Dončić in Dragić v zlato kletko sredi puščave?

Predsednik Donald Trump vidi v športu motor velikega gospodarskega okrevanja po koncu pandemije. Naveličan je gledanja 14 let starih tekem. »Navijače hočem na štadionih takoj, ko bo mogoče!«
Fotografija: Donald Trump si je med lanskim obiskom na Japonskem v družbi premierja Šinza Abeja ogledal turnir v sumu. Foto AFP
Odpri galerijo
Donald Trump si je med lanskim obiskom na Japonskem v družbi premierja Šinza Abeja ogledal turnir v sumu. Foto AFP

Kdo bi vedel, kaj je točno mislil Donald Trump, ko je rekel, da bo šport kot v dobrih starih časih, ko se bo pandemija koronavirusa umirila in bodo športniki spet pritekli na štadione in v dvorane?

»Na začetku ne bo gledalcev, tekme bodo samo za televizijo, tako kot v dobrih starih časih,« je namreč dejal ameriški predsednik, potem ko se je na videokonferenci srečal z ducatom športnih veljakov, med katerimi so bili komisarji vodilnih profesionalnih lig ter najbolj vplivni lastniki moštev, tudi Mark Cuban iz Dončićevega Dallas Mavericks.



»Kasneje bodo prišli tudi gledalci, morda bodo sprva sedeli ločeno, med njimi bosta dva ali trije prazni sedeži. Ko bo virus mimo, pa bodo dvorane spet nabito polne in vse bo spet normalno,« si je idealni scenarij zamislil Trump, ki prav v moči športa vidi motor gospodarskega okrevanja po koncu krize. Letos naj bi šport v ZDA obrnil 73 milijard dolarjev, a jasno je, da te rekordne številke ne bo dosegel.


 

Temelj ameriškega načina življenja


Sodelujoči, prisotna sta bila tudi lastnika New England Patriots Robert Kraft in Dallas Cowboys Jerry Jones, donatorja Trumpove kampanje, so izrazili zadovoljstvo, ker se predsednik zaveda pomena športa za ameriško družbo in ga vidi kot temelj ameriškega načina življenja.

Donald Trump si je s prvo damo Malanio januarja ogledal tekmo ameriškega nogometa v študentski ligi. FOTO: Reuters
Donald Trump si je s prvo damo Malanio januarja ogledal tekmo ameriškega nogometa v študentski ligi. FOTO: Reuters


»Šport moramo vrniti v stare tirnice, naveličan sem gledanja 14 let starih bejzbolskih tekem,« je dejal Trump, ki se pogosto pojavi na tekmah. Časovnice niso določili, strokovnjaki pa niso optimistični, da bodo navijači lahko drli na tekme že letos. A Trump in njegovi svetovalci imajo v mislih avgust, 10. septembra, ko naj bi se začela sezona v NFL, pa naj bi bilo že vse po starem.



»Navijače hočem nazaj v arenah takoj, ko bo to mogoče. To si želijo tudi oni. Želijo gledati košarko, baseball, nogomet in hokej. Želijo tudi na golf igrišča in se naužiti čistega in svežega zraka,« je v svojem populističnem slogu govoril Trump.
 

Bejzbolisti v Arizoni, košarkarji v Nevadi


Nekatere lige so medtem že pripravile svoje rešitve, v bejzbolski MLB so si zamislili, da bi vseh 30 moštev preselili v Arizono, igralci in trenerji bi bili izolirani v hotelih in bili redno testirani, tekme bi bile na več štadionih v Phoenixu in okolici. NBA, v kateri imata zvezdniški status naša košarskarska asa Luka Dončić in Goran Dragić, razmišlja o podobnem turnirskem sistemu v Las Vegasu, ki ga prav tako obkroža puščava.

Luka Dončić je imel sijajno sezono, ki jo je prekinila pandemija koronavirusa. FOTO: USA Today Sports
Luka Dončić je imel sijajno sezono, ki jo je prekinila pandemija koronavirusa. FOTO: USA Today Sports


Toda potem bi bili akterji več mesecev odrezani od družin, kar bi lahko prineslo duševne stiske, nekateri športniki so že izrazili nestrinjanje s sezono v karanteni. Dr. Anthony Fauci, direktor inštituta za alergije in nalezljive bolezni (NIAID) ter eden ključnih ljudi v Trumpovi ekipi za boj proti koronavirusu, je potrdil, da bi bila izvedba takšnih tekem mogoča v sklepni fazi epidemije. A tej še ni videti konca. Od dobrih dveh milijonov okužb z novim koronavirusom na svetu jih je skoraj tretjina z ZDA, kjer je umrlo skoraj 35.000 ljudi.

Kritiki očitajo Trumpu in njegovim svetovalcem sebičnost in pomanjkanje skrbi za zdravje športnikov. »Trumpovi sogovorniki so najslabši ljudje v športu. Zanima jih samo dobiček. Športnikom sporočajo, vi niste nič drugega kot naš izdelek, mi bomo rekli, kdaj boste spet na prodaj,« je zapisal kolumnist tednika The Nation.

Preberite še:

Komentarji: