Fabjanov recept za uspeh: »Delaj in bodi tiho!«

V Podčetrtku, kjer bo konec tedna turnir za evropski pokal, se je predstavila peterica judoistov, potnikov na OI v Riu.

Objavljeno
08. junij 2016 01.48
Trening judoistov, ki potujejo na olimpijske igre v Rio, Podčetrtek, 7. junija 2016 [judo,Podčetrtek,treningi]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Podčetrtek – Judo zveza Slovenije je včeraj ubila dve muhi na en mah in pod streho spravila dve novinarski konferenci naenkrat. Najprej je s Tino Trstenjak, Ano Velenšek, Rokom Drakšičem, Adrianom Gombocem in Miho Žgankom ponosno predstavila svojih pet potnikov na poletne olimpijske igre v Riu de Janeiru, zatem pa spregovorila še o turnirju za evropski pokal, ki ga bo konec tedna gostila v Podčetrtku.

Za največje judoistično tekmovanje na slovenskih tleh, ki ga bo JZS skupaj s klubom Z'dežele Sankaku priredila že dvanajstič, se je do včeraj prijavilo kar 391 borcev iz 28 držav. Konkurenca na turnirju bo kljub temu nekoliko slabša kot v prejšnjih letih, saj tokrat na blazine v večnamenski športni dvorani v Podčetrtku, katere direktorica je te dni Lucija Polavder, ne bo stopila večina naših najboljših judoistov na čelu z udeleženci OI v Riu de Janeiru.

Kakor je pojasnil Marjan Fabjan, predsednik prireditvenega odbora evropskega pokala, bo to kvalifikacijsko tekmovanje za uvrstitev na novembrsko prvenstvo stare celine do 23 let v Tel Avivu. »Pričakujem, da bomo kakšnih 30 odstotkov judoistov, ki se bodo konec tega tedna borili v Olimju, gledali na OI leta 2020 v Tokiu,« je omenil glavni trener pri klubu Z'dežele Sankaku in strokovni direktor pri JZS. Med 22 slovenskimi judoisti, kolikor se jih bo predstavilo občinstvu v Podčetrtku, je posebej izpostavil Klaro Apotekar (do 78 kg), lansko mladinsko svetovno podprvakinjo iz Abu Dabija in evropsko prvakinjo med mlajšimi članicami iz Bratislave. Ob njej bosta zagotovo visoko merila tudi dolgoletni reprezentant Matjaž Trbovc (do 60 kg) in Martin Hojak (do 73 kg), petouvrščeni z aprilskega članskega evropskega prvenstva v Kazanu.

Olimpijki Tina Trstenjak (do 63 kg) in Ana Velenšek (do 78 kg) bosta v petek odpotovali v Francijo, kjer se bosta na povabilo domače vrste udeležili močnih mednarodnih priprav (ob Francozinjah bodo tam tudi Brazilke in Nemke), olimpijci Adrian Gomboc (do 66 kg), Rok Drakšič (do 73 kg) in Miha Žgank (do 90 kg) pa bodo pomagali pri izvedbi tekmovanja v Olimju ter se pripravljali s kanadskimi in po vsej verjetnosti tudi ruskimi reprezentanti, s katerimi bodo nato skupaj odpotovali še na priprave v Poreč.

Fabjan, ki ostaja zvest samemu sebi in nikdar ničesar noče prepustiti naključju, je že kmalu po OI pred slabimi štirimi leti v Londonu, kjer je Urško Žolnir popeljal do zlate lovorike, spisal program za svoje varovance, ki se je znova izkazal za uspešnega. Vseh pet judoistov, ki so se uvrstili na letošnji športni velespektakel v Braziliji, namreč prihaja iz njegovega kluba Z'dežele Sankaku.

Na vprašanje, kaj je skrivnost njegovega uspeha, je ponovil, da ni(ma) nobene skrivnosti. »Kakor v slehernem uspešnem podjetju je treba imeti dober načrt in mu natančno slediti. Le v tem primeru lahko računaš tudi na rezultate. Na žalost je v naši družbi veliko takšnih, ki veliko govorijo in malo naredijo. Zato moj nasvet vsem, ki želijo uspeti: 'Delaj in bodi tiho!'« je poudaril Fabjan, ki se lahko kot trener pohvali že s tremi kolajnami z največje športne prireditve. Žolnirjeva si je namreč še pred zlato lovoriko v Londonu '12 pod njegovim vodstvom izbojevala bronasto odličje v Atenah '04, štiri leta pozneje je v Pekingu s tretjim mestom navdušila tudi Polavderjeva.

Za OI v Riu de Janeiru, kjer bo moči merilo kar 366 judoistov iz 114 držav, pa celjski strokovnjak ni želel ničesar napovedovati. »Medtem ko je za nekatere športnike glavna želja, da se uvrstijo na igre, drugi že od vsega začetka merijo na kolajno, po kateri v takšni konkurenci seveda ne bo lahko poseči. Kljub temu pa ne bi bil presenečen, če bi se z njo ovenčal nekdo, od katerega to najmanj pričakujemo,« je v svojem značilnem slogu ostal skrivnosten Fabjan.