Gajser in Herlings v latvijski trilogiji

Po 8. marcu se bo nadaljevala sezona v MXGP, Slovenec in Nizozemec po dvakrat zmagala na trdi mivki. Kegums zna dobro napovedati prvaka, letos kar tri dirke.
Fotografija: Gajser je ta čas drugi v skupnem seštevku. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Gajser je ta čas drugi v skupnem seštevku. FOTO: Honda Racing

Se še spomnite začetka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu? Bolj megleno? Prvak Tim Gajser in Jeffrey Herlings sta v začetku marca bila hudi bitki v Angliji in na nizozemski mehki mivki, za las je bil boljši domači matador. Natanko pet mesecev pozneje bosta favorita v razredu MXGP na trši mivki. Kar tri pokoronske dirke bodo v Latviji, prva danes.

Po  VN Latvije bo v najbolj slovanski baltski državi v sredo VN Rige in prihodnjo nedeljo VN Kegumsa, nakar naj bi se karavana podala v Turčijo. Po uvodnih dveh dirkah v Matterley Basinu in Valkenswaardu, kjer sta na vsaki po enkrat zmagala Gajser (Honda) in Herlings (KTM), ima slednji 94 točk, Slovenec 85 in tretji Antonio Cairoli 68 točk. V razredu MX2 je na Nizozemskem do prve točke za 20. mesto privozil in priskakal Jan Pancar (Yamaha), ki bo nastopil tudi v Latviji.



Slovenska aduta sta se na nadaljevanje sezone pripravljala na Hrvaškem (Podravina) in verjameta, da sta dobro opravila delo. »Vsi smo se znašli v enakem položaju. Škoda, da je prišlo do prekinitve, začetek je bil zelo dober, bil sem v formi, ki sem jo poskušal vzdrževati teh pet mesecev. Časa je bilo več kot dovolj. Treningi, testiranja, nastavitve. Lahko rečem, da sem se zlil z motorjem, ki mi ga je Honda pripravila za letošnjo sezono,« je optimist pred restartom Gajser, ki se je udeležil tudi nekaj dirk državnega prvenstva.

Gajser je ta čas drugi v skupnem seštevku. FOTO: Honda Racing
Gajser je ta čas drugi v skupnem seštevku. FOTO: Honda Racing


»Takšne tekme so najboljši trening,« pravi Haložan, vesel, ker je v Sloveniji vse več dirkačev in s tem vedno močnejša konkurenca. Bržčas je za to v veliki meri zaslužen sam, a tega pač ne bo izjavil. Preveč je skromen. Toda ne na progi, tam vedno meri na zmago in verjame, da mu bo uspelo ubraniti naslov svetovnega prvaka.



Hrvaške ravnice ni izbral naključno za zadnje treninge, tudi ni hotel nagajati domačim epidemiologom in demagogom. »Dejstvo je, da v tem delu Evrope ni nobene peščene podlage, na Hrvaškem pa so razmere zelo podobne tistim, ki nas čakajo najprej v Kegumsu in pozneje v Lommelu v Belgiji,« pojasnjuje.
 

Štart več kot pol dirke


Prva današnja dirka bo ob 12. uri, druga ob 15. Ko so dirke tako zgoščene, odločajo malenkosti, pomemben dejavnik bo tudi telesna pripravljenost, se strinja dirkač s številko 243.

Tim Gajser dirka z licenco AMZS. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tim Gajser dirka z licenco AMZS. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»Vsak manjši padec, vsaka majhna poškodba te lahko zavre. Časa za regeneracijo ali resno masažo ne bo. Štarti bodo zelo pomembni. Dober začetek je lahko 60 ali 70 odstotkov dirke. V ospredju lahko držiš svoj ritem, izbiraš idealne linije in nadziraš tekmo,« bo od spusta zapornice na polno obrnil Gajser, ki ima v karieri 19 zmag v MXGP (prvak v letih 2016 in 2019), še pet jih je vpisal v razredu MX2, kjer je naslov prvaka osvojil leta 2015.


 

Lani premagal Herlingsa


Cilj v tej čudni sezoni je samo eden: ubranitev naslova, ampak to bo precej zahtevna naloga: »V MXGP so res velika imena, ogromno voznikov nas lahko pride med prve tri. Zanimivo bo, komaj čakam, da se spet začne.«

Jeffrey Herlings je glavni tekmec Slovenca. FOTO: Facebook
Jeffrey Herlings je glavni tekmec Slovenca. FOTO: Facebook


Gajser ima lepe spomine na Kegums, lani je tam zmagal pred Herlingsom, ki je sicer dobil prvo vožnjo. Nizozemec pa je bil tam najboljši v letih 2017 in 2018. Slovenec je zmagal tudi leta 2016, ko je ob vstopu med elito postal prvak. Latvija zna torej kar dobro napovedati končnega zmagovalca ...

Preberite še:

Komentarji: