Devetič letos Zdravljica za Gajserja, za lovoriko potrebuje le še 8. mesto

Tim Gajser je ukrotil zahtevno mivko v Lommlu, kjer nikoli prej ni bil na stopničkah.

Objavljeno
04. avgust 2019 19.45
Posodobljeno
04. avgust 2019 19.45
Tim Gajser se je odlično znašel na mivki, na podlagi, na kateri je (bil) najmanj prepričljiv. FOTO: HRC
Eno dirko je motokrosistični šampion Tim Gajser dovolil največjim tekmecem, da so malce zadihali, to je bilo pred tednom dni na Češkem, kjer je prekinil zmagovalni niz po sedmih zaporednih prvih mestih v elitnem MXGP in bil drugi. Danes se je devetič letos izstrelil na vrh. Kako močan je, dokazuje zmaga na progi, na kateri nikoli prej ni bil na stopničkah. Od naslova svetovnega prvaka ga loči le še 13 točk.

Slovenski dirkači nikoli niso bili tako spretni in hitri na mivki kot njihovi tekmeci iz Belgije in Nizozemske ter italijanski šampion, legendarni Antonio Cairoli, ki se je že hitro na svoji športni poti preselil v Beneluks z razlogom piljenja nastopov na tej zahtevni podlagi. Na Slovenskem in v bližini ni tovrstnih prog, na katerih bi lahko vadili svoje vožnje. Gajser je kljub temu na mivki napredoval iz leta v leto, v pripravljalnem obdobju za lansko sezono sta z očetom in trenerjem Bogomirjem na Hrvaškem odkrila prav takšno podlago. »Zanimivo je, da v bližnjem okolišu nimamo mivke za trening, v Đurđevcu pa jo je ogromno. To je bilo sicer zaprto območje,« je razkril Gajser starejši.

image
Karavana bo imela teden dni premora, 18. avgusta pa si Gajser v Imoli že lahko zagotovi naslov svetovnega prvaka. FOTO: HRC


Najbolj izrazito mivkasto dirkališče je v tekmovalnem koledarju SP tisto v Lommlu, na katerem so se ta konec tedna merili dirkači elite. Gajser nikoli ni gojil simpatij do tega terena, Lommel mu je bil med vsemi prizorišči najmanj všeč. Ni mu prizanesel niti v njegovi sanjski sezoni 2016, v kateri je kot novinec v MXGP osvojil naslov svetovnega prvaka, tedaj si je Lommel zapomnil kot teren, na katerem je prekinil tedanji rekordni niz trinajstih stopničk v SP. Prav zato je bil včeraj presenečen nad premierno zmago na tem prizorišču. »Tega nisem pričakoval od sebe v Lommlu, prav zato je to posebna zmaga. Pozimi smo ogromno trenirali na tovrstni podlagi in kaže, da se je obrestovalo,« je bil zadovoljen po svoji 19. zmagi v eliti.
 

Fizično in psihično zahtevno


Potem ko se je iz Loketa na Češkem neposredno podal v Lommel, kjer je s Hondo opravil testiranja na mivki, na uradnem treningu ni mogel sestaviti »čistega« kroga. Vadbo je končal s 3. in 10. mestom, veliko bolj spodbudno pa mu je šlo v kvalifikacijah, kjer je zaostal le za Maxom Anstijem. »Lommel je med najtežjimi progami v svetovnem prvenstvu. Vendar pa je Tim pokazal, da njegova 450-kubična honda premore moč,« je sobotno vadbo v konkurenci komentiral šef Honde Marcus Pereira de Freitas.

Dan pozneje pa se je na dirki slovenskemu šampionu vse sestavilo. Pred štartom je sicer opozoril, da ne bo šel za vsako ceno po zmago, saj je teren »zahteven in hitro lahko narediš napako«, hkrati pa je poudaril, da je v Lommlu zanj vselej psihično zahtevno. »Dobro se počutim in storil bom vse, kar bom lahko,« je dejal, preden se je s tekmeci pognal v dirko. V prvi vožnji je v drugi minuti prevzel vodstvo. Čeprav je suvereno obvladoval zahtevno progo, ga je v 6. minuti prehitel Romain Febvre, tekmec, ki ga je premagal v Loketu. Francoz je s številnimi težavami v finišu in povsem izmučen dobil prvo vožnjo. V drugi pa sta se na vrhu izmenjevala Gajser in Anstie, Britanec je bil na koncu hitrejši, a Gajserju sta dve drugi mesti zadostovali za končno zmago.

image
Le 13 točk potrebuje Tim Gajser v štirih dirkah, da si bo zagotovil svoj drugi naslov v MXGP. FOTO: HRC


Še devetič letos je na najvišji stopnički zadovoljno odpel Zdravljico in se presrečen oziral k slovenskim navijačem, ki ga vso sezono zvesto spremljajo na prizoriščih. Družbo sta mu na odru delala še drugouvrščeni Febvre in Glenn Coldenhoff na tretjem mestu.

Naslov svetovnega prvaka je za Gajserja vse bližji. Pred najbližjim zasledovalcem Jeremyjem Seewerjem ima 187 točk prednosti. Do konca sezone so še štiri dirke, kar pomeni, da na naslednji v Imoli, ki bo na sporedu čez dva tedna, potrebuje le še 8. mesto v eni od voženj in lovorike mu nihče več ne bo mogel vzeti.