Drama Cairoliju, Gajser malce popravil vtis

Tim Gajser je v Latviji po povsem pokvarjeni prvi vožnji v drugo osvojil peto mesto. Skupaj na VN Rige 13. Herlings mu je ušel na 28 točk. V nedeljo še enkrat.
Fotografija: Antonio Cairoli je zmagal prvič po 12. maju 2019 v Lombardiji. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Antonio Cairoli je zmagal prvič po 12. maju 2019 v Lombardiji. FOTO: Leon Vidic

Svetovni prvak v motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser (Honda) verjetno ne pomni, kdaj je imel na progi toliko težav kot v prvi vožnji VN Rige v Kegumsu. Ta mu je je preprečila odmevno uvrstitev, saj je po velikih težavah odstopil. V drugo je bil precej boljši, osvojil peto mesto, skupaj pa je bil 13.

Zmagal je italijanski veteran Antonio Cairoli, ki je izkoristil napako Jeffreyja Herlingsa (oba KTM). Ta je z delitvijo drugega mesta sicer okrepil vodstvo v skupnem seštevku, pred Gajserjem ima 28 točk prednosti. Naslednja dirka in že tretja zapored v Latviji bo v nedeljo, takrat za VN Kegumsa.

Gajser je sicer začel solidno in bil po štartu osmi (položaj je izbiral peti), ampak potem je začel nizati napake, enkrat grdo padel na hrbet, izgubljal mesta ter naposled končal brez točk. Preden je svojo hondo predčasno pospravil v garažo, je imel kar štiri kroge zaostanka.
 

Prva vožnja kot nočna mora


Prvo vožnjo je dobil Cairoli, Herlings se je s 13. mesta prebil na tretje. Drugi je bil Romain Febvre (Kawasaki). »Zame je zelo pomembno, da začnem v ospredju, ker v gneči na sredini težko najdem pravo linijo. Upam, da bom na koncu vsaj na stopničkah, ker smo bili prejšnjo nedeljo res slabi,« je po prvi vožnji povedal 34-letni Cairoli, ki mu je šlo na roko, da se je na začetku vodilnemu moštvenemu tekmecu, novincu Jorgeju Pradu, pokvarilo sprednje kolo. Cairoli, ki ga tarejo poškodbe kolena, je zmagal prvič po 12. maju lani.

Tim Gajser bo želel čim prej pozabiti VN Rige. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser bo želel čim prej pozabiti VN Rige. FOTO: Honda Racing

 

Gajser je na začetku dirke po težavah zdrsnil na 22. mesto. Vmes je prišel že do 14. mesta, a je znova zdrsnil po lestvici, potem pa ga je zaustavil še padec in svetovni prvak je štiri minute pred iztekom časa odstopil.
 

Druga vožnja precej boljša


Druga vožnja se je začela po željah Cairolija, ki se je izstrelil v vodstvo. Kmalu ga je začel loviti Herlings, Gajser je bil na devetem mestu. Herlings je švignil mimo Italijana, to je uspelo tudi Arminasu Jasikonisu (Husqvarna). Gajser je končno ujel ritem in nizal dobre čase. Prehitel je kolega iz garaže Mitcha Evansa in zasedel sedmo mesto. Kmalu je spretno ugnal Iva Monticellija (GASGAS). Pognal se je za petim Clementom Desallom (Bel, Kawasaki), ki je imel pet sekund prednosti. Ta je hitro skopnela in dobrih šest minut pred koncem je Slovenec šel tudi mimo njega. Naprej ni šlo, saj je bil Jeremy Seewer (Švi, Yamaha) predaleč (15 sekund).



Toda na vrhu se je tri kroge pred koncem zgodil preobrat. Herlings je na ovinku zdrsnil, ko je na tleh obračal motor, je zaprl pot Cairoliju, mimo njiju pa sta odpeljala Jasikonis in Seewer. Herlings je vedel, da mora za končno zmago prehiteti Švicarja, vendar je ta zdržal pritisk in omogočil slavje Cairoliju. Vesel je bil tudi Jasikonis, ki je sprejel darilo. Gajser je ostal peti.
 

Koleno boli, zmaga paše


»Zasledoval sem Jasikonisa in v zadnjem trenutku zagledal Herlingsa, hotel sem na hitro spremeniti linijo, ob tem sem si spet zvil koleno. Boli me, ampak vesel sem, da sem končno spet prvi,« je povedal devetkratni svetovni prvak Cairoli, ki je vpisal že 90. zmago v karieri. Herlings jih ima 88, Gajser je pri 19.

Gajser je dobil prvo vožnjo v nedeljo. Danes mi ni šlo po željah. FOTO: Honda Racing
Gajser je dobil prvo vožnjo v nedeljo. Danes mi ni šlo po željah. FOTO: Honda Racing


Herlings (170) ima pred Gajserjem (142) zdaj že kar veliko prednost 28 točk (prej 4). Tretji je Cairoli (129), četrti Jasikonis (121) in peti Seewer (120).  

Gajser je dobil prvo vožnjo v nedeljo. Danes mi ni šlo po željah. FOTO: Honda Racing
Gajser je dobil prvo vožnjo v nedeljo. Danes mi ni šlo po željah. FOTO: Honda Racing


V nedeljo je zmagal Glenn Coldenhoff (GASGAS), Gajser je bil še tretjič drugi, potem ko je pred prekinitvijo zaradi pandemije koronavirusa v Veliki Britaniji in na Nizozemskem zaostal le za Herlingdom, ki je bil v Latviji peti.
 

Pokvarjen jubilej Coldenhoffa


Nizozemec Coldenhoff, ki je edini zmagi v karieri zabeležil v Latviji (2015, 2020), je nastopil na svoji stoti zaporedni dirki za veliko nagrado. Drugo dirko je imel povsem ponesrečeno in je ni končal. Neuradno naj bi si pri padcu poškodoval rebra.

Jeffrey Herlings je povečal skupno vodstvo. FOTO: MXGP
Jeffrey Herlings je povečal skupno vodstvo. FOTO: MXGP


V nedeljo bo še tretja dirka na trdi mivki, takrat za VN Kegumsa, nato pa se bo karavana preselila v Turčijo (6. september). Gajser brani naslov svetovnega prvaka, ki ga je osvojil tudi leta 2016, leto pred tem je bil najboljši v MX2, v katerem nastopa Jan Pancar (KTM). Drugi slovenski predstavnik je bil danes v prvi vožnji 27., v drugi pa vozil na 26., ko je zaradi padca odstopil. Doslej je dvakrat osvojil točko za 20. mesto.

Zmagal je Belgijec Jago Geerts (Yamaha), ki se je vodilnemu Francozu Tomu Viallu (KTM) približal na samo osem točk (170:162).

Preberite še:

Komentarji: