Giulianijevi fantje spektakularno odpihnili Beloruse

Slovenska reprezentanca za uvod evropskega prvenstva v Ljubljani po odlični igri povsem zasenčila beloruskega tekmeca.
Fotografija: Slovenski dvojec nestorjev Tine Urnaut, Mitja Gasparini je takoj postavila stavri na pravo mesto in Slovenijo popeljala do uvodne zmage na evropskem prvenstvu. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Slovenski dvojec nestorjev Tine Urnaut, Mitja Gasparini je takoj postavila stavri na pravo mesto in Slovenijo popeljala do uvodne zmage na evropskem prvenstvu. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Začelo se je bombastično. Slovenski odbojkarji so v svoji uvodni tekmi skupine C na evropskem prvenstvu v Ljubljani Belorusijo premagali s 3:0 (17, 14, 19) in tako domačo pot s ciljem najvišje uvrstitve začeli nadvse uspešno. Nadvse uspešno zato, ker so v slabi uri in pol igre povsem zasenčili tekmeca.

...
...


Kakor je že pred prvim dvobojem razlagal slovenski selektor Alberto Giuliani, da ne ve, koga bo zaradi zdravstvenih težav postavil v začetno postavo, se je na tekmi tudi uresničilo. Korektor Tonček Štern, ki zaradi bolečega ramena nekaj dni ni treniral, je mesto v začetni postavi prepustil Mitji Gaspariniju, na mestu podajalca pa je začel stari maček Dejan Vinčić.



A nadloga nikoli ne pride sama, v prvem nizu se je poškodoval Klemen Čebulj, teden dni pred prvenstvom se je tako ali tako sumilo, da je obnovil poškodbo trebušne prepone. Takrat so bili zdravniški izvidi pozitivni, do konca prvega niza, ki so ga gladko dobili Slovenci, pa je zdravniško osebje za domačo klopjo z masažo skušalo koroškega sprejemalca spraviti k sebi. Za čisto zmago v prvem nizu dovolj povesta le dva statistična podatka; slovenski napad je bil 65-odstotno uspešen, beloruski le 37, pri sprejemu začetnega udarca so imeli Giulianijevi fantje odstotno število 43, tekmeci pa 32.

Na svoj račun so prišli ljubitelji odbojke, v prihodnjih dneh jih v Stožicah pričakujejo še več. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Na svoj račun so prišli ljubitelji odbojke, v prihodnjih dneh jih v Stožicah pričakujejo še več. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Tudi v drugem nizu se je marširalo s slovenskim korakom, domači fantje so povedli kar z 9:0, udarna novica pa je bila, da se je v igro vrnil tudi Klemen Čebulj. Belorusi so še naprej bili videti kot razbita vojska, slovenski šov in kanonada pa sta se kar nadaljevala in nadaljevala.



Če se je prvi niz končal po 25 minutah igre, se je drugi, seveda z zmago varovancev Alberta Giulianija, sklenil po 24. Tudi statistika drugega niza pove vse; Slovenci so bili v napadu 62-odstotno uspešni, beloruski tekmec 32-odstotno, sprejem servisa je bil pri gostih 38-odstoten, pri gostiteljih evropskega prvenstva pa 50.


...
...


Slovenija drugačna ekipa

V tretjem nizu so po silovitem slovenskem pritisku v uvodnih dveh tretjinah dvoboja Belorusi le malce lažje zadihali. Do izida 15:14 so slovenski izbrani vrsti še malce sopihali za ovratnik, a večja kakovost slovenskih odbojkarjev in njihov fantastični večer sta spet prišla so izraza. Po dolgi izmenjavi je gledalce in tudi domače odbojkarje same najbolj navdušila točka, ki ji je za izid 17:14 piko na i dal Žiga Štern. Piko na i za gladko zmago s 3:0 pa je pritisnil Alen Šket.

...
...


»Dobra tekma je bila, sami veste, da je vsak začetek turnirja težak, smo gostitelji. Zadovoljen sem zaradi igralcev, res so zelo dobro igrali, ustvarili smo si tudi številne čiste položaje, da smo lahko uspešno zaključili točko. Belorusi tokrat res niso pokazali drugačne podobe v primerjavi s kvalifikacijskim turnirjem za uvrstitev v ligo narodov, kot se je napovedovalo. No, morda smo pa mi drugačna ekipa (smeh). Za to evropsko prvenstvo smo trdo delali, a veste, to je le prvi korak, prva tekma. Trdno bomo ostali na tleh in se začeli pripravljati na naslednjo tekmo s Finsko. Vemo, da nekateri igralci niso v dobrem zdravstvenem stanju, a tudi za to imamo rešitve. Tako je tokrat namesto Tončka Šterna začel Mitja Gasparini, koliko časa bo tako, pa je vprašanje za zdravnika, in ne za mene selektorja. Pred tekmo sem se posvetoval z njim in se odločil tako, kot sem se,« je bil po tekmi zadovoljen, a resnega obraza selektor Alberto Giuliani. Namreč ve, da je to šele začetek neke poti, že jutri bo na vrsti Finska, v nedeljo Turčija, v torek Severna Makedonija ... vse do sredine poslastice z branilcem naslova evropskega prvaka Rusijo.

Komentarji: