Dvakrat Zdravljica za Janjo Garnbret

Športno plezanje: Na evropskem prvenstvu je uspeh z bronom dopolnil Anže Peharc.

Objavljeno
21. avgust 2017 00.21
Janez Porenta
Janez Porenta
München – Izjemnim dosežkom čudežne deklice športnega plezanja, komaj 18-letne Korošice Janje Garnbret, ni videti konca. V polno vitrino bo lahko zdaj posadila še lovoriki evropske prvakinje v kombinaciji in podprvakinje na balvanih, obenem se je v Münchnu, ki je gostil tudi finale balvanske sezone, veselila zmage v svetovnem pokalu.

Dvojni program lanski skupni zmagovalki težavnostne sezone ni prišel do živega, z njim je opravila mojstrsko in v slogu najbolj izkušenih in trofejnih tekmovalk. Najprej se je svetovna prvakinja v težavnosti okitila z balvanskim srebrom med elito stare celine, premoči pa ni priznala ta hip najuspešnejši plezalki v tej disciplini, Britanki Shauni Coxsey, temveč presenetljivo leto dni starejši srbski najstnici Staši Gejo, ki živi in študira v Mariboru, zadnja leta pa je vadila pod taktirko slovenskega selektorja Gorazda Hrena, sicer tudi Janjinega osebnega trenerja.

»Po zadnjem preplezanem polfinalnem balvanu v prvem poskusu sem bila izjemno vesela dobrega plezanja, a me je čakal še superfinale. Po začetnem šoku, kako je mogoče, da sva obe najboljši Evropejki dosegli vse štiri vrhove v enakem številu poskusov, sem plezanje s Stašo sprejela z navdušenjem. Bilo je zelo napeto, odločil je skok, s katerim nisem bila najbolj zadovoljna; škoda, da ni bil odločilen balvan, na katerem bi se res pokazala telesna moč,« je komentirala Garnbretova, ki je doseženo oplemenitila s šampionskim naslovom v kombinaciji, kar je odlična napoved za olimpijsko premiero v Tokiu, in še z večerno zmago na vzporedni tekmi svetovnega pokala, tretjo balvansko v sezoni.

»Kdo bi verjel, da bi lahko v Münchnu pobrala štiri odličja. Moj cilj za sezono so bile stopničke v svetovnem pokalu, naslednji pa je zmaga v končni balvanski razvrstitvi,« je, povsem prizemljeno, ocenjevala komaj polnoletna Korošica in nadaljevala: »Po superfinalu za EP sem se v hotelu spočila, sprostila in pripravila za večerni del. Za zadnji balvan sem vedela, da ga moram splezati, če želim zmagati. Bila sem pod pritiskom, živčna, malo sem se tresla, a se je vseeno izšlo.«

Janja je tako balvansko sezono svetovnega pokala, svojo prvo celotno, končala na 2. mestu skupne razvrstitve, za 90 točk je bila od nje boljša le favorizirana Coxseyjeva. Globusu se je Korošica »odpovedala« s tem, da je izpustila junijsko preizkušnjo v indijskem Navi Mumbaiju, saj se je želela kar najbolje pripraviti na težavnostno EP v Italiji in na težavnostno sezono v celoti, kar se ji obrestuje, saj prepričljivo vodi v svetovnem pokalu.

Njen uspeh je z bronom na EP dopolnil Anže Peharc. »Uvrstitev na 3. mesto se mi je pred tekmo zdela nerealna in nepredstavljiva. Že s plezanjem v kvalifikacijah in polfinalu sem bil zelo zadovoljen, ravno tako s končnim 3. mestom na EP, saj je to moj daleč najboljši dosežek v članski konkurenci. Obenem je bil to moj krstni nastop med evropsko elito, odločali sta moja trenutna dobra pripravljenost in tudi kanček sreče, moja prednost pred konkurenco pa je bila še večja zbranost in manj poskusov,« kar ni mogel verjeti 20-letni Tržičan, ki je nato v svetovnem pokalu zabeležil 8. mesto.