Enomesečni Sonny že ima svoj instagram

Alpski smučarji in smučarke so letos poskrbeli za pravi »baby boom«. Smučarska družina je vsako leto večja.
Fotografija: Pri Reicheltovih so se razveselili prvorojenca Niklasa. FOTO: Simon Rainer/Facebook
Odpri galerijo
Pri Reicheltovih so se razveselili prvorojenca Niklasa. FOTO: Simon Rainer/Facebook

Resda stremijo k najvišjim ciljem v panogah, ki so jim podredili svoje življenje, a vrhunski športniki niso »le« tekmovalci, ki vse dneve garajo v telovadnici in se ženejo za rezultati na tekmovališčih, zanima jih tudi kaj drugega kot lovorike. Tudi zasebno življenje je pomemben del njihovega vsakdanjika.

Tudi oni so samo ljudje. Takšni, ki morajo kdaj zbrati pogum, da nekoga, ki jim je všeč, povabijo na zmenek. Tudi oni imajo pozitivno tremo, medtem ko čakajo, da bodo dahnili usodni da. Ali ko ob porodu prvorojencev prevzemajo povsem novo, starševsko vlogo. Vsi ti življenjski koraki so domači tudi številnim alpskim smučarjem in smučarkam, za katere se zdi, da so letos poskrbeli za pravi »baby boom«. Smučarska družina je vsako leto večja ...
 

Med nosečnostjo na smučeh in valovih


Američanka Julia Mancuso, ki se je športno upokojila pred dvema sezonama, je sredi julija povila dečka Sonnyja. Med nosečnostjo je 35-let­nica uživala, smučala, deskala na valovih, rolkala, plesala, potovala po svetu, zdelo se je, kot da ne bi bila noseča devet mesecev.

Julia Mancuso je bila "divja" vso nosečnost, uživala je na smučeh, deskala na valovih, potovala po svetu ... FOTO: Facebook
Julia Mancuso je bila "divja" vso nosečnost, uživala je na smučeh, deskala na valovih, potovala po svetu ... FOTO: Facebook


»Recite, da sem nora. Ampak ko smučam, se počutim najbolje,« je zapisala na instagramu ob fotografiji na belih strminah slab mesec pred porodom. Vseskozi je bila aktivna, v svojem slogu se je lotevala res divjih izzivov. »Tudi mož misli, da sem nora, skrbi ga za mojo varnost in zdravje najinega otroka, vendar ve, da me ne more ustaviti, zato mi dovoli biti – jaz,« je razmišljala med nosečnostjo.

Lastnica zlate olimpijske kolajne iz Torina 2006, dveh srebrnih (Vancouver 2010) in bronaste (Soči 2014) prve poglede in odzive svojega prvorojenca redno objavlja na družbenih omrežjih. Malček, ki šteje natanko mesec dni, ima že svoj profil na instagramu, kjer mu sledi več kot 900 ljudi.
 

Dvojno veselje v družini Fanchini


V letošnjem poletju je veselo novico sporočila Nadia Fanchini. Pre­srečna Italijanka se veseli novega poglavja, čeprav je morala prekiniti smučarsko kariero, ki ji je posvetila vse življenje. »Ničesar ne obžalujem, uresničila sem številne cilje. Mnogi so me vprašali, ali se bom po porodniški vrnila na tekme. Nočem izključiti te možnosti, a hvalež­na sem za vse, kar sem doživela, zdaj pa me čaka najlepša dogodiv­ščina. Uživam v novih trenutkih,« je povedala.

