Dva dneva po zaušnici Semenya do zanesljive zmage

V Dohi prvi letošnji miting atletske diamantne lige.
Fotografija: Caster Semenya je bila na mitingu diamantne lige v Dohi v središču pozornosti. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Caster Semenya je bila na mitingu diamantne lige v Dohi v središču pozornosti. FOTO: AFP

V Dohi se je danes začela nova sezona diamantne lige, uvod pa je minil brez slovenskih nastopov. V središču pozornosti v Katarju, ki bo konec septembra in v začetku oktobra gostil tudi svetovno prvenstvo, je bila Južnoafričanka Caster Semenya. Dva dneva za tem, ko je Mednarodno športno razsodišče v Lozani (CAS) zavrnilo njeno pritožbo na odločitev mednarodne zveze (IAAF), da si mora umetno zmanjševati raven testosterona, je zanesljivo zmagala na 800 metrov.

S kar nekaj odličnimi rezultati je postregel miting v Dohi – Daniel Ståhl je denimo v mestu diska s 70,56 dosegel rekord diamantne lige –, oči pa so bile najbolj uprte v Semenyo. Ta se odlično spoprijema z zadnjim dogajanjem, saj je v teku na 800 m zlahka zmagala, ob tem pa z 1:54,25 dosegla tudi rekord mitinga.


Kdaj naslednji nastop?


"Vesela sem zmage, prvi nastop v sezoni je vedno nekaj posebnega. Zame sicer nič v življenju ni težko, vedno se najde pot do rešitve. Zares trdno verjamem v to in če se pred mano znajde zid, ga pač preskočim. Še naprej bom uživala v življenju in ga živela. Še naprej bom trenirala in tekla. Zame ni nemogočih stvari," je dejala po teku Semenya.

Vprašanje je sicer, kdaj bo Južnoafričanka lahko naslednjič nastopila na mednarodni ravni, saj bodo pravila, ki omejujejo raven testosterona, stopila v veljavo 8. maja. Ženske bodo morale (v tekih od 400 metrov do ene milje) imeti vsaj pol leta pred tekmovanji manj kot pet nanomolov testosterona na liter krvi, izjema je zgolj svetovno prvenstvo, ki bo manj kot čez šest mesecev.

Naslednji miting diamantne lige bo 18. t. m. v Šanghaju, kjer bo nastopila tudi Maruša Mišmaš.

Komentarji: