Gajser: Odvil se mi je ves film ... Uspelo mi je!

Haloški as tri dirke pred koncem sezone do drugega naslova svetovnega prvaka v MXGP. Zaželel si je le prho.
Fotografija: Tim Gajser je postal svetovni prvak v razredu MXGP. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tim Gajser je postal svetovni prvak v razredu MXGP. FOTO: Matej Družnik

Pridirkal je skozi cilj, zaprl oči in dvignil roke visoko v zrak. V Imoli ni bil prepričljiv kot na preostalih 14 dirkah sezone, a naslova svetovnega prvaka v MXGP mu ne more več nihče vzeti. Peto mesto v prvi vožnji je zadostovalo za lovoriko. Zasuli so ga sodelavci iz Honde in bližnji. »V takih trenutkih, ko so vsi na kupu, vidiš, koliko ljudi dela za tebe. Ta naslov je za vse nas,« je žarel motokrosistični as Tim Gajser.

Odvalil se mu je kamen od srca, bil je srečen, navdušen, a hkrati zelo utrujen, prazen, energija je ugašala. »Celoten konec tedna je bil zelo naporen. Spal nisem veliko, verjetno so bile vožnje napornejše, ker si nisem odpočil. Na lestvici od ena do deset sem utrujen za devet, letos še nisem bil tako. A za naslov svetovnega prvaka se je izplačalo,« je povedal Gajser, obkrožen s sedmo silo, potem ko mu je vsa dvorana ploskala ob vstopu v novinarsko središče.



Prestregel ga je vodilni v razredu MX2, mladi zvezdnik Jorge Prado, voznik pri KTM, ki bo prihodnje leto prestopil v elitno konkurenco, in mu stisnil roko. Tudi zmagovalec Imole Glen Coldenhoff in drugouvrščeni Jeremy Seewer sta novinarsko konferenco začela s čestitkami za tretjeuvrščenega na dirki Gajserja, ki si je za regeneracijo skromno zaželel samo prho.

Tim Gajser je drugič na vrhu sveta. FOTO: Matej Družnik
Tim Gajser je drugič na vrhu sveta. FOTO: Matej Družnik

 

Slabo je spal, prišlo je za njim


Haloški as se je predvsem v prvi vožnji lovil, načela ga je živčnost. »Vedel sem, da lahko potrdim naslov, skušal sem se sprostiti in biti takšen kot v soboto, a prišlo je za mano,« je povedal. V prvi vožnji se je iz štarta izstrelil kot četrti, najvišje je napredoval do tretjega mesta, a so mu pot do želenega cilja preprečili spodrsljaji – med prehitevanjem sta se zapletla z Arnaudom Tonusom in povsem ustavila.



Pozneje je poskrbel za dramatični vložek – storil je napako, se prekucnil čez motor na tla in pristal na 8. mestu, položaju, s katerim bi si še zagotovil svoj drugi naslov v elitnem MXGP. A v nadaljevanju je uspešno prehiteval in prvo vožnjo končal na 5. mestu. »Ni bilo idealno, a v drugo sem se zbral in odpeljal boljše. Ogromno je bilo napak, morda tudi linije niso bile prave,« je ocenil nastop.

Bilo je vroče (preko 30 stopinj Celzija, v dirkaški opravi še več), zadnje tri kroge je še mukoma vozil. »Komaj sem čakal ciljno zastavico. V zadnjem krogu sem še pozdravil navijače, bakle so gorele, ves film se mi je odvil, vsi slabi trenutki pridejo naprej ... Veš, da si trdo delal, dal vse od sebe, dal srce. Težko opišem, kako vesel sem, da se je trdo delo poplačalo in nam je uspelo,« je pripovedoval Gajser o svojem tretjem naslovu svetovnega prvaka, ki ima zanj največjo vrednost, saj ga je dosegel po težkem obdobju.

Tim Gajser je pri 22 letih že legenda motokrosa. FOTO: Matej Družnik
Tim Gajser je pri 22 letih že legenda motokrosa. FOTO: Matej Družnik


Bil je srečen, ko je v cilju zagledal sodelavce in bližnje. »Zelo sem jim hvaležen za vse. Pa tudi dobro je, da mi niso povedali, da me bodo tako lepo pričakali v cilju, ker bi potem še o tem razmišljal med vožnjo, moral pa sem biti 100-odstotno zbran. Zelo so me presenetili,« je dejal.
 

Tudi novi cilj bo lovorika


Navijači so ga čakali pred Hondino garažo, slišal jih je, a potreboval je čas zase, za masažo po padcu in ureditev misli. V drugi vožnji je štartal še slabše kot v prvi, a je vseskozi lepo napredoval in prehiteval tekmece, ter jo končal na drugem mestu. Končni izkupiček dirke v Imoli je bila tretja stopnička zmagovalnega odra. Mantova tako ostaja edino prizorišče, na katerem letos ni pridirkal med najboljšo trojico.

Tim Gajser se že veseli naslednje sezone. FOTO: Matej Družnik
Tim Gajser se že veseli naslednje sezone. FOTO: Matej Družnik


Čeprav je sezona odločena, pa še ni končana, pred karavano MXGP so še tri dirke: na Švedskem, v Turčiji in finale na Kitajskem. Čeprav je uresničil cilj, Gajser pravi, da mu motivacije ne bo zmanjkalo. »Ker je naslov že moj, grem lahko na naslednje dirke sproščeno, odpeljati, kot znam,« se veseli novih dokazovanj. Kakšen pa bo njegov cilj v naslednji sezoni, potem ko je osvojil največ, kar lahko? »Prihodnje leto ostajam še v MXGP, takrat se vračata Antonio Cairoli in Jeffrey Herlings, prihajajo dirkači iz MX2. A tudi ob vseh njih se lahko borim za lovoriko,« pogleduje k novim izzivom.

Imolo je slovenska reprezentanca zapustila še s premierno točko sezone Klemna Gerčarja, Jan Pancar pa je v MX2 presenetil z 10. mestom v prvi vožnji, skupno je bil 16.

Preberite še:

Komentarji: