Slaba štarta Gajserja za končno šesto mesto

Svetovni prvak izgublja boj z Jeffreyjem Herlingsom, ki ima po zmagi na VN Italije 67 točk prednosti pred Slovencem. Najboljša uvrstitev Jana Pancarja v MX2.
Fotografija: Tim Gajser je slabo štartal v obeh vožnjah. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser je slabo štartal v obeh vožnjah. FOTO: Honda Racing

»Doslej smo imeli precej smole, storil sem tudi preveč napak. Latvijo je treba pozabiti in se osredotočiti na Italijo. Počutim se dobro, proga mi ustreza, vreme je lepo. Veselim se dirkanja, v Faenzi sem prvič nastopil v svetovnem prvenstvu leta 2012 (v MX2; op. p.), na to prizorišče me vežejo lepi spomini. Hočem pokazati, kar znam, želim si dva dobra štarta,« je pred šesto dirke sezone za VN Italije povedal svetovni prvak v motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser (Honda). 

Želje se mu niso uresničile, obakrat je slabo štartal in tudi delal napake. V prvi vožnji je bil osmi, v drugi peti in skupaj šesti. V skupnem seštevku je padel na tretje mesto in ima že velikih 67 točk zaostanka za Jeffreyjem Herlingsom, ki je dobil obe vožnji.

V Faenzi blizu Bologne, kjer bi bilo sicer ogromno slovenskih navijačev, če ne bi bilo omejitev zaradi covida-19, bodo skupaj tri dirke, druga v sredo za VN Faenze in v nedeljo za VN Emilie Romagne.  
 

1. vožnja: slab štart, dve napaki, osmo mesto


V prvi vožnji je Gajser po slabem štartu začel šele na 19. mestu in pred njim je bilo veliko dela. Spredaj sta bila novinec Jorge Prado (Špa, KTM) in Herlings (Niz, KTM). Po nekaj krogih se je branilec naslova svetovnega prvaka iz Slovenije prebil na sedmo mesto, bil je 12 sekund za Pradom. Pred njim so bili še veteran Tony Cairoli (Ita), Jeremy Seewer (Švi, Yamaha), Gautier Paulin (Fra, Yamaha) in Clement Desalle (Bel, Kawasaki).

Slednjega je Gajser prehitel in se podal za tovarniškima yamahama, bil je vse hitrejši, ker je lahko izbiral idealne linije na precej razriti trdi in mokri progi Monte Coralli na obronkih Apeninov. Deset minut pred koncem je skoraj ujel Paulina, toda mimo njega ni šlo, za nameček je storil napako, ki ga ni stala izgube mesta, izgube časa pač. Pred padcem je imel le osem sekund zaostanka za Pradom.

Jeffrey Herlings je dobil VN Italije. FOTO: FB
Jeffrey Herlings je dobil VN Italije. FOTO: FB


Vodilna četverica je obračunala za zmago. Herlings je napadal mladega Prada, a čisto zraven sta bila Cairoli in Seewer. Nizozemcu je uspelo dve minuti pred iztekom časa, hitro si je privozil varno prednost, na tretje mesto se je mimo Cairolija prebil Švicar Seewer. V zadnjem krogu se je smola zgodila Pradu, lani prvaku v MX2, ki mu je po padcu ugasnil motor in je padel na četrto mesto, pa tudi Gajserju, ki je po novi napaki izgubil še dve mesti, prehitela sta ga Romain Febvre (Fra, Kawasaki) in Glenn Coldenhoff (Niz, GasGas).

Prva vožnja se je razpletla tako: 1. Herlings, 2. Seewer, 3. Cairoli, 4. Prado, 5. Paulin, 6. Febvre, 7. Coldenhoff, 8. Gajser.  Cairoli je na drugem mestu v skupnem seštevku prehitel Gajserja.
 

Herlings ujel 90. zmago in Cairolija


»Uspel mi je štart, imel sem dober ritem in bil potrpežljiv. Izkoristil sem priložnost in zmagal. Veselim se druge vožnje, upam, da bom tudi po njej lahko dal izjavo v eter,« je povedal Herlings, ki je lovil 90. zmago v karieri, s katero bi se izenačil z devetkratnim prvakom Cairolijem. Gajser, ki bo v torek dopolnil 24 let, ostaja pri 19. Zadnjo je vpisal 4. avgusta lani v Belgiji.

Jan Pancar je z osmim mestom izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v MX2. FOTO: Jože Suhadolnik
Jan Pancar je z osmim mestom izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v MX2. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Herlings že 67 točk pred Gajserjem


Tudi v drugi vožnji Gajser ni ravno najboljše štartal, po prvem krogu je bil šesti. V ospredju pa spet Prado, Herlings in Seewer. Gajser se je prebil na peto mesto in napadal Cairolija, ki ga je pred tem prehitel. Za njim pa je bil zelo nevaren Febvre, ki je imel boljši dan in je švignil mimo Haložana, ki ni našel pravih občutkov na hondi.

A tri minute pred koncem je imel zgolj pet sekund zaostanka za Herlingsom, ki je ravno prehitel Prada. Ta je padel na tretje mesto, za ovratnik mu je dihal Cairoli in ga tudi on prehitel. Tako kot potem tudi Gajser, ki je želel premagati še Febvra in se prebiti na četrto mesto. Vendar mu je zmanjkalo časa in je ostal peti. Druga vožnja se je končala tako: 1. Herlings, 2. Seewer, 3. Cairoli, 4. Febvre, 5. Gajser, 6. Prado.



V zadnjih treh krogih Herlings ni dovolil presenečenja in je dosegel jubilejno 90. zmago. Skupni vrstni red za VN Italije: 1. Herlings 50 točk, 2. Seewer 44, 3. Cairoli 40, 4. Febvre 33, 5. Prado 33, 6. Gajser 29. 

»Spet sem dobro štartal, a Prado in Seewer sta bila močna. Moral sem se boriti do konca. Vse čestitke moštvu, da so mi pripravili izjemen motor,« je po koncu povedal Herlings, ki drvi novemu naslovu prvaka naproti, potem ko ga je lani ustavila poškodba. Gajser je na koncu osvojil šesto mesto in je v skupnem seštevku zdaj tretji. Herlings ima 263 točk, Cairoli 203 in Gajser 196.
 

Odlična dirka Pancarja, osmo in 12. mesto, skupaj 8.


Zelo dobro je v prvi vožnji šlo drugemu slovenskemu predstavniku Janu Pancarju, V razredu MX2 je osvojil osmo mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev doslej. Osvojil je 13 točk. Zmagal je Jago Geerts (Bel, Yamaha) pred Tomom Viallom (Fra, KTM) in se Francozu približal na zgolj točko zaostanka v skupnem seštevku.

Tudi v drugi vožnji je 20-letni Pancar vozil dobro. Osvojil je 12. mesto. Skupaj je bil na VN Italije odličen osmi. V drugo je malce presenetljivo zmagal Maxime Renaux (Fra, Yamaha) pred Viallom in Geertsom. Presrečni Renaux je prvič v karieri osvojil skupno zmago za VN. Vialle pa ima pred Geertsom tri točke prednosti. Pancar je lahko zelo zadovoljen z dnevom, v katerem je osvojil kar 22 točk.  

Preberite še:

Komentarji: