Fabjan noče, da bi Tino in Andrejo »ubijali« do zadnjega

V slovenski paradni kategoriji do 63 kg se obeta še hud boj za OI 2020 v Tokiu med judoistkama Tino Trstenjak in Andrejo Leški.
Fotografija: Celjski trener Marjan Fabjan vrhunec letošnje forme za olimpijsko zmagovalko Tino Trstenjak načrtuje za avgustovsko svetovno prvenstvo v Tokiu in jesenski del sezone. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Celjski trener Marjan Fabjan vrhunec letošnje forme za olimpijsko zmagovalko Tino Trstenjak načrtuje za avgustovsko svetovno prvenstvo v Tokiu in jesenski del sezone. FOTO: Reuters

Ljubljana – Če bi včeraj potegnili črto pod kvalifikacije za OI 2020, bi imela slovenska reprezentanca prihodnje leto na olimpijskem turnirju v Tokiu šest judoistov. V naši paradni kategoriji do 63 kilogramov, v kateri je Urško Žolnir, zlato šampionko iz Londona 2012, štiri leta pozneje v Riu de Janeiru na Olimpu nasledila Tina Trstenjak, imata za zdaj dovolj točk celo dve slovenski mojstrici tatamija, ob branilki lovorike iz Celja tudi Andreja Leški.

Na žalost bo v japonsko prestolnico odpotovala le ena od njiju. Na največji športni prireditvi na svetu lahko namreč v vsaki kategoriji iz posamezne države tekmuje le po en judoist oziroma judoistka. Na olimpijski kvalifikacijski lestvici je v polsrednji kategoriji zdaj v boljšem položaju Trstenjakova, ki za vodilno Francozinjo Clarisse Agbegnenou (2400 točk) že dalj časa drži odlično drugo mesto.

Judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku ima na svojem računu 1975 točk, torej natanko 366 več kot Leškijeva, ki za tretjeuvrščeno Japonko Miku Taširo (1650) zaseda visoko četrto mesto. Zelo podoben vrstni red je, denimo, tudi v točkovanju Svetovne judoistične zveze (IJF), v katerem prav tako Agbegnenoujeva (7976 točk) vodi pred Trstenjakovo (5985), medtem ko je Leškijeva (4540) peta za Japonkama Nami Nabekura (5720) in Taširo (5400).
 

Upoštevali bodo stanje na lestvici


Čeprav ni nujno, da gre na OI boljša z lestvice, so se v slovenski zvezi odločili, da bodo v tem primeru pri imenovanju potnice v Tokio upoštevali točkovanje. »Na igre bo odpotovala tista, ki bo po končanih kvalifikacijah čez leto dni uvrščena višje na olimpijski lestvici. To smo sprejeli po mojem predlogu,« je razkril Marjan Fabjan, strokovni direktor Judo zveze Slovenije (JZS) in trener pri klubu Z'dežele Sankaku, katerega članica je Trstenjakova. Njena velika tekmica Leškijeva prihaja iz Kopra, s tem japonskim borilnim športom se je začela ukvarjati v klubu 15. maj Marezige, pri 15 letih pa se je preselila v Ljubljano in začela braniti barve JK Bežigrad.

Če bi se osredotočili zgolj na letošnje leto, ima za zdaj Andreja, ki zadnje poldrugo leto vadi pod vodstvom Roka Drakšiča, boljše dosežke, navsezadnje je v tej sezoni osvojila že tri kolajne. Bronastima odličjema na turnirjih za grand slam v Parizu in Düsseldorfu je namreč dodala še zlato lovoriko z velike nagrade v Marakešu.
Andreja Leški (levo) si je letos na turnirjih za svetovni pokal priborila že tri kolajne. FOTO: Gabriela Sabau/IJF
Andreja Leški (levo) si je letos na turnirjih za svetovni pokal priborila že tri kolajne. FOTO: Gabriela Sabau/IJF


Tina je bila sicer v francoski metropoli, kjer je bila druga, uvrščena pred 22-letno Primorko, na nemškem grand slamu pa se je morala 28-letna Celjanka sprijazniti z devetim mestom. Na državnem prvenstvu, ki je bilo pred slabim mesecem v Lendavi, sta se pričakovano pomerili v finalu kategorije do 63 kilogramov, po hudem boju pa je na zlato točko v podaljšku nekoliko presenetljivo zmago slavila Leškijeva.
 

Na DP pretehtala Andrejina moč


»Če sem iskren, sem pričakoval, da bo Tina dvoboj kljub vsemu odločila v svojo korist, toda pretehtala je Andrejina moč. Tisti dan je bila tudi hitrejša, bolj eksplozivna, imela je tudi večjo željo,« je pojasnil Fabjan in pristavil, da Trstenjakove ni posebej pripravljal za začetek letošnje sezone, ker vrhunec njene forme načrtuje šele za konec avgusta (takrat bo na sporedu svetovno prvenstvo v Tokiu) in jesenski del sezone.

Kar zadeva Tinin in Andrejin obračun za olimpijsko vstopnico – od slovenskih judoistov jo imajo za zdaj v žepu tudi Maruša Štangar (8. mesto do 48 kg), Klara Apotekar (9. do 78 kg), Adrian Gomboc (12. do 66 kg), Kaja Kajzer (16. do 57 kg) in Ana Velenšek (19. nad 78 kg) – pa se nadeja, da si bo ena do novega leta oziroma najpozneje do januarja ali februarja priborila občutnejšo prednost. »Če ju bomo namreč do zadnjega 'ubijali' in se bosta morali za OI boriti do konca kvalifikacij, bo težko katera od njiju dosegla vidnejši rezultat v Tokiu,« je še poudaril 60-letni Celjan.

Preberite še:

Komentarji: