Deževni finale zmago prinesel Čehom

Ekipa Elana je sezono padalskega svetovnega pokala v skokih na cilj končala na drugem mestu.

Objavljeno
23. oktober 2016 13.04
padalstvo
Z. R.
Z. R.

Locarno - Tradicionalno sklepno dejanje sezone padalskega svetovnega pokala v skokih na cilj je tudi tokrat potekalo v Švici ob znamenitem jezeru Maggiore, kjer se je zbralo 39 ekip iz 18 držav. Pred finišem so bila odprta še številna vprašanja glede končnih uvrstitev, v boju za najvišja mesta je bila tudi slovenska ekipa Elan, tokrat v postavi Peter Balta, Uroš Ban, Senad Salkič, Borut Erjavec in Matej Bečan. Neugodne razmere, saj ni manjkalo niti dežja, in manjši padec forme po uspehu na svetovnem prvenstvu (Slovenija je osvojila dve zlati kolajni) sta bila tokrat za slovenske padalce glavna vzroka, da niso ubranili skupne zmage med ekipami, a je tudi drugo mesto vrhunski dosežek in hkrati spodbuda za naprej, saj so vajeni in željni najvišjih uvrstitev.

»Čehom za tokratno skupno zmago lahko le čestitamo, skozi celotno sezono so bili za korak pred nami in tudi želja, da bi jih na zadnji tekmi prehiteli, se ni uresničila. Nam se je predvsem poznalo, da smo vrhunec forme načrtovali za svetovno prvenstvo, na katerem smo bili nadvse uspešni, tokrat pa nismo bili povsem pravi, a smo zadovoljni tudi z drugim mestom na tekmi in v končni razvrstitvi. Za skupno zmago je ena zmaga premalo, k sreči se nam je posrečilo na domačem terenu, ki nekoliko odtehta preostala druga in tretja mesta. A če potegnem črto pod celotno sezono, jo lahko ponovno označim za uspešno. Ohranjamo namreč stik s svetovnim vrhom, takšen namen imamo tudi v prihodnje,« je vtise po zadnji tekmi in celotni sezoni strnil Uroš Ban, ki je bil v skupni razvrstitvi med moškimi četrti.

Da pa Slovenija ni ostala brez skupne zmage, je poskrbela Maja Sajovic, ki si je lovoriko med ženskami zagotovila že na predzadnji tekmi v Nemčiji, zavoljo bolezni pa na finalu ni nastopila, a je zaloga s prejšnjih petih tekmovanj, na katerih je zmage slavila trikrat, zadoščala za skupno zmago. Pred padalci po sklepnem dejanju ne bo prav veliko počitka, kmalu se bodo namreč začele priprave na zimsko sezono, v kateri jih čaka nekaj tekem svetovnega pokala v paraskiju, vrhunec zime pa bo svetovno prvenstvo v paraskiju v začetku marca v Avstriji.