Domen Škofic zmagal v Xiamenu, Janja Garnbret druga

Slovenski športni plezalec po več kot dveh letih suše dobil zadnjo tekmo letošnje sezone v težavnosti, njegova srčna izbranka na drugi stopnički

Objavljeno
28. oktober 2018 17.00
Posodobljeno
28. oktober 2018 17.00
Domen Škofic je ob zmagi na Kitajskem sezono svetovnega pokala v težavnostnem plezanju skupno končal na tretjem mestu.  FOTO: Uroš Hočevar/Delo
STA
STA
Domen Škofic je zmagal na sedmi, zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini težavnost v kitajskem Xiamenu. Škofic je vodil že po kvalifikacijah in polfinalu, v finalu pa je dolgo pričakovano zmago potrdil z najboljšim plezanjem.

V finalni smeri sta oprimek 45+, vrh je ostal neosvojen, dosegla Škofic in Italijan Stefano Ghisolfi, a delitve prvega mesta ni bilo. Zmaga je pripadla le Radovljičanu zaradi boljšega dosežka v polfinalu, zmagovalec Kranja Ghisolfi je bil v polfinalu tretji. Tretje mesto je pripadlo Južnokorejcu Hyunbinu Minu.

"Kot da bi prvič zmagal. Več kot dve leti sem čakal, vmes nisem bil več prepričan, ali mi bo še kdaj uspelo to narediti. Letos sem bil v zelo dobri formi, ampak se mi v sezoni ni sestavilo, kot bi si želel. Sem res zadovoljen, da sem znova na vrhu," je bil zelo zadovoljen 24-letnik.

"Ne vem, kaj je bilo danes drugače. Mogoče sem bil zelo sproščen, ker nisem imel nobenih pričakovanj in nisem imel več česa izgubiti. Na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku sem imel velike načrte, a se ni razpletlo po mojih željah in sem bil zelo frustriran. Te občutke sem nato prenesel tudi na kranjsko tekmo, kjer se nisem uvrstil v finale," je vrelo iz Škofica, ki ga je voditelj video prenosa spomnil, da je sezono končal s še eno kolajno, kot tretji težavnostni plezalec sezone.
 

Motivacija za naslednje leto


Tega se je zelo razveselil, saj je bil prepričan, da za stopničke ni imel nobenih možnosti več in da bo sezono končal na nehvaležnem četrtem mestu. Tretje mesto seštevka svetovnega pokala v težavnosti si je razdelil s Francozom Romainom Desgrangesom, lanskim zmagovalcem skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti.

Oba sta sezono končala z izkupičkom 356 točk. Drugi skupno je Ghisolfi (466), prvo mesto je že pred Xiamenom pripadlo Avstrijcu Jakobu Schubertu (495), ki je danes končal na 16. mestu izven finala. Schubert je še tretjič postal skupni zmagovalec sezone v težavnosti po letih 2011 in 2014.

"To bo velika motivacija za naslednje leto," je še dodal Škofic, ki ga je veselilo plezati v današnji finalni smeri: "To so bili oprimki stare šole. Nisem bil sicer prepričan, ali bo dovolj, a se je izkazalo, da je bilo."

Pred zadnjo tekmo sezone je Škofic nazadnje stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra 19. avgusta 2016 v Imstu, torej v sezoni, ko je kot prvi Slovenec v moški konkurenci osvojil seštevek svetovnega pokala v težavnosti. Letos je bil vsega skupaj trikrat na stopničkah, pred velikim finalom sezone je bil še dvakrat tretji (Arco, Briançon), v Chamonixu pa je končal na četrtem mestu. Na SP v Innsbrucku je bil peti.
 

Pogled proti OI


image
Janja Garnbret je odplezala izjemno sezono. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Janja Garnbret pa je sezono zaokrožila z novimi stopničkami, drugim mestom na Kitajskem. V ženskem finalu sta pristali na vrhu smeri tako Garnbretova kot Avstrijka Jessica Pilz. Zmagala je Avstrijka, ki je zmagala na podlagi tega, da je vodila v polfinalu, najboljša Slovenka pa je bila v polfinalu tretja. Na stopničkah je najboljšima plezalkama sezone delala družbo tudi Japonka Akijo Noguči.

Mia Krampl je v finalu splezala na četrto mesto z višino 37+, Mina Markovič je bila šesta (višina 36), Tjaša Kalan sedma (višina 32). Za Garnbretovo je izjemna sezona, na vseh letošnjih tekmah, na katerih je nastopila v balvanih in težavnosti, je bila na stopničkah, prva ali druga. Skupno je v svetovnem pokalu osvojila šest zmag, dve od teh v balvanskem plezanju, štirikrat je bila druga.

Najboljša tekmovalka sezone Janja Garnbret se je že ozrla na prihodnje leto, novo sezono, ki jo bodo zaznamovale premierne kvalifikacije za poletne olimpijske igre v Tokiu leta 2020: "V težavnosti sem dosegla tisto, kar sem si želela. V prihodnji sezoni si zelo želim prvič zmagati v seštevku svetovnega pokala v balvanih. Naslednja sezona bo kar naporna s svetovnim prvenstvom in kvalifikacijami za olimpijske igre. Pripravljala se bom tako kot vsako leto, mogoče bom dodala več treninga hitrosti."
 

Kralj Kruder


Slovenija ima letos dva zmagovalca sezone, kraljico in kralja, Janja Garnbret je številka 1 v težavnosti, Jernej Kruder pa si je svojo premierno krono zmagovalca v seštevku sezone priplezal v balvanskem plezanju. Garnbretova je tretji zaporedni naslov zmagovalke seštevka sezone v težavnosti osvojila že pretekli teden v Wujiangu, na tekmi, na kateri so zaradi dežja odpovedali finale in so obveljali izidi polfinala, tako da si je Slovenka prvo mesto razdelila z Jain Kim iz Južne Koreje.

Osvojen seštevek sezone v težavnosti je pika na i že tako odlični sezoni, v kateri je 19-letna tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku postala prva zmagovalka olimpijske kombinacije, svetovna prvakinja v balvanih in svetovna podprvakinja v težavnosti. Korošica je še tretjič po vrsti osvojila tudi seštevek v kombinaciji svetovnega pokala.

Po koncu ženskega finala, s katerim je padel zastor na sezono, sta si Domen Škofic in Janja Garnbret, plezalni par, padla v objem ter se poljubila in s spontanim dejanjem navdušila kitajsko občinstvo.