Dvoboj Italijanov na klopi, na igrišču pač za četrtfinalno slavo

Na evropskem odbojkarskem prvenstvu od zdaj naprej ne bo več popravnega izpita, Slovenija po porazih s Severno Makedonijo in Rusijo drevi v osmini finala pričakuje neugodno Bolgarijo
Fotografija: Bolgarski kapetan Viktor Josifov in Klemen Čebulj bosta danes tekmeca na igrišču. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Bolgarski kapetan Viktor Josifov in Klemen Čebulj bosta danes tekmeca na igrišču. FOTO: Voranc Vogel

Fantje, zdaj bo treba pokazati vrline junakov, pokažite iz kakšnega testa ste. In to velja za Ruse, no, oni so že proti Sloveniji pokazali, da so mojstri svojega poklica, Grke, Slovence in Bolgare. Tekmovalni pritisk in stres evropskega prvenstva v odbojki bo treba poslati v zapeček, se skrajno motivirati in pozitivno agresijo konstruktivno sprostiti na igrišču. Z namenom, da na koncu zmagovalno dvigneš roke.

Na eurovolleyju, vsaj v ljubljanskem delu, bosta namreč danes v Stožicah dve tekmi osmine finala. Ob 17.30 se bo branilki naslova evropskega prvaka Rusiji na drugi strani mreže zoperstavila Grčija, ob 20.30 pa bo v ljubljanskem športnem hramu spet navijaški vihar. Slovenija se bo v boju za četrtfinale srečala z Bolgarijo. Čeprav je temperatura ambientalno padla, v odbojkarskem podnebju skrajno raste.

»Cilj je le en, zmaga, končni cilj pa, da osvojimo evropski naslov,« je za uvod navrgel slovenski selektor Alberto Giuliani. »Kako se bomo tega taktično lotili, pa je odvisno tudi od dejstva, kdo bo pri nas igral. Zdravstveno namreč še vedno nismo stoodstotni. Menim pa, da bi razliko v naš prid lahko prinesel blok.

Pripravljeni smo na bolgarski izziv, ko je pripravljen trener, je tudi njegova ekipa. Imamo jasne taktične prijeme, kako nad Bolgarijo, ne bo se lahko bojevati z njo. Fantom tudi ustreza, da smo zdaj v izločilnem delu tekmovanja. Ko je tekma odločilna, se pozabi na utrujenost, v mislih tudi odženeš zdravstvene težave,« je poudaril Giuliani.
 

Tveganje prinaša prid


»Bolgari so kakovostni, zdaj gre tudi za izločilni del tekmovanja in ni več popravnega izpita. Upam pa, ker že pravijo, da so si Rusi in Bolgari podobni, predvsem po višini, da se bodo, iskreno povedano, po kakovosti kar dosti razlikovali. Bolgari so zelo dobri pri začetnem udarcu in na bloku.

Pri video analizi tekem smo si že pogledali njihovo strategijo, ko je na potezi podajalec, pri taktiki napadalcev pa v podrobnosti do zdaj še nismo šli. Nato bosta sledili analizi začetnega udarca in blok,« je razložil sprejemalec Klemen Čebulj, ki je tudi pristavil, da so se Slovenci pobrali po porazih s Severno Makedonijo in rusko zbornajo komando.

»Proti Bolgariji bo treba tvegati, dandanes je v našem športu tako, da je, če nasprotnika z dobrim servisom oddaljiš od mreže, lažje igrati, saj je pol dela že opravljenega,« je še omenil Korošec.


Alberto Giuliani meni, da bi rezultratsko razliko na tekmi z Bolgarijo lahko prinesel blok.  FOTO: Voranc Vogel
Alberto Giuliani meni, da bi rezultratsko razliko na tekmi z Bolgarijo lahko prinesel blok.  FOTO: Voranc Vogel

 

Selektor pričakuje odziv


Bolgarski selektor, 71-letni Italijan Silvano Prandi, je star odbojkarski lisjak. »Mnogi Slovenci so igrali in igrajo v Italiji, poznam jih tudi iz francoske lige, kjer se zdaj trenersko udejstvujem. Torej poznam Tineta Urnauta, Čebulja, Dejana Vinčića, Gregorja Ropreta, Mitjo Gasparinija .... A poznati igralce je ena stran, dobro igrati proti njim pa druga.

Vse tekme puščajo posledice. Če nekdo zmaga, dobi večje zaupanje in gotovost v svoje sposobnosti. Če nekdo izgubi, pa se ga poloti malce negotovosti. A ob zmagah lahko postaneš domišljav, ob porazih pa želiš odziv in naslednjo tekmo zmagati tudi z jezo.

Bomo videli, če bo tako tudi pri nas, saj smo na tem EP izgubili s Francijo in Italijo. A denimo Francija je v tem trenutku zelo močna. Zmaga pred dvema letoma na EP proti Sloveniji ne pomeni ničesar, zdaj se bo spet začelo z 0:0,« je bil Prandi zanimiv sogovornik.

»Po prihodu iz Montpelliera smo na treningih že spoznali dvorano, je velika in prostorna. Slovenija je res dobra ekipa, ima tudi prednost, da je gostiteljica, verjetno bomo igrali pred polno dvorano. Pač poskušali bomo odigrati svojo najboljšo odbojko, vse prvine igre bodo pomembne.

Denimo Slovenci so zelo dobri pri začetnem udarcu, imeti bomo morali pravšnji sprejem in najti rešitve za slovenski servis. In tudi za napad. Tista naša zadnja tekma proti Sloveniji, zmaga s 3:0 na EP 2017, je preteklost, ta tekma v osmini finala bo popolnoma nova zgodba,« je bila napoved kapetana Bolgarije Viktorja Josifova.
 

Komentarji: