Slovenija ugnala še Češko, Srbi brez olimpijskih iger

V polfinale kvalifikacij za OI v Tokiu prihodnje leto sta se uvrstili Bolgarija in Francija.

Objavljeno
08. januar 2020 17.30
Posodobljeno
08. januar 2020 19.42
Srbski odbojkarji so se lanskega septembra v Parizu veselili evropskega naslova, zdaj pa so v Berlinu ostali brez nastopa na olimpijskem turnirju v Tokiu. FOTO: AFP
STA
STA
Ljubljana - V Berlinu so na odbojkarskem kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na olimpijske igre znani vsi štirje polfinalisti. Potem ko sta si v skupini A Nemčija in Slovenija mesti zagotovili že v torek, je po današnji prvi tekmi jasno, da evropski prvak Srbija nima več možnosti. Po njenem porazu z Bolgarijo z 2:3 sta v polfinale napredovali Francija in Bolgarija.

image
Čeh Patrik Indra je bil nemočen pred obrambnim blokom slovenskega trojčka Tine Urnaut, Alen Pajenk, Gregor Ropret. FOTO: AFP


Ena od teh reprezentanc bo tudi polfinalni tekmec Slovenije, katera, pa bo znano po zadnjih dvobojih predtekmovanja.

Slovenci so v tretji tekme skupine A po hudem boju premagali Češko s 3:1. V prvem nizu so bili prepričljivo boljši in Čehom dovolili le ducat točk. V drugem so Čehi začeli veliko bolje, takoj ušli s 3:0 in so bili  vse do napetega zaključka enakovredni tekmeci. Mož odločitve pri Sloveniji je bil 35-letni veteran Mitja Gasparini, ki je z asom in še enim drugim odličnim servisom Tončku Šternu omogočil zadnjo točko za slovensko vodstvo v nizih z 2:0.

V tretjem nizu so Čehi dober začetek nadgradili tudi z zmagovalnim koncem. Slovenci, pri katerih je sploh prvič dobil priložnost 17-letni up Rok Možič, so osvojili le 19 točk.

Tudi v četrtem nizu našim ni in ni steklo. Čehi so delovali kot naoljen stroj, iz točke v točko višali prednost, ki je znašla tudi osem točk – 15:7. Toda Slovenci se kljub vsemu niso vdali, voz naprej je povlekel mladi Možič, Čehi pa so bili ujeti pri 22. V razburljivi končnici so Čehi zapravili tri zaključne žoge, Slovenci so svojo prvo spremenili v zmago. Piko na i je v svojem brezkompromisnem slogu, z udarcem z vso silo, postavil Štern.

Kljub naporni tekmi je tudi selektor Alberto Giuliani dosegel, kar je želel. Večji del dvoboja so počivali najmočnejši aduti na čelu s kapetanom Tinetom Urnautom.

image
Selektor Slovenije Alberto Giuliani pazi, da se kapetan Tinet Urnaut ne bi preveč utrudil. FOTO: AFP


Zadnjo tekmo bosta ob 20.10 v skupini B igrali Francija in Nizozemska.

Polfinalni tekmi bosta v Berlinu v četrtek, finale pa v petek. Le prvo mesto na turnirju vodi na olimpijske igre v Tokio.


Slovenija : Češka 3:1 (12, 26, -19, 26)