Gajser za uvod trikrat boljši od tekmecev, jutri zares

Motokrosist Tim Gajser je v Imoli rutinirano dobil oba treninga in kvalifikacije pred jutrišnjo dirko.

Objavljeno
17. avgust 2019 19.30
Posodobljeno
17. avgust 2019 19.48
Tim Gajser je bil najhitrejši na obeh uradnih treningih in kvalifikacijah. Jutri bo na dirki štartni položaj izbiral prvi. FOTO: Matej Družnik/Delo
M. F.
M. F.
Motokrosist Tim Gajser je pred jutrišnjo dirko v Imoli, na kateri si bo že zagotovil naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP, če bo v eni od dveh voženj vsaj osmi, blestel na današnjih preizkušnjah. Najhitrejši je bil na obeh uradnih treningih in kvalifikacijah.

image
Haloški as je ustregel navijačem s podpisi in fotografijami. FOTO: Matej Družnik/Delo


Dopoldne je preživel v avtodomu, umaknjen od trušča, po kvalifikacijah pa je ustregel vsem medijem, ki so ga čakali po novinarski konferenci. "Ves dan sem se dobro počutil na motorju, užival sem, uspel mi je dober štart, našel sem nekaj dobrih linij," je komentiral sobotni dan. S štarta se je v kvalifikacijah najhitreje pognal Romain Febvre, Gajser ga je ujel proti koncu, takrat je Francoza začelo pobirati, slovenski as pa je stopnjeval svojo moč. "Nisem ga hotel prehiteti takoj na začetku. Ko sem pritisnil nanj, pa je začel delat napake. Morda ga je malo pobralo. Vroče je in telesna priprava v takih razmerah pride do izraza," je pripovedoval Gajser.
 

Malo živčnosti pred dirko


Z močmi ni varčeval, a hkrati ni šel do svoje meje: "Najpomembneje je bilo najti prave linije – bilo jih je ogromno, ampak bile so uničene. Če si našel lepo, tekočo, si lahko iz nje odnesel veliko hitrosti na ravnino," je razmišljal 22-letnik, ki mu je spremenjena proga na kultnem dirkališču formule ena všeč. "Precej je spremenjena. Je precej boljša, bolj tekoča, lani je bilo veliko zaprtih ovinkov, ki so malo uničili ritem," je še dodal in omenil, da je tudi spolzka.

image
Nejc Gajser, sicer Timov mehanik, brata spremlja vso sezono na treningih, bil je tudi na nekaterih dirkah. FOTO: Matej Družnik/Delo


Pravi, da je že malo živčen pred jutrišnjo dirko, komaj pa čaka, da se začne. "Skušal bom dobro štartati, ker s štartom lahko narediš pol dobre tekme – če si spredaj, lahko odpelješ pravi tempo. Upam, da bom lahko užival, z glavo skozi zid pa ne bom šel. Bomo videli, kako bodo dirkali drugi, ali bodo zelo pritiskali in bom moral čez 100 odstotkov. Če se bom spredaj udobno vozil, bom skušal zmagati," je razkrival taktiko.

Prva vožnja se bo jutri začela ob 14.15, druga ob 17.10.

image
Dvakratni svetovni prvak (MX2 2015 in MXP 2016) je pripravljen za svoj tretji naslov. FOTO: Matej Družnik/Delo