Gajser stopil na oder in ubranil rdečo številko

Slovenski dirkač je bil kljub padcu na VN Mantove tretji. Prva zmaga Seewerja. V nedeljo še ena dirka.
Fotografija: Tim Gajser ni imel najboljše prve vožnje v Mantovi. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser ni imel najboljše prve vožnje v Mantovi. FOTO: Honda Racing

Svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser je bil na VN Mantove tretji, potem ko je bil v prvi vožnji peti in v drugi tretji. S tem je ohranil rdečo številko vodilnega v svetovnem prvenstvu, prednost pred Tonyjem Cairolijem ostaja enaka, pet točk. Prvič v sezoni se je zmage veselil Francoz Romain Febvre. V nedeljo bo še ena dirka v Mantovi, takrat za VN Evrope.    

Gajser, vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v elitnem razredu MXGP, je dosegel daleč najboljši čas kvalifikacij in je prvi izbiral štartno pozicijo. Izbral je skrajno levo stran, da bi v prvi zavoj prišel na notranji liniji, ampak načrt se mu ni izšel. Iz zavoja je prišel šele šesti. Kmalu je prehitel moštvenega tekmeca v Hondi Mitcha Evansa in začel loviti glavnega tekmeca  Cairolija, ki je imel pred dirko le pet točk zaostanka.
 

Popolna vožnja Prada


V ospredju so bili močni tekmeci, Jorge Prado, Jeremy Seewer in Romain Febvre. Razlika med njimi je bila približno dve sekundi, Gajser je za španskim novincem ves čas zaostajal okrog osem sekund, toda ni mu uspelo pridobiti niti enega mesta več, saj je tudi Cairoli imel dober ritem in mu ni pustil blizu. Gajser pa tudi ni napadal na silo in je hranil moči za drugo vožnjo, v katerih je praviloma boljši. 
 

V drugo boljši štart, slabše nadaljevanje


Tako je bilo tudi danes. Za drugo vožnjo je izbral precej drugačno štartno pozicijo, se pomaknil desno proti sredini, da bi se izognil gneči. Odločitev se mu je obrestovala, zaostal je samo za Febvrejem in v neposrednem dvoboju ugnal Cairolija. Med njiju se je vrinil Gauthier Paulin. Prado je začel peti, Seewer šesti. 

Slovenec je ohranjal stik s Francozom, razlika je bila sekundo. Paulin in Cairoli sta že malce zaostala. Gajser je bil agresiven. Prvi napad se je zgodil po petnajstih minutah, vendar ga je Febvre odbil. Bil je odločen dobiti svojo 13. VN, prvo v sezoni. Vmes je grdo padel Seewer in izgubil motor, kar je bila voda na mlin Gajserju, saj je imel Švicar priložnost skočiti na vrh skupnega seštevka. Nadaljeval je na 12. mestu in bil na koncu skupno peti.

Na sredini dirke je bilo vprašanje, ali bo Gajser prehitel Febvra in ali bo Cairoli prehitel Paulina. Zgodilo se ni nič od tega, saj je Gajser storil napako, zdrsnil z motorja in podaril zmago Febvru, za nameček ga je prehitel Paulin, vnel pa se je boj za tretje mesto s Cairolijem.

Gajser se je otresel Italijana in začel loviti Paulina. Spredaj je bil osamljen Febvre. Do konca je bilo pet krogov. Gajser je enkrat napadel drugo mesto, vendar ni bil uspešen, nakar se je sprijaznil s tretjim mestom, s katerim je ohranil majhno prednost pred Cairolijem. Skupno na dirki je slavil Febvre (45 točk) pred Pradom (40) in Gajserjem (36).
 

Brez Jasikonisa in Herlingsa


V nedeljo se je grdo poškodoval Litovec Arminas Jasikonis, za katerega je sezone bržčas konec. Vprašanje, ali bo lahko nadaljeval kariero. Utrpel je hude poškodbe glave ter močan pretres možganov. Zato so ga zdravniki dali nadzorovano v medicinsko umetno komo, da oteklina v možganih splahni. Njegovo stanje je po besedah vodje moštva tovarniškega moštva Rockstar Energy Husqvarna Anttija Pyrhönena resno in težko, vendar stabilno ter pod stalnim nadzorom zdravniške ekipe.

Tim Gajser brani naslov prvaka. FOTO: Jože Suhadolnik
Tim Gajser brani naslov prvaka. FOTO: Jože Suhadolnik

 

V nedeljo VN Evrope


Novo dirko je izpustil tudi Nizozemec Jeffrey Herlings, najboljši na začetku sezone, ki ga ne bo tudi v nedeljo na VN Evrope, morda se bo vrnil potem v Španiji, toda zaostanek bo prevelik, da bi lahko ostal v boju za lovoriko. V njej je veliko dirkačev, kar pet jih je v 50 točkah in obeta se nam še zelo zanimiva druga polovica sezone.

V razredu MX2 je nastopil Jan Pancar. V nedeljo je dirko končal na 32. mestu in prvič po daljšem času brez točk, danes pa je po 27. mestu v prvi vožnji v drugi spet privozil med dobitnike točk, osvojil je 17. mesto in štiri točke za SP. Zmagal je Danec Thomas Kjer Olsen pred Francozom Tomom Viallom in Nizozemcem Roanom Van De Moosdijkom. Skupno je prvi Vialle s 431 točkami, Pancar je 19. s 66.

Preberite še:

Komentarji: