Gajser na prizorišču, ki ga je že osvojil

Po mesecu premora motokrosisti v Lombardiji. Poškodovani Herlings se je v nedeljo vrnil na motor.

Objavljeno
10. maj 2019 08.00
Posodobljeno
10. maj 2019 08.00
Takole se je slovenski as s svojimi navijači pred mesecem dni v Italiji veselil prve zmage po letu 2017. Premora je konec, v nedeljo bo napadal pete stopničke letos. FOTO: HRC
Mantova je najboljše motokrosiste sveta v MXGP nazadnje gostila pred tremi leti v sanjski sezoni Tima Gajserja, v kateri je postal svetovni prvak. Naslednji dve je bila dirka za VN Lombardije v Ottobianu, ta konec tedna pa se spet vrača na prizorišče, ki je v tekmovalnem koledarju geografsko najbližje Sloveniji. Po Gajserjevi zmagi v Trentinu je v Italiji pričakovati nov pohod slovenskih navijačev.

Mesec dni je minil, odkar so se dirkači elite nazadnje merili med sabo. Zadnja dirka pred premorom v bližini Gardskega jezera je pripadla Gajserju, zmagal je enajstič v karieri, prvič po avgustu 2017. Na najvišjo stopničko se je povzpel po najbolj atraktivnih dvobojih v karieri, v katerih sta se z vodilnim v razvrstitvi svetovnega prvenstva Antonijem Cairolijem prehitevala kot v igri mačke z mišjo. Haloški as je zaostanek v prvenstvu za najizkušenejšim v karavani zmanjšal na 16 točk.

image
Tim Gajser je blestel v Trentinu, tudi Mantova pa je prizorišče, kjer je že zmagal. FOTO: HRC


Zdaj se spet vračata na sever Apeninskega polotoka, tokrat v Lombardijo, kjer sta leta 2016 ob 33 stopinjah Celzija prav tako uprizorila izjemno bitko. Cairoli je zelo motiviran, devetkratni svetovni prvak letos lovi svoj deseti naslov, s katerim bi se izenačil z rekorderjem Stefanom Evertsom. Peščen teren v Mantovi mu ustreza, dodatna spodbuda bodo domače prizorišče in italijanski navijači.
 

Od zmage cela večnost


Bencinski ljubitelji so se razveselili namigov, da naj bi se v karavano v Italiji vrnil lanski prvak Jeffrey Herlings, a še ni nared. V nedeljo je prvič po poškodbi stopala sedel na motor, lotil se je krajše proge brez skokov, da vidi, kako mu gre po treh mesecih premora. Prave hitrosti ni bilo, bil je previden, pojavila se je bolečina.

»Nikoli ne padem, ko pa se mi to zgodi, je vedno diagnoza zlom. Tri mesece sem v pripravljalnem obdobju treniral, niti enkrat nisem padel, potem pa se mi je zgodil manjši spodrsljaj, pri katerem sem si zlomil kost. Ne razumem zakaj,« se je spraševal nizozemski as, ki se zaveda, da mora stopati korak za korakom in biti realen. Možna vrnitev Herlingsa, ki je lani kraljeval v svetovnem prvenstvu s 17 zmagami na 20 preizkušnjah, naj bi bila po besedah njegovega tabora v začetku junija v Rusiji.

image
Gajserja od vodilnega v SP Cairolija loči še 16 točk. FOTO: HRC


A tudi ob vrnitvi velikega zvezdnika ni pričakovati, da bi se vmešal v boj za naslov, saj je izpustil štiri dirke, kot kaže, bo vsaj še tri. Cairoli in Gajser sta razred zase, na vsaki preizkušnji sta bila na stopničkah, Sicilijanec je slavil trikrat, slovenski as enkrat. »Prav navdušen sem, da se vračamo v tekmovalni ritem, saj se mi zdi, da je od moje zmage v Trentinu minila cela večnost. Veselim se prizorišča, na katerem sem že stopil na vrh. Bomo videli, kaj lahko naredim letos,« je novo priložnost komentiral Gajser.