Slavljenec Gajser pokazal moč, Herlings v bolnišnici

Svetovni prvak je osvojil peto in prvo mesto ter bil na VN Faenze drugi, zaostanek za vodilnim Nizozemcem se je zmanjšal na 26 točk. Prva zmaga za Prada.
Fotografija: Tim Gajser si je povrnil zmagovalne občutke. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tim Gajser si je povrnil zmagovalne občutke. FOTO: Matej Družnik

Prepričljivo vodilni v svetovnem prvenstvu motociklističnega razreda MXGP Jeffrey Herlings je na prostem treningu pred dirko za VN Faenze v Italiji grdo padel in se težje poškodoval, branilec naslova Tim Gajser pa je več kot prepolovil zaostanek za njim.

V prvi vožnji je bil Slovenec peti, v drugi pa je suvereno zmagal in bil skupno drugi za Jorgejem Pradom, ki je dosegel prvo zmago v karieri med elito.  Gajser po sedmih dirkah ostaja na tretjem mestu v skupnem seštevku, vendar se je drugemu Tonyju Cairoliju približal na štiri točke, vodilnemu Herlingsu pa na 26. Že v nedeljo bo imel priložnost prevzeti vodstvo.
 

V prvi vožnji ni šlo po željah


Gajser v prvi vožnji pa kljub najboljšemu času kvalifikacij ni najbolj izkoristil Nizozemčeve odsotnosti in je končal na petem mestu. Zanesljivo s 15 sekundami naskoka je zmagal Švicar Jeremy Seewer pred Pradom, Romainom Febvrom, Cairolijem in Gajserjem, ki spet ni najbolje štartal in dirko začel na šestem mestu. Prehitel je samo moštvenega tekmeca v Hondi Mitcha Evansa. Oviralo ga je, ker je med dirko izgubil očala in ni želel preveč tvegati. Za Seewerjem je zaostal 40 sekund.

Seewer (Yamaha) je dosegel prvo zmago v karieri. »Zelo sem srečen, veliko sem delal za to, res pa je, da bi raje zmagal, ko bi bil zraven Herlings, ki mu želim čim hitrejše okrevanje,« je v cilju povedal 26-letni Švicar. Proga Monte Coralli je sicer zahtevna, na njej je težko prehitevanje, ker se hitro naredi samo ena idealna linija.
 

V drugo Tim243 pokazal moč


V drugi vožnji je Tim, ki je dan prej praznoval 24. rojstni dan, pokazal več agresivnosti, čeprav štart spet ni bil najboljši. Hitro se je prebil na tretje mesto in potem po prehitevanju Cairolija na drugo, pred njim je bil le novinec Prado, ki je na vseh prejšnjih dirkah, ko se je znašel v vodstvu, popustil.

Jeffrey Herlings je utrpel grd padec. FOTO: FB
Jeffrey Herlings je utrpel grd padec. FOTO: FB


Vodilna sta vozila najhitreje in držala Cairolija na varni razdalji, Seewer je bil šele na osmem mestu. Kot je bilo pričakovati, je Prado naredil napako in Gajser je 18 minut pred koncem švignil mimo njega. Ko je bil v Faenzi končno v vodstvu, je pokazal pravo moč, s katero je lani zasenčil konkurenco. Obetavni Španec, lani prvak v MX2, se mu ni mogel dovolj približati. Zmago bi lahko šampion iz Pečk vzel samo sam. Tokrat ni storil napake in se je veselil zmage, ki mu je na koncu prinesla pomembnih 25 točk.

Skupno se je prve zmage med elito veselil komaj 19-letni Prado. »Uspela sta mi dva super štarta, bilo je divje, presrečen sem za prvo zmago,« je povedal povsem izmučeni Prado (KTM), ki je osvojil dve drugi mesti. Tretji je bil Seewer in četrti Cairoli, ki ostaja pred Gajserjem. Ta je za rdečo številko Herlingsom pred sedmo dirko zaostajal 67 točk, zdaj samo še 26.

Skupni vrstni red: 1. Herlings 263, 2. Cairoli 241, 3. Gajser 237, 4. Seewer 217 ...

V nedeljo bo v Faenzi še tretja dirka. Gajser v tej sezoni še ni vpisal zmage za VN. Zadnjo od 19 je osvojil lanskega avgusta v Belgiji.

Tim Gajser je pokazal znanje. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser je pokazal znanje. FOTO: Honda Racing

 

Kaj bo s Herlingsom?


Herlings (KTM), zmagovalec prejšnje dirke na trdi podlagi v Faenzi, kar je bila njegova 90. zmaga v SP, ni mogel štartati na dirki. Vprašanje, ali bo sploh še lahko nadaljeval sezono. Po grdem padcu se je sicer pobral in samostojno hodil, vseeno pa utegne manjkati kar nekaj časa. S helikopterjem so ga prepeljali v bolnišnico.

V razredu MX2 je bil Jan Pancar v prvi vožnji 16., v drugi deseti, kar mu je v seštevku dirke prineslo novih 16 točk in 11. mesto. Zmagal je Francoz Tom Vialle pred rojakom Maximom Renauxom, tretji je bil Danec Thomas Kjer Olsen. Skupno vodi Vialle s 307 točkami, drugi je Belgijec Jago Geerts. Pancar je 20. z 49 točkami.

Preberite še:

Komentarji: