbret, Katja Kadič, Mina Markovič, Julija Kruder in predstavnici kadetskega podmladka, ki sta v zadnjem času odlično plezali v mladinski reprezentanci, Urška Repušič in Lana Skušek. Domen Škofic bo zaradi lažje poškodbe ostal doma.

Prvo ime slovenske odprave je Janja Garnbret, ki je lahko ob idealnem razpletu druga v skupnem seštevku balvanskega pokala, prvo mesto je namreč že oddano Britanki Shauni Coxsey. Osemnajstletna Korošica je letos poleg težavnosti, kjer je nanizala že tri zmage, tudi sezono v balvanskem plezanju zastavila zmagovito, dosegla je svojo prvo balvansko zmago, skupaj kar dve, in še eno drugo mesto, ter je trenutno tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih, kljub nastopu manj v svetovnem pokalu v primerjavi s tekmicami. Na evropskem prvenstvu v težavnosti v začetku julija v Campitellu v dolini Fassa je pristala tik pod stopničkami na četrtem mestu.

"Od Briancona naprej sem se posvetila samo balvanom, dva dni smo bili tudi v Innsbrucku na treningu z Avstrijci in mislim, da smo dobro trenirali, naredila sem vse, kar sem lahko, da bi bila kar najbolje pripravljena. V primerjavi z ostalimi puncami ne vem, kje sem, ker že dolgo nismo tekmovale skupaj, je pa vse odvisno od stila balvanov in bomo videli, kako bo," je povedala ena redkih tekmovalk, ki posegajo po najvišjih mestih tako v težavnosti kot v balvanih, kar je dobra popotnica tudi za vrhunsko uvrstitev v kombinaciji.

Med favoritinjami je tudi Mina Markovič, evropska podprvakinja leta 2013 v balvanih, ki je osvojila kar sedem od skupno 17 slovenskih kolajn na evropskih prvenstvih. "Res na svetovnem pokalu ali evropskem prvenstvu v balvanih že nekaj časa nisem nastopila. Od mojih zadnjih nastopov se je stil balvanov sicer precej spremenil, tako da je vsaj zame veliko odvisno od postavitve. Vem, da sem v določenih tipih balvanov lahko kar konkurenčna preostalim tekmovalkam, v določenih, bolj dinamičnih in koordinacijskih, pa kljub vsemu balvanskemu treningu letos žal še vseeno kar zaostajam," je dejala 29-letna tekmovalka, ki je julija v Italiji z naslovom evropske podprvakinje v težavnosti dokazala, da še ni za staro šaro.

V letošnji sezoni je z dvema petima mestoma na tekmah svetovnega pokala nase opozorila tudi Katja Kadić, trenutno šesta v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih. Dvaindvajsetletna Ljubljančanka je pred dvema letoma ravno v Münchnu prvič plezala v članskem finalu svetovnega pokala in dosegla šesto mesto: "Občinstvo v Münchnu je med najglasnejšimi, kar sem jih doživela, zato že komaj čakam, da nastopim na svojem drugem evropskem prvenstvu."

München je kraj srečnega imena za Jerneja Kruderja, ki je leta 2014 prav na Bavarskem postal svetovni podprvak v balvanih. Letos je s tretjim mestom v Nanjingu na Kitajskem osvojil tudi prvo balvansko medaljo v svetovnem pokalu in je trenutno sedmi v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Nočem se obremenjevati s konkurenco, moram biti sproščen in bomo videli, kaj bo na tekmi, na kateri bi rad sam sebi dokazal, da znam zelo dobro plezati," je napovedal 26-letni Celjan.

Na balvanski preizkušnji leta, na kateri bodo okronali tako nove evropske prvake v balvanih in kombinaciji kot skupne zmagovalce svetovnega pokala v balvanih, se bo pomerilo rekordnih 292 tekmovalcev iz 47 držav, od tega 175 plezalcev in 117 plezalk. Sobotni polfinale, ki bo hkrati finale evropskega prvenstva, z začetkom ob 10. uri, ter finale svetovnega pokala ob 18. uri, bo mogoče v živo spremljati prek spletne strani Mednarodne zveze za športno plezanje (http://www.ifsc-climbing.org).