EP za Tanjo realnejši pokazatelj forme

Gorsko kolesarstvo: Tanja Žakelj na evropskem prvenstvu v krosu do sedmega mesta.

Objavljeno
08. maj 2016 21.40
Tanja Žakelj na državnem prvenstvu v krosu v Žirovnici, 21. junija 2014
Špela Robnik
Špela Robnik

Husqvarna – Morda ne tako visoko kot v preteklih letih, vseeno pa najboljša slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj ostaja med najboljšimi na stari celini. Od dvakratne evropske prvakinje tokrat kolajne pač ni bilo pričakovati, zato je bila tudi s 7. mestom povsem zadovoljna. Je pa bilo dosegljivo tudi kakšno mesto višje.

Žakljevi letošnji zgodnji termin EP ni najbolj ustrezal, ji je pa dirka na Švedskem prišla še kako prav za izboljšanje občutka po ponesrečenem uvodu v svetovnem pokalu. Še zlasti, ker so ji velike tekme od nekdaj pri srcu, na evropskih prvenstvih je v vseh kategorijah osvojila že šest kolajn. Priložnost je v Husqvarni pri Jönköpingu izkoristila in dobro štartala, se sicer zapletla z eno od tekmic in izgubila nekaj mest, nato pa skušala slediti najboljšim.

»Ostala sem osredotočena in mirna, vozila brez napak, brez razsipavanja energije po nepotrebnem. Skušala sem pridobivati mesta, kolikor se je dalo. S končnim izkupičkom sem kar zadovoljna. Dobro sem dirkala, lepo sem razporedila moči, všeč mi je bila proga, izkoristila sem razmere, ki so mi všeč,« je bila po dirki zadovoljna 27-letna kolesarka, za katero je bila vodilna trojica s Švicarko Jolando Neff na čelu pač neulovljiva.

V predzadnjem krogu je sicer edina slovenska predstavnica na prvenstvu dobro pospešila in napadla tekmice ter boljši rezultat. Švicarka Corina Gantenbein je že bila blizu, toda v naletu je Žakljeva naredila napako in padla. »Podlaga je bila neutrjena, spodneslo mi je sprednje kolo. Padla sem navzgor, izgubila nekaj sekund. Nisem se vdala, šla sem do konca, a Švicarka je bežala, do cilja pa ni bilo več daleč,« je morala priznati premoč v boju za šesto mesto.

Kot je ocenila, je bila ta dirka boljši pokazatelj pripravljenosti kot 29. mesto v Avstraliji in tudi dobro izhodišče za nadaljevanje olimpijske sezone, ki čez dva tedna prinaša novo dirko svetovnega pokala v Albstadtu. »Se pa zavedam, da bom morala še veliko vložiti, na kar pa sem pripravljena,« je povedala slovenska reprezentantka, potem ko je prvič nastopala pod taktirko Urbana Ferenčaka v vlogi selektorja, ki je zamenjal suspendiranega Roberta Pintariča.