Ema Kozin tekmico spravila na rob nokdavna

Slovenska boksarka Ema Kozin še s pasom WIBA v supersrednji kategoriji.

Objavljeno
14. oktober 2018 22.30
Posodobljeno
14. oktober 2018 22.40
Ema Kozin je zasluženo osvojila šampionski pas v supersrednji kategoriji po različici WIBA. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Ljubljana – Potem ko se je prvi dvoboj med Emo Kozin in Mehičanko Irais Hernandez pred dobrim mesecem v Zagrebu razpletel z neodločenim izidom, v današnjem povratnem obračunu v Münchnu ni bilo nobenega dvoma o zmagovalki. Mlada slovenska boksarka je bila prepričljivo boljša po točkah (z 99:91, 98:92 in 99:91), tako da je zasluženo osvojila šampionski pas v supersrednji kategoriji po različici WIBA.

»To zmago podarjam trenerju Rudiju, menedžerju Mirku ter vsem navijačem in pokroviteljem, ki mi stojijo ob strani,« se je veselila 19-letnica iz Šmartnega ob Savi, ki je zdaj svetovna prvakinja v dveh kategorijah, saj ima tudi šampionske pasove združenj WBF, WIBA, WBU in GBC v srednji kategoriji. »Ema je na najlepši način pokazala, kako so se sodniki motili v Zagrebu,« je bil navdušen njen trener Rudolf Pavlin, menedžer Mirko Skoko pa je pristavil: »To je bil Emin doslej najboljši profesionalni dvoboj. Hernandezova je bila sicer bolje pripravljena kot v Zagrebu, a proti Kozinovi ni imela nobenih možnosti. Še več; tokrat je bila Irais dvakrat na robu nokdavna.«

V Münchnu je po več kot dveh letih premora pod slovensko zastavo boksal tudi Denis Simčič, ki je uresničil svojo napoved in v obračunu lahko-težke kategorije po hitrem postopku opravil s Čehom Rudolfom Murkom. Neenakega dvoboja je bilo konec že po poldrugi minuti, ko je Simčič s kombinacijo udarcev prisilil tekmeca k vdaji.

image
V današnjem povratnem obračunu v Münchnu ni bilo nobenega dvoma o zmagovalki. FOTO: Damir Krajac/Cropix


Slavje Venka na Nizozemskem


Izjemen podvig je konec tedna uspel tudi Aljažu Venku, ki si je na močnem turnirju svetovne zveze AIBA v Eindhovnu priboksal zlato lovoriko v kategoriji do 75 kg. Za enega od največjih uspehov slovenskega olimpijskega boksa je 25-letni Konjičan premagal tri zelo kakovostne tekmece – v četrtfinalu je bil s 4:1 boljši od Angleža Roba Magilla, v polfinalu je po hudem boju s 3:2 ugnal Belgijca Lancelota Protona de la Chapella, v včerajšnjem zaključnem obračunu pa je s 5:0 odpravil Nizozemca Zekario Elhaja.

»Potem ko je Elhaj, čigar slog boksanja mi je zelo ustrezal, v drugi rundi zaradi pretiranega sklanjanja prejel javni opomin, sem že vedel, da mi zmaga ne more več uiti,« je sporočil Venko in priznal, da se je moral precej bolj potruditi v četrtfinalu in polfinalu. »Proti Magillu je bila borba predvsem telesno zelo zahtevna, proti Chappelu pa v taktičnem smislu,« je razkril večkratni slovenski prvak in pristavil, da je zmagoslavje v Eindhovnu, s katerim je presenetil še samega sebe, odlična popotnica za novembrsko prvenstvo Evropske unije v Valladolidu.

Aljaža je za prikazano pohvalil tudi ponosni trener Dejan Zavec. »Na tako močnem tekmovanju AIBA še noben slovenski boksar ni osvojil zlate kolajne! Treba je namreč vedeti, da so v Eindhoven prišli tekmovalci iz 18 boksarsko izjemno razvitih držav,« je pojasnil Zavec in dodal, da je Venko rastel iz borbe v borbo, najboljše pa prihranil prav za konec. »Aljažev podvig dokazuje, da smo na pravi poti, se pa zavedamo, da nas čaka še dosti dela,« je po svojem doslej največjem trenerskem uspehu poudaril 42-letni Ptujčan. Na Nizozemskem je boksala tudi njegova varovanka Vida Rudolf (do 57 kg), ki pa je po točkah izgubila z belgijsko prvakinjo Bianco Ciccarelli.