Fernando Alonso bo po koncu sezone pomahal v slovo (VIDEO)

Dvakratni svetovni prvak, zadnje štiri sezone član McLarna, se je elitni dirkaški karavani pridružil v Avstraliji leta 2001.
Fotografija: Po 17 sezonah ima Fernando Alonso dovolj. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Po 17 sezonah ima Fernando Alonso dovolj. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

London – Dvakratni svetovni prvak v formuli ena, Španec Fernando Alonso, se je odločil, da bo letošnja sezona njegova zadnja med dirkaško elito. »Po 17 čudovitih sezonah v tem lepem športu je napočil čas za spremembe. Odločitev sem sprejel že pred nekaj meseci. Čaka me še nekaj letošnjih preizkušenj, ki se jih bom lotil s še več strasti in predanosti kot običajno,« je pojasnil veteran v karavani, ki je konec julija dopolnil že 37 let, zadnje štiri sezone pa je (bil) zvest McLarnu.


Osvojenih 1893 točk


V tem obdobju boljši kot peti na posamezni preizkušnji ni bil, pred tem pa je številne uspehe dosegal za volanom renaulta, s katerim je postal dvakratni zaporedni šampion v letih 2005 in 2006, in ferrarija. Doslej je tekmoval na 303 dirkah za svetovnega prvenstva in nanizal 32 zmag, 97 uvrstitev na stopničke, 23 najhitrejših krogov, 22 najboljših štartnih mest in 1893 točk. Elitni karavani se je pridružil kmalu po prelomu tisočletja, ognjeni krst pa preživel leta 2001 v avstralskem Melbournu.


V življenjski formi


Lanska sezona je bila zanj tretja najslabša v karieri, saj je osvojil pičlih 17 točk in končal na petnajstem mestu. Letos mu gre bolje, trenutno je s 44 točkami deveti v vozniški razvrstitvi, predvsem pa je zelo konstanten, saj je dve tretjini preizkušenj končal med petim in osmim mestom. Novico o zaključku kariere so potrdili tudi pri njegovem zdajšnjem delodajalcu McLarnu: »Fernando je trenutno v življenjski formi, vendar pa njegovo odločitev spoštujemo. Z njim smo se ves čas iskreno pogovarjali in zato slutili, kaj načrtuje.«


V serijo indycar?


Kot vse kaže, bo Alonso kariero nadaljeval onstran »luže«, v seriji indycar. »Videli bomo, kaj mi bo prinesla prihodnost. Čakajo me novi in razburljivi izzivi. Podajam se novim dogodivščinam naproti, občutek imam, da sem kot voznik bolj popoln kot kadar koli prej, vem pa tudi, da bo McLaren brez mene v prihodnosti še boljši in močnejši. Sam bi rad širil obzorja in dirkal še v drugih tekmovanjih,« je še dodal priljubljeni Španec, ki se je v seriji indycar že predstavil javnosti, maja lani v Indianapolisu.
 

Komentarji: