Ena vitrina, trije globusi, sedem zmag

Domen Škofic najboljši v težavnostni sezoni svetovnega pokala, Janja Garnbret pa tudi v kombinaciji.

Objavljeno
27. november 2016 22.47
Janez Porenta
Janez Porenta
Kranj – Letošnjo sezono svetovnega pokala v težavnostnem športnem plezanju bo slovenski reprezentanci težko ponoviti, saj se je razpletla sanjsko, Zdravljica je namreč na tradicionalnem finalu v kranjski dvorani Zlato polje zadonela trikrat. Janja Garnbret je potrdila globusa v težavnosti in kombinaciji, njen srčni izbranec Domen Škofic se je veselil prvega težavnostnega.

Ena vitrina torej, pa kar trije globusi. In še več: Janja je v tej sezoni postala članska in ostala mladinska svetovna prvakinja v težavnosti ter zmagovalka kar štirih preizkušenj svetovnega pokala, Domen si je konkurenco pokoril trikrat. Komaj 17-letna izjemno obetavna Korošica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki so jo včeraj v Kranju bodrili številni sokrajani in sošolci z velenjske gimnazije, se je že v soboto v kvalifikacijah in polfinalu trikrat povzpela do vrha in tudi v finalu ob huronskem navijanju razprodane dvorane, v kateri se je gnetlo 3000 duš, začela odločno, zanesljivo, lahkotno in mnogo hitreje kot tekmice.

Ko je že dišalo po tem, da je ne more nič ustaviti, je na štiridesetem oprimku, ki je bil pred tem usoden že tudi za Mino Markovič, ki je mlajši reprezentančni kolegici oddala težavnostni globus, zdrsnila, kar ji je zadostovalo za tretje mesto na tekmi in ponovitev lanskega dosežka. »Letos sem dosegla veliko, nekaj – kranjsko tekmo – pa sem si morala prihraniti tudi za vnaprej. Razočaranja seveda ni bilo, tekle so izključno solze sreče, globus je odtehtal svoje,« je komaj brzdala čustva Garnbretova, ki bi, če bi bilo po njenem, dolgo in naporno sezono še malo potegnila. A ji bo prijal tudi praznični oddih na Sejšelih, kamor bo odpotovala z Domnom.

»Živčki,« je kratko in jedrnato odgovorila na vprašanje, kaj je bilo ključno v njenem finalnem nastopu. »Resda sem imela globus že v žepu, a sem vseeno želela pred domačo publiko nastopiti optimalno in kajpak tudi zmagati. Čeprav nisem čutila nobenega pritiska več, so živčki vseeno delali zaradi domačega občinstva,« je poudarila najboljša težavnostna plezalka sezone, ki je razlog za zdrs iskala v tem, da je bilo v dvorani izjemno vroče, a se kot prava športnica na to ni izgovarjala.

Pet let starejši Radovljičan je svoje opravil že v soboto, ko se je brez težav prebil skozi kvalifikacijsko in polfinalno sito in si tako domala že zagotovil težavnostni globus, ki ga je v finalu potrdil z drugim mestom. Bil je eden od zgolj dveh tekmovalcev, ki sta se uspešno spopadla z zahtevno pastjo na dvajsetem oprimku, še bolje od njega pa je preostanek preizkušnje preplezal 21-letni Nemec Sebastian Halenke, ki je prvič v članski karieri opravil s konkurenco.

»Janja je bila že celotno sezono dominantna, jaz na začetku tudi, nato pa mi je malo prišlo do živega in je bila borba neizprosno. Vendarle sem bil prvič v takšnem položaju, realno sem ob optimalnem scenariju pričakoval stopničke v skupni razvrstitvi, ne pa ravno najvišje,« je priznal Škofic, ki je v noči na nedeljo trdno spal, »saj se mi je velik kamen od srca odvalil že v soboto, ko sem ostal v igri. Zato sem bil v finalu lahko sproščen in zato se je tudi tako dobro izšlo.«

Omeniti velja še četrto mesto Mine Markovič in šesto Urbana Primožiča, ki bo po kranjskem finalu plezalke zagnal v kot in se v celoti posvetil poslu. »Pogrešal ga bom, saj je bil vselej vrhunsko pripravljen in sva imela neprestane borbe, ki jih tekmovalci potrebujemo, da se ženemo naprej. Upam, da si bo premislil, čeprav ne verjamem povsem, glede na to, koliko časa je že namigoval na to potezo,« je odločitev 24-letnega Škofjeločana, ki je sezono končal kot skupno deseti, komentiral Škofic.