V družini Fanchini, v kateri so tri smučarke – poleg Nadie še Elena in Sabrina, ki je tekmovalno kariero končala leta 2016 –, je veselje dvojno, saj je v veselem pričakovanju tudi najmlajša od sester, 30-letna Sabrina. »Obe pričakujeva fantka in obe imava rok decembra. Presrečni smo, da bosta lahko odraščala skupaj, to je nekaj posebnega. Naš oče je že dejal, da bo novorojenca kaj hitro postavil na smuči,« se je smejalo smukačici Nadii, ki je v svetovnem pokalu zmagala dvakrat, njen največji uspeh pa sta kolajni s svetovnih prvenstev: leta 2009 je bila v Val d'Iseru bronasta in leta 2013 v Schladmingu srebrna.
 

Pri Fillovih prvič deklica


Da bo postal očka, je konec junija razkril avstrijski slalomist Manuel Feller. »Ponosno razglašam, da sva na poti do najinega največjega uspeha,« je Avstrijec, ki bo za kakšen očetovski nasvet lahko povprašal Marcela Hirscherja, zapisal ob fotografiji nosečniškega trebuha svoje izbranke. Medtem pa se smukač Hannes Reichelt posveča sinu Niklasu, ki je počakal, da je oče končal tekmovalno sezono in starša pozdravil v začetku pomladi. Čeprav smučarski strokovnjaki vselej opozarjajo, da vsak otrok prinese dodaten zaostanek na progi za tekmeci, bo Reichelt – kot mnogi pred njim – poskušal dokazati nasprotno. Z 39 leti drugi najstarejši tekmovalec v svetovnem pokalu – leto dni je starejši le Francoz Julien Lizeroux – bi rad nadaljeval kariero še dve sezoni.

Družina smukača Petra Filla od letos šteje pet članov. FOTO: Facebook
Družina smukača Petra Filla od letos šteje pet članov. FOTO: Facebook


Da gre njegova športna pot h koncu, se zaveda tudi Peter Fill. Lastnik dveh smukaških globusov in enega kombinacijskega, je predčasno končal minulo sezono zaradi bolečin v hrbtu. A 36-letni Italijan ne bo kar tako vrgel puške v koruzo. Sicer je nameraval karie­ro končati po koncu prihajajoče zime, a ker bo Cortina d'Ampezzo v sezoni 2020/21 gostila svetovno prvenstvo, se bo od karavane poslovil tedaj, saj bi rad smučanju pomahal v slovo doma. Za odmerek družinske sreče je v tem polet­ju poskrbela deklica Maja, Fillov tretji otrok po sinovih Leonu in Noahu.
 

Pri Slovencih najmlajši Jakob


Pet članov šteje tudi družina Raich: tri otroke imata nekdanja šampiona belega cirkusa Benjamin Raich, lastnik sedmih kolajn z velikih tekmovanj, in Marlies Schild, s 35 zmagami v svetovnem pokalu za Mikaelo Shiffrin druga najboljša slalomistka vseh časov. Po dveh sinovih, Josefu (2015) in Jakobu (2017), sta se razveselila še Magdalene, ki je luč sveta ugledala maja. »Ne moreva se te nagledati,« je zapisala Marlies ob fotografiji, na kateri njen mož pestuje hčerkico. »Presrečni smo in hvaležni, da lahko znova izkusimo ta čudež. Živele vse matere!« je soprogi in vsem tistim, ki so na svet spravile potomce, zaploskal Benni.

Marlies Schild in Benjamin Raich sta po dveh sinovih pozdravila še hčerko Magdaleno. FOTO: Facebook
Marlies Schild in Benjamin Raich sta po dveh sinovih pozdravila še hčerko Magdaleno. FOTO: Facebook


Pa slovenski tabor? Med aktualnimi tekmovalci se z nazivom oče ponaša le smukač Boštjan Kline, čigar sin Jaka šteje pet let. Najmlajši predstavnik širše smučarske družine pa je sin športno upokojene veleslalomistke Mateje Robnik. Mali Jakob, ki je ravnokar dopolnil mesec dni, je razveselil tudi dveletno sestrico Lejo. Zanimivo, Robnikova je povila sina na isti dan kot Mancusova. Skratka, dobrodošel, podmladek!
 

Komentarji: