Dvigi trupa v polčepu predklonjeno

Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 10 ponovitev vaje, vmes naj bo 30 sekund odmora.

Objavljeno
15. maj 2020 06.00
Posodobljeno
15. maj 2020 06.00
Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 10 ponovitev vaje, vmes naj bo 30 sekund odmora. FOTO: Delo

Ena vaja na dan: Akcija Fakultete za šport in Dela


V obdobju vsesplošnega spoprijemanja s koronavirusom ni pomembna le samoizolacija, veliko šteje tudi ustrezna telesna pripravljenost, ki lahko pomaga posamezniku v boju z neugodnim izzivom. V medijski hiši Delo začenjamo akcijo Ena vaja na dan, s katero bomo v sodelovanju s Fakulteto za šport Univerze v Ljubljani pomagali vsem, ki želijo izboljšati telesno pripravljenost s pravilno vadbo v domačem okolju. Strokovnjaki z različnih področij športa so pripravili vaje, ki so primerne za vse, saj premorejo različno zahtevne stopnje intenzivnosti in napora. Akcija Ena vaja na dan bo vsak ponedeljek in petek domovala v časopisu Delo in na spletni strani Delo.si.

 

Vaja 1


image
Vaja 1.1. FOTO: Darjan Spudić
image
Vaja 1.2. FOTO: Darjan Spudić
V polčepu razkoračno se predklonite, roke so predročene dol in se sočasno s predklonom spuščajo tik pred koleni. Trup ostaja raven in napet, glava je v podaljšku hrbtenice. Izvedete dvige trupa do pokončnega položaja, pri čemer kolen ne iztegujete, ampak se gibanje izvede v kolku. Naredite 10 ponovitev. Vajo morate občutiti kot srednje naporno, kar predstavlja 14. stopnjo po Borgovi lestvici. Če je vaja prelahka, torej če z lahkoto naredite vse ponovitve, izberete naslednjo vajo.


Vaja 2


image
Vaja 2.1. FOTO: Darjan Spudić
image
Vaja 2.2. FOTO: Darjan Spudić
Vajo otežite s tem, da roke sklenete na tilniku in potiskate komolce ves čas nazaj. Če vam je tudi ta vaja prelahka, in bi napor med izvajanjem vaje ocenili kot nizek, torej nižji od 12. stopnje po Borgovi lestvici, potem izberete naslednjo vajo.


Vaja 3


image
Vaja 3.1. FOTO: Darjan Spudić
image
Vaja 3.2. FOTO: Darjan Spudić
V najtežji različici vaje dvignete roke v vzročenje. Pomembno je, da med vajo ramen ne dvigujete.


Nasvet


Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 10 ponovitev vaje, vmes naj bo 30 sekund odmora. Dvig trupa naj traja 1 sekundo, spuščanje proti tlom pa 2 sekundi.

Vsak ponedeljek in petek v sodelovanju s Fakulteto za šport univerze v Ljubljani.

Maja Dolenc prof. dr., prof. športne vzgoje
Darjan Spudić asistent, mag. kineziologije
Janez Vodičar doc. dr., prof. športne vzgoje