Festival mladosti dobil leteči Nizozemec

Max Verstappen je prekinil Mercedesovo vladavino in dobil VN Avstrije. Charles Leclerc je prepričan, da je po krivici ostal brez prve zmage.
Fotografija: Max Verstappen je navdušil na tisoče Nizozemcev, ki so ga prišli spodbujat v Avstrijo. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Max Verstappen je navdušil na tisoče Nizozemcev, ki so ga prišli spodbujat v Avstrijo. FOTO: AFP

Kar 203.000 ljudi si je v živo ogledalo VN Avstrije v naši severni soseščini in imeli so kaj videti. Najbolj zanimivo dirko v sezoni je po izjemnem dvoboju s Charlesom Leclercom v zadnjih krogih na navdušenje armade navijačev v oranžnih majicah dobil Max Verstappen in ponovil lansko zmago na domačem dirkališču Red Bulla.

Tragični junak dirke v veliki vročini je bil Leclerc, ki ni dočakal prve zmage v karieri. Mladi dirkač Ferrarija je bil najboljši v kvalifikacijah, vodil je praktično vso dirko, tri kroge pred koncem pa ni mogel ubraniti napada »podivjanega« Verstappna, ki je slabo štartal in padel z drugega na sedmo mesto, potem pa prehitel vse pred seboj, tudi 21-letnega vrstnika iz Monaka.



Manever je bil po mnenju komisarjev sporen, saj je s proge izrinil Leclerca in mu ni dal dovolj prostora. Tako še ni znano, ali bo ostalo pri šesti zmagi Nizozemca, ki je imel tudi najhitrejši krog, ali bo Leclerc vendarle prvič osvojil 25 točk. Spomnimo, zaradi podobnega manevra je bil letos s petsekundnim pribitkom že kaznoval Sebastian Vettel, ki bi sicer zmagal v Kanadi.



Jasno pa je, da prvič letos ni slavil Mercedes, ki konec tedna na Štajerskem ni bil konkurenčen Ferrariju in Red Bullu. V zadnjem krogu je Sebastian Vettel prehitel vodilnega v prvenstvu in branilca naslova Lewisa Hamiltona. Najboljši Mercedesov voznik je bil tako Valtteri Bottas na tretjem mestu, Finec pa ni bistveno zmanjšal zaostanka za Hamiltonom. Ta zdaj znaša 31 točk, Anglež pa ga bo želel povečati čez dva tedna na domači dirki v Silverstonu.

 

Verstappen: To je dirkanje


Po dirki so se tisoči nizozemskih navijačev odpravili proti zmagovalnem odru, niso bili v skrbeh, da utegne dirka dobiti dramatični zasuk za zeleno mizo. Njihov rojak Verstappen je bil navdušen nad razpletom.

»Po tako obupnem štartu sem že mislil, da je vsega konec. Moj prvi komplet gum je bil slab, na drugem pa sem se počutil odlično in stopnjeval ritem. Kar letel sem. Na ravninah smo imeli dobro hitrost, zato sem lahko prehiteval. To je velika zmaga za naše moštvo in tudi za Hondo (prva za japonskega proizvajalcev motorjev po letu 2006), s katero smo šele letos začeli sodelovati. Odlično!« je po dirki povedal Verstappen, prepričan, da pri odločilni potezi ni bilo nič spornega. »To je trdo dirkanje, ali počnemo to ali pa raje ostanimo doma. Če takšne stvari ne bi bile dovoljene v dirkanju, potem nisma smisla, da se gremo formulo 1.«

Svetovni prvak Lewis Hamilton je imel v Avstriji kup težav in je bil šele peti. FOTO: Afp
Svetovni prvak Lewis Hamilton je imel v Avstriji kup težav in je bil šele peti. FOTO: Afp


Precej drugačnega mnenja je bil Leclerc, ki je bil že na drugi dirki v Bahrajnu na pragu zmage, vendar ga je v finišu izdal motor, ki tudi tokrat ni imel dovolj moči ob koncu. »Če pogledam vse skupaj, je bila dirka zame dobra, če odštejem preveliko obrabo gum, zaradi česar nisem mogel pritiskati plina na polno in Max se je vrnil. Glede tistega prehitevanja, naj odločijo sodniki. Ne vem, kako je izgledalo od daleč, ampak v avtu je bilo vse jasno. Bil sem na zunanji strani, prav tako kot v prejšnjem krogu. Takrat je Max pustil dovolj prostora za širino avta ob izhodu iz ovinka, v drugo pa ne. Dotaknila sva se, moral sem iti okrog in nisem imel nobene možnosti, da bi ostal spredaj. Škoda,« je ključni trenutek dirke s cmokom v grlu podoživel Leclerc in takoj zatem obrnil hrbet sogovorniku, s čimer je pokazal razočaranje. Tudi pred uradno razglasitvijo najboljših ni izmenjal veliko besed s Verstappnom.
 

Prvi ovinek za Nikija Laudo


Dirka je minila v znamenju preminulega avstrijskega šampiona Nikija Laude, po katerem so poimenovali tudi prvi ovinek od desetih. Spielberg ne bo ostal v lepem spominu Hamiltonu, ki je imel kup težav, v kvalifikacijah je oviral Kimija Räikkönena, ki mu je pokazal srednji prst, Anglež je štartal četrti in ni mogel naprej, imel je težave s prednjim krilcem in gumami.



Bottas pa je potarnal nad pregrevanjem motorja. »Naredili smo največ, kar smo lahko. Več težav smo imeli tukaj, kot smo pričakovali. Morali smo paziti na temperaturo, zato nismo mogli napadati. Dobili smo vseeno nekaj točk, ni tako slabo,« se je z razpletom hitro sprijaznil Bottas.

V Spielbergu je zmagala mladost, odlično šesto mesto je vpisal britanski novinec v McLarnu Lando Norris, prvo točko v karieri pa je osvojil Italijan Antionio Giovinazzi v Alfa Romeu.

Preberite še:

Komentarji: