Edini pravi Gajserjev tekmec Cairoli končal sezono

Devetkratni svetovni prvak v motokrosu Antonio Cairoli je moral pod nož. Tim Gajser še bliže naslovu.

Objavljeno
08. julij 2019 11.25
Posodobljeno
08. julij 2019 13.01
Upal je, da bo lahko nadaljeval sezono tudi s poškodovano ramo, a se ni izšlo. Antonio Cairoli je predčasno končal tekmovalni ritem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Antonio Cairoli, največji tekmec motokrosističnega asa Tima Gajserja v letošnjem prvenstvu MXGP, je sporočil, da je predčasno končal sezono. Italijanski dirkač, ki je zaznamoval prvo tretjino svetovnega prvenstva, si je poškodoval desno ramo pred mesecem dni v Latviji. Odtlej je bolniško odsoten, po dodatnih preiskavah in otekanju rame je moral na operacijsko mizo.

Okrevanje naj bi mu vzelo tri oziroma štiri mesece. Stefan Everts tako ostaja edini v zgodovini motokrosa, ki je osvojil rekordnih deset naslovov svetovnega prvaka. Cairoli je v tej sezoni napadal njegov dosežek. 

image
Antonio Cairoli (v ospredju) je držal vrh v prvi tretjini sezone, a na svoj deseti naslov svetovnega prvaka bo še moral počakati. FOTO: Leon Vidic/Delo


"Žal mi je, da sem prvenstvo končal na tak način, kar se v moji karieri ni prav pogosto zgodilo. Prejšnji teden sem skušal spet voziti motor, a sem imel vrsto težav, kljub temu pa sem ohranjal pozitivno držo. Sledili so novi pregledi, izkazalo se je, da je poškodba precej hujša, kot smo mislili. Dejali so mi, da je treba takoj na operacijo. To se je izkazalo za najboljšo rešitev, pomembno je, da čim prej začnem okrevanje," je razmišljal 33-letni Cairoli, najizkušenejši in najstarejši dirkač v karavani.
 

Gajser v prednosti kar tri dirke


Sicilijanec, ki bo letos postal očka, je v skupnem seštevku prvenstva še vedno na drugem mestu. Njegova odsotnost pomeni, da je najbližji zasledovalec vodilnega Tima Gajserja tretjeuvrščeni Jeremy Seewer, ki za slovenskim šampionom zaostaja 161 točk. To pomeni, da ima Gajser, ki prevladuje v prvenstvu, kar za tri dirke MXGP točkovne prednosti pred dirkačem Yamahe. Do konca sezone je še sedem preizkušenj, 22-letnik se približuje svojemu tretjemu naslovu svetovnega prvaka oziroma drugemu v elitnem razredu MXGP.

image
Takole se je Tim Gajser z ekipo Honde in dekletom Špelo po nedeljski dirki v Indoneziji veselil svoje sedme letošnje zmage. FOTO: HRC


Gajser je včeraj v Palembangu slavil še šestič zapored oziroma sedmič v sezoni. Karavana ostaja v Indoneziji, z otoka Sumatra se bo premaknila na Javo, kjer bo v nedeljo še druga azijska dirka. Premor bo vodilni v prvenstvu izkoristil tudi za kratek odklop z dekletom, tri dni bosta preživela na Baliju. "Ko je Špela rezervirala namestitev, sem ji dejal, da mora vila imeti tudi fitnes," je poudaril, da trening nikakor ne bo izostal.