Dugonjić v Kazan po osebne in državne rekorde

Večina članov slovenske plavalne reprezentance se bo v sredo odpravila na svetovno prvenstvo v Kazan. Glavni adut je Dugonjić.

Objavljeno
27. julij 2015 09.51
Posodobljeno
27. julij 2015 10.10
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Jedro slovenske plavalne reprezentance se bo sredi tedna odpravilo v Kazan, kjer poteka svetovno prvenstvo v plavanju.

Najvišje cilje ima Ravenčan Damir Dugonjić, ki je na preteklem svetovnem prvenstvu leta 2013 v Barceloni osvojil dve četrti mesti, poleg njega pa bodo v Kazanu tekmovali še Gaja Natlačen, Tjaša Oder, Anja Klinar, Robert Žbogar, Nastja Govejšek, Tjaša Vozel, Tanja Šmid, Peter John Stevens in Martin Bau.

Dugonjić je v Barceloni dvakrat za las zgrešil kolajno, ki se mu je izmuznila za eno oziroma tri stotinke, letos pa si obeta boljšo uvrstitev: »Na 50 m prsno sem izjemno hiter celo sezono. Na 100 m prsno imam še nekaj težav s tem kako začeti. Tudi v tej disciplini sem hitrejši kot pred dvema letoma. Napredek sicer ni velik, a pomembno je, da je. Natreniran sem in ni razloga, da v Kazanu ne bi plaval osebnih in državnih rekordov,« je pred potjo v Tatarstan povedal 27-letni dvometraš.

Na pol krajši razdalji se mu bo pridružil še Peter John Stevens, ki se je pripravljal v ZDA. Temu žal ni uspelo izpolniti norme za 100 m prsno, zato bo normo za olimpijske igre in prihajajoča tekmovanja lovil neposredno po Kazanu na svetovnem pokalu v Moskvi.

Klinarjeva že izpolnila normo A za OI

Prvo ime ženskega plavanja ostaja Jeseničanka Anja Klinar, edina med Slovenci, ki je že izpolnila normo A za olimpijske igre, kar ji je uspelo aprila v Eindhovnu. Klinarjeva bo v Kazanu tekmovala na 200 m delfin, 400 m mešano in 400 m prosto:

»Teh 400 m kravl mi ob nastopu na 400 m mešano postaja glavna disciplina. Imam dober razpored. Prvi dan 400 kravl, četrti dan delfin in na koncu še 400 m mešano. Vesela sem, da je najprej na sporedu 400 prosto, saj sem v tej disciplini zelo samozavestna. Mislim, da sem z osebnimi rekordi lahko blizu finala, kar je želja in cilj. Upam, da bom zadovoljna šla iz Kazana, ne le šla tja. Glavni cilj so olimpijske igre 2016. Verjetno so to moje zadnje igre in tam si želim dokazati, da sem sposobna nekaj odplavati,« je pred odhodom pojasnila Gorenjka.

Vozlova po osebna rekorda in olimpijsko normo

Odlično sezono ima za sabo Tjaša Vozel iz kranjskega Zvezde, ki ji je že v Eindhovnu uspelo dobre dosežke iz 25-metrskega bazena prenesti še v olimpijskega, kar je potrdila z državnimi rekord na 50 in 100 m prsno.

»Upam na vsaj en popoldanski nastop. Želim si nova osebna rekorda in na 100 m prsno tudi olimpijsko normo, ki mi je letos ušla le za nekaj stotink sekunde,« pravi Trboveljčanka, ki že dolgo trenira v Kranju. Na 200 m prsno bo priložnost dobila Kranjčanka Tanja Šmid, ki sicer plava za Ljubljano, a živi in trenira pod vodstvom legendarnega Boruta Petriča v Dubrovniku. Na junijskem mitingu v Kranju je Šmidova odbila napad Vozlove na najdaljši prsni razdalji in si zagotovila pot v Kazan, kjer si želi olimpijsko normo, kar bi bržkone pomenilo tudi nastop v polfinalu.

Govejškovo čaka naporno prvenstvo, Odrovi manjka samozavesti

Največ nastopov čaka mlado Velenjčanko Nastjo Govejšek, ki bo nastopila na 50 in 100 m prosto ter na 50 in 100 m delfin. »Želim se približati olimpijski normi na 100 m delfin, konkretno pa imam za polfinale največje možnosti na 50 m v delfinovem slogu.«

Precej manj samozavestna je Korošica Tjaša Oder, četrta z lanskega evropskega prvenstva v Berlinu, ki nastopa v obeh najdaljših kravlih: »Ta sezona ni povsem po željah, a nič ne de. Pomembno je prihodnje leto in OI. Morda je krivo, da smo v ZDA zamenjali trenerja in malo sem izgubila zavesljaj. Želja seveda je olimpijska norma, a lanskih 8:31 na 800 m bo težko dosegljivih, na 1500 prosto pa nisem plavala že pet mesecev in zato mi manjka tudi kanček samozavesti,« pravi študentka univerze Arizona.

Natlačnova na 1500 m meri visoko, Bau zadržan pri napovedih

Boljše volje je njena mlajša klubska kolegica iz Fužinarja Gaja Natlačen, ki pa ji je zmanjkalo nekaj desetink do norme A na 800 m prosto, zato bo nastopila na 200 in 1500 m prosto. »Mislim, da sem na 1500 m lahko visoko, na 200 se bom pač potrudila. Sicer pa je moja želja, da na 1500 m prosto skušam ob obratu na 800-metrski razdalji doseči olimpijsko normo za Rio, potem bom pač šla do konca,« pravi Korošica.

Mariborčan Martin Bau, ta bo plaval 400, 800 in 1500 m prosto, je z napovedmi zadržan. »V Kazanu je želja norma za EP 2016 v Londonu in vse kar bo boljše, bo super. Sam z velikimi skoki nikoli nisem obremenjen, raje sem potem presenečen. Čas za normo za Rio bo potem v Londonu, morda že decembra v Mariboru.«

Stalnica ostaja tudi Robert Žbogar, ki je bil po zadnjem nastopu v domači Radovljici zelo razočaran nad dosežki: »Na pripravah sem delal vrhunsko in upam, da so bili slabši rezultati le posledica trdega treninga. Pred tem je bil optimizem zelo velik, saj je šlo na drugih tekmah dobro. Cilj ostajajo osebni rekordi.« Največ pričakuje od nastopa na 200 m delfin, najtežje bo na 400 m mešano, saj v tej disciplini na velikem tekmovanju nastopa prvič.

Seznam nastopov slovenske reprezentance na SP

Martin Bau (Branik Maribor): 400 m prosto, 800 m prosto, 1500 m prosto.

Damir Dugonjić (Fužinar Ravne): 50 m prsno, 100 m prsno.

Nastja Govejšek (Velenje): 50 m prosto, 100 m prosto, 50 m delfin, 100 m delfin.

Anja Klinar (Gorenjska banka Radovljica): 400 m prosto, 200 m delfin, 400 m mešano.

Gaja Natlačen (Fužinar Ravne): 200 m prosto, 1500 m prosto.

Tjaša Oder (Fužinar Ravne): 800 m prosto, 1500 m prosto.

Peter John Stevens (Triglav Kranj): 50 m prsno.

Tanja Šmid (Ljubljana): 200 m prsno.

Tjaša Vozel (Zvezda Kranj): 50 m prsno, 100 m prsno.

Robert Žbogar (Gorenjska banka Radovljica): 100 m delfin, 200 m delfin, 400 m mešano.