Dvakrat zavrteli tudi Zdravljico

Kajakaštvo: »Spustaši« v Celju osvojili šest kolajn – Kauzer 3. v Španiji

Objavljeno
13. junij 2016 00.40
Nejc Žnidarčič, kajak, 11.6.2016, Celje [nejc žnidarčič, kajak, spust na divjih vodah]
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Celje – Šest kolajn v dveh tekmovalnih dneh na Savinji je povsem zadovoljilo apetite slovenskih »spustašev« na divjih vodah, ki so tako uspešno okronali premierno tekmo elite na brzicah v Celju. Dvakrat so zanje zavrteli tudi slovensko himno, še en skok na zmagovalni oder pa so zabeležili tudi slalomisti v Španiji, kjer je Peter Kauzer priveslal do brona.

Že v petek sta na klasičnem spustu do zmage priveslala člana dvojca Peter Žnidaršič in Luka Žgajnar, ki sta bila tudi najuspešnejša udeleženca dveh tekmovalni dni na Savinji, kjer ne prirediteljem ne nastopajočim vreme ni prizanašalo, a so pohvale vseeno letele z vseh strani. Dvojec je namreč zmagi v klasičnem spustu dodal še srebro v šprintu in tako nadaljeval uspešno bero s SP pred dobrim tednom v BiH.

»Malo sva razočarana zaradi drugega mesta, a kolajna je kolajna. Zdaj nama dobro kaže tudi v skupnem seštevku svetovnega, tako da sva kar zadovoljna. Finale v šprintu je tokrat potekal pod žarometi in svetloba je bila zato drugačna, a se je treba navaditi na spremenjene razmere,« je pojasnil Žnidaršič. Drugače je bilo pri Nejcu Žnidarčiču, ki je na SP prvič ostal brez posamičnega odličja, vmes tudi diplomiral, nato pa v Celju zmagal v šprintu, njegovi paradni disciplini, kar je njegova 30. kolajna v svetovnem pokalu. »Osvojiti jubilejno doma je še toliko večji dosežek. Prejšnji teden sem bil na SP razočaran, zato sem hotel pokazati, da zmorem priti na stopničke. Vzdušje je bilo fenomenalno. Ko so šli reprezentančni kolegi pred mano na progo, se mi je zdelo, kot da bi bil na nogometni tekmi. Še bakle so imeli navijači,« je dejal Žnidarčič, čigar uspeh v kategoriji je s tretjim mestom dopolnil Vid Debeljak. Še dve odličji sta v klasičnem spustu s srebrom oziroma bronom dodala Simon Oven in drugi dvojec Maks Frančeškin-Simon Hočevar.

Kauzer že s čolnom za OI

Da je preskok v tekmovalni ritem prek noči težko narediti, so slovenski olimpijci pokazali v Španiji. Potem ko dvojcu Luka Božič-Sašo Taljat (10.) zaradi izpuščenih vratic v finalu ni uspelo ponoviti sijajnega kvalifikacijskega nastopa (v katerem sta bila najboljša), že prej pa je polfinale poskrbelo za osip v slovenskih vrstah, je na slalomu v Španiji predvsem izstopal Kauzer (3.). »V kvalifikacijah sem se še lovil, ker imam nov čoln, s katerim bom dirkal na OI. A v drugem nastopu sem že dobil prave občutke, v polfinalu pa nato že vedel, da moram veslati nadzorovano. Zaradi dotika vratic sem trepetal za uvrstitev v finale, ampak v finalu sem vedel, da lahko izboljšam čas. Zelo sem vesel stopničk, vsakič pač ne moreš zmagati. Dobro je, da vem, da sem zraven najboljših,« je povedal Hrastničan. Med finaliste sta se ob omenjenih prebila tudi kajakašica Eva Terčelj (9.) in kanuist Anže Berčič (8.), konec tedna pa slalomiste čaka še zadnja preizkušnja pred OI v Pauju.