Giulianijevi fantje v Stožicah navdušujejo domače navijače

Slovenska reprezentanca na EP igra bombastično, rezultatski učinek pa sta zmagi proti Finski in Turčiji.

Objavljeno
16. september 2019 07.50
Posodobljeno
16. september 2019 07.54
Klemen Čebulj proti Finski ni igral, odlično zdravje pa je potrdil proti Turčiji. FOTO: Tomi Lombar
Marko Uršič
Marko Uršič
Ljubljana - Ljubljana – Slovenski odbojkarji še naprej marširajo v skupini C na domačem evropskem prvenstvu. Konec tedna je bil uspešen, saj so najprej s 3:1 ugnali Finsko, včeraj pa so s 3:0 (28, 16, 23) odpravili še Turčijo. Po današnjem dnevu premora se bodo jutri pomerili s Severno Makedonijo, v sredo pa proti evropski prvakinji Rusiji.A včeraj uvod proti Turkom ni bil tisti za lagoden nedeljski večer. Turki so povedli celo za šest točk (3:9), slovenski selektor Alberto Giuliani pa se je odzval tako, da sta v igro vstopila podajalec Gregor Ropret in korektor Tonček Štern. Prednost gostov je kopnela, na izvajanje začetnega udarca je prišel v tej prvini na EP odličen Jan Kozamernik. Njegov niz je bil tokrat tri, T. Štern pa je s plasirano žogo v turški blok, odbila se je v avt, Slovenijo v prvem nizu prvič povedel v vodstvo (13:12). Ko s silovitim udarcem točko pridobi tudi Vinčić, pa je jasno, da gostitelji ne želijo stvari prepuščati naključju. Kar se jim ponudi, to želijo izrabiti.

image
Alberto Giuliani zaradi igre svojih varovancev nima pretiranih skrbi. FOTO: Tomi Lombar


V dramatični končnici je bilo videti vse, od mojstrovin do napak. Slovencem je uvodni niz pripadel tudi zaradi Gasparinijevega asa iz servisa, žoge Klemna Čebulja v blok-avt, projektilov Tineta Urnauta in Kozamernikove napadalne pike na i za končno dobit. Tudi v drugem nizu se Turki niso kar tako dali, a ko je pri izidu 15:12 na začetni udarec prišel Kozamernik, srce začne hitreje utripati. A hitreje bije tudi zaradi odličnih potez slovenskih fantov. Po zelo izenačenem prvem nizu je bil slovenski napad v drugem kar 88-odstoten, turški 50, tudi v sprejemu je bilo v prid Giulianijevih fantov (67:45). Bojevalo se je tudi v tretjem nizu, a Slovenci imajo zdaj tris zmag.

image
FOTO: Tomi Lombar


Slovenija : Turčija 3:0 (28, 16, 23)

Dvorana Stožice, gledalcev 6048, sodnika Zulfugarov (Azer) in Isajlović (Avt).
Slovenija: Pajenk 9, Kozamernik 5, Gasparini 12, Vinčić 3, Urnaut 16, Čebulj 8, Kovačič (L) – začetna postava; T. Štern 4, Šket, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar (L), Videčnik, Ropret. Turčija: Güngör 13, Ekši 1, Gülmezoglu 4, Lagumdžija 10, Karasu 5, Ulu 6, Mert (L) – začetna postava; Keskin, Avci, Ünver, Savaš, Güneš, Toy 1, Döne (L).

Slovenija : Finska 3:1 (18, 24, -24, 15)

Dvorana Stožice, gledalcev 7863, sodnika Petrović (Srb) in Rajković (Hrv).
Slovenija: T. Štern 7, Pajenk 9, Kozamernik 13, Ž. Štern 15, Ropret, Urnaut 21, Kovačič (L) – začetna postava; Šket, Gasparini 4, Vinčić 3, Štalekar, Klobučar (L), Videčnik, Ropret, Čebulj. Finska: Tervaportti 2, Siltala 3, Ronkainen 2, Siirilä 3, Sinkkonen 3, Kaurto 5, Kerminen (L) – začetna postava; Suihkonen 8, Krastins 4, Sivula 1, Kaislasalo 12, Porkka (L) 2, Lankinen, Ivanov 2.

 
  1. Slovenija           3       3       0         9       :       1       9       +8
  2. Rusija                 3       3       0         9       :       2       9       +7
  3. Finska                3       1       2         6       :       7       4       -1
  4. Turčija                3       1       2         4       :       6       3       -2
  5. Belorusija           3       1       2         4       :       8       2       -4
  6. S. Makedonija   3       0       3         1       :       9       0       -8


Pozitiven odziv


To je vzdušje! Slovenski odbojkarji so na EP dobili tudi drugo tekmo, s 3:1 so ugnali Finsko, v s 7863 gledalci, po uradni statistiki, napolnjeni stožiški dvorani pa je bilo ozračje povsem v skladu z velikim starocelinskim tekmovanjem. Ob slovenskih navijačih so ognjevito vzdušje namreč pričarali tudi pristaši iz Finske. Na igrišču pa so glavno besedo imeli slovenski odbojkarji, gostje so se žilavo upirali, a fantje selektorja Giulianija so bili po igri spet na vrhunski evropski ravni. Po vrednotenju statističnih podatkov v vseh prvinah je bil najboljši igralec tekme Kozamernik (ocena 6,8), Urnaut je za 6,6 predvsem vgradil prispevek svojih 21 točk in po uspešnosti sprejemanja začetnega udarca (kar 81 odstotkov). Kozamernik je imel za 13 točk v napadu 67-odstotni izkoristek, zbral je tri bloke, ki so prinesli točko, ob tem pa je tako kot na tekmi proti Belorusiji odlično serviral. Slovenija je imela sicer odličen sprejem začetnega udarca (69 odstotkov, Finska 32).

image
FOTO: Tomi Lombar


»Vsaka tekma je drugačna zgodba. Tokratna je bila, da sem v začetno postavo poslal nekaj novih igralcev, morda zaradi tega nismo imeli toliko občutka in kontinuitete, a smo se bojevali. Zaradi malenkosti nismo zmagali s 3:0. Morda je pri izgubljenem nizu ena stvar pozitivna, videli smo namreč odziv igralcev, bil je pravšnji,« je ocenil selektor Giuliani. »Škoda, ker nismo osvojili tretjega niza, saj smo se lepo vrnili v igro. A glave so bile prevroče. Gledalci so bili fenomenalni, upam, da bodo tudi tisti, ki so si srečanja doslej ogledali doma pred televizijskimi zasloni, prišli na tekme, da enkrat za vselej napolnimo Stožice,« je navrgel Kozamernik.

image
FOTO: Tomi Lombar


image
FOTO: Tomi Lombar