Dovizioso prvič letos najhitrejši v kvalifikacijah

Drugo- in tretjeuvrščenega Valentina Rossija in Marca Marqueza je v Brnu ločilo pičlih pet tisočink.
Fotografija: Andrea Dovizioso si je prvič v sezoni priboril najboljše štartno mesto. FOTO: Michal Cizek/AFP
Odpri galerijo
Andrea Dovizioso si je prvič v sezoni priboril najboljše štartno mesto. FOTO: Michal Cizek/AFP

Brno – Z jutrišnjo (ob 14. uri) deseto dirko, veliko nagrado Češke v Brnu, se bo sezona svetovnega prvenstva v elitnem motociklističnem razredu moto gp prevesila v drugo polovico. Zaenkrat je velik korak pred konkurenco branilec šampionske lovorike, Hondin Španec Marc Marquez, ki je v devetih poskusih zmagal že petkrat, kar je njegov drugi najuspešnejši začetek sezone doslej v kraljevskem razredu – po letu 2014, ko si je konkurenco pokoril na kar prvih desetih zaporednih preizkušnjah. Ustavilo se mu je ravno v Brnu, kjer je zasedel šele četrto mesto.


Prekiniti španski niz


Na tem prizorišču je sicer vpisal dve zmagi v razredu moto gp, lani in leta 2013. Ob njem so bili med še aktivnimi dirkači v preteklih letih na Češkem najhitrejši tudi Cal Crutchlow, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa in Valentino Rossi, še nikdar pa Ducatijev Italijan Andrea Dovizioso, ki je bil najprepričljivejši v današnjih kvalifikacijah in si prvič letos zagotovil najboljši štartni položaj. Lovil bo drugo zmago v sezoni – po uvodni katarski preizkušnji – in skušal prekiniti španski zmagovalni niz, ki po zaslugi Marqueza in Lorenza traja že kar sedem dirk zapovrstjo.

Valentino Rossi je za pet tisočink odbil napad Marca Marqueza. FOTO: Michal Cizek/AFP
Valentino Rossi je za pet tisočink odbil napad Marca Marqueza. FOTO: Michal Cizek/AFP


Viñales slabo


Štirikratni svetovni prvak (v zadnjih petih sezonah) je za »Dovijem« zaostal 27 stotink in zasedel kvalifikacijsko tretje mesto, imel pa tudi kanček smole, saj ga je Rossi, ki na zadnjih 18 preizkušnjah ni vpisal zmage, prehitel za pičlih pet tisočink. Takoj za njima se je uvrstil še Lorenzo, razočaral pa je Yamahin Španec Maverick Viñales, ki je na dvanajstem mestu za zmagovalcem edini zaostal več kot sekundo. Čaka ga torej zahtevna naloga, če bo želel še tretjič zapored končati na zmagovalnem odru, na Nizozemskem in v Nemčiji je bil namreč tretji.


IZIDI KVALIFIKACIJ


1. Andrea Dovizioso (Ita, ducati) 1:54,689
2. Valentino Rossi (Ita, yamaha) + 0,267
3. Marc Marquez (Špa, honda) 0,272
4. Jorge Lorenzo (Špa, ducati) 0,349
5. Cal Crutchlow (VB, honda) 0,366
6. Danilo Petrucci (Ita, ducati) 0,514
7. Johann Zarco (Fra, yamaha) 0,532
8. Andrea Iannone (Ita, suzuki) 0,581
9. Alex Rins (Špa, suzuki) 0,742
10. Dani Pedrosa (Špa, honda) 0,785
11. Tito Rabat (Špa, ducati) 0,997
12. Maverick Viñales (Špa, yamaha) 1,134
 

Komentarji: