Dirkaška poslastica in vojna živcev Marcu Marquezu

Glavni junak osme letošnje dirke SP v elitnem motociklističnem razredu moto gp v Assnu je bil drugouvrščeni Alex Rins.
Fotografija: Epski boj se je končal z zmago Marca Marqueza. Foto Yves Herman/Reuters
Odpri galerijo
Epski boj se je končal z zmago Marca Marqueza. Foto Yves Herman/Reuters

Assen – Motociklističnim navdušencem so se cedile sline, osma letošnja dirka svetovnega prvenstva v elitnem razredu moto gp, velika nagrada Nizozemske v Assnu, je namreč ponudila bitko na nož, kakršne letos še ni bilo! Dirkači, skoraj vsi kandidati za najvišja mesta, so se eden za drugim izmenjavali v vodstvu, prehitevanja so se vrstila kot po tekočem traku, gledalci so videli tudi nekaj bližnjih srečanj med vozniki, ki pa posledic niso pustila. Zmagovalec živčne vojne je bil, kot že tolikokrat doslej, branilec šampionske lovorike, Hondin Španec Marc Marquez, ki se je tako s četrtim letošnjim uspehom le še učvrstil v skupnem vodstvu.


Menjave v vodstvu kot po tekočem traku


Potem ko je njegov rojak na ducatiju Jorge Lorenzo, ki je lovil prvi trojček zaporednih zmag po treh letih, vodil 15 krogov pred koncem, se je na stezi dirkališča TT šele začelo zares. Na čelo kolone so se zavihteli tako rekoč vsi, ki danes med motociklistično elito nekaj pomenijo – oba Yamahina dirkača Maverick Viñales in Valentino Rossi, Andrea Dovizioso z ducatijem in seveda Marquez, ki je zadnja dva kroga nadzoroval dogajanje za svojim hrbtom in se razveselil druge zmage na nizozemskem prizorišču v razredu moto gp – po letu 2014, pred tem si je konkurenco v Assnu pokoril tudi že v obeh šibkejših razredih. Toda glavni junak dirke, kljub zmagi, ni bil MM93.


Dirka kariere za Rinsa


Temveč njegov 22-letni Suzukijev rojak Alex Rins, ki je enkrat letos, v kaotični Argentini, že končal na stopničkah (tedaj je bil tretji), tokrat pa doseženo še nadgradil z dosežkom kariere – drugim mestom, do katerega se je s mojstrsko vožnjo dokopal v zadnjem krogu, ko je švignil še mimo Viñalesa, ki je zaokrožil zmagovalno trojico. Praznih rok sta tokrat ostala Ducati in dirkaški »doktor« Rossi, ki je pred tem trikrat zapovrstjo zasedel tretje mesto. Italijan je vseeno zadržal skupno drugo mesto, vendar pa za Marquezom zdaj zaostaja že 41 točk. Elitna karavana se bo čez dva tedna preselila v Sachsenring, ki bo gostil veliko nagrado Nemčije, na kateri bo Honda lovila že deveto zaporedno zmago, Marquez pa šesto.


IZIDI


1. Marc Marquez (Špa, honda) 41:13,863
2. Alex Rins (Špa, suzuki) + 2,269
3. Maverick Viñales (Špa, yamaha) 2,308
4. Andrea Dovizioso (Ita, ducati) 2,422
5. Valentino Rossi (Ita, yamaha) 2,963
6. Cal Crutchlow (VB, honda) 3,876
7. Jorge Lorenzo (Špa, ducati) 4,462
8. Johann Zarco (Fra, yamaha) 7,001
9. Alvaro Bautista (Špa, ducati) 7,541
10. Jack Miller (Avst, ducati) 13,056


VRSTNI RED (8/19)


1. Marc Marquez 140
2. Valentino Rossi 99
3. Maverick Viñales 93
4. Johann Zarco 81
5. Andrea Dovizioso 79
6. Cal Crutchlow 79
7. Jorge Lorenzo 75
8. Danilo Petrucci (Ita, ducati) 71
9. Andrea Iannone (Ita, suzuki) 71
10. Jack Miller 55
 

Komentarji: