Giulianijevi fantje v Stožicah navdušujejo domače navijače

Slovenska reprezentanca na EP igra bombastično, rezultatski učinek pa sta zmagi proti Finski in Turčiji.
Fotografija: Klemen Čebulj proti Finski ni igral, odlično zdravje pa je potrdil proti Turčiji. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Klemen Čebulj proti Finski ni igral, odlično zdravje pa je potrdil proti Turčiji. FOTO: Tomi Lombar

Ljubljana – Slovenski odbojkarji še naprej marširajo v skupini C na domačem evropskem prvenstvu. Konec tedna je bil uspešen, saj so najprej s 3:1 ugnali Finsko, včeraj pa so s 3:0 (28, 16, 23) odpravili še Turčijo. Po današnjem dnevu premora se bodo jutri pomerili s Severno Makedonijo, v sredo pa proti evropski prvakinji Rusiji.



A včeraj uvod proti Turkom ni bil tisti za lagoden nedeljski večer. Turki so povedli celo za šest točk (3:9), slovenski selektor Alberto Giuliani pa se je odzval tako, da sta v igro vstopila podajalec Gregor Ropret in korektor Tonček Štern. Prednost gostov je kopnela, na izvajanje začetnega udarca je prišel v tej prvini na EP odličen Jan Kozamernik. Njegov niz je bil tokrat tri, T. Štern pa je s plasirano žogo v turški blok, odbila se je v avt, Slovenijo v prvem nizu prvič povedel v vodstvo (13:12). Ko s silovitim udarcem točko pridobi tudi Vinčić, pa je jasno, da gostitelji ne želijo stvari prepuščati naključju. Kar se jim ponudi, to želijo izrabiti.

Alberto Giuliani zaradi igre svojih varovancev nima pretiranih skrbi. FOTO: Tomi Lombar
Alberto Giuliani zaradi igre svojih varovancev nima pretiranih skrbi. FOTO: Tomi Lombar


V dramatični končnici je bilo videti vse, od mojstrovin do napak. Slovencem je uvodni niz pripadel tudi zaradi Gasparinijevega asa iz servisa, žoge Klemna Čebulja v blok-avt, projektilov Tineta Urnauta in Kozamernikove napadalne pike na i za končno dobit. Tudi v drugem nizu se Turki niso kar tako dali, a ko je pri izidu 15:12 na začetni udarec prišel Kozamernik, srce začne hitreje utripati. A hitreje bije tudi zaradi odličnih potez slovenskih fantov. Po zelo izenačenem prvem nizu je bil slovenski napad v drugem kar 88-odstoten, turški 50, tudi v sprejemu je bilo v prid Giulianijevih fantov (67:45). Bojevalo se je tudi v tretjem nizu, a Slovenci imajo zdaj tris zmag.

FOTO: Tomi Lombar
FOTO: Tomi Lombar



Pozitiven odziv


To je vzdušje! Slovenski odbojkarji so na EP dobili tudi drugo tekmo, s 3:1 so ugnali Finsko, v s 7863 gledalci, po uradni statistiki, napolnjeni stožiški dvorani pa je bilo ozračje povsem v skladu z velikim starocelinskim tekmovanjem. Ob slovenskih navijačih so ognjevito vzdušje namreč pričarali tudi pristaši iz Finske. Na igrišču pa so glavno besedo imeli slovenski odbojkarji, gostje so se žilavo upirali, a fantje selektorja Giulianija so bili po igri spet na vrhunski evropski ravni. Po vrednotenju statističnih podatkov v vseh prvinah je bil najboljši igralec tekme Kozamernik (ocena 6,8), Urnaut je za 6,6 predvsem vgradil prispevek svojih 21 točk in po uspešnosti sprejemanja začetnega udarca (kar 81 odstotkov). Kozamernik je imel za 13 točk v napadu 67-odstotni izkoristek, zbral je tri bloke, ki so prinesli točko, ob tem pa je tako kot na tekmi proti Belorusiji odlično serviral. Slovenija je imela sicer odličen sprejem začetnega udarca (69 odstotkov, Finska 32).

FOTO: Tomi Lombar
FOTO: Tomi Lombar


»Vsaka tekma je drugačna zgodba. Tokratna je bila, da sem v začetno postavo poslal nekaj novih igralcev, morda zaradi tega nismo imeli toliko občutka in kontinuitete, a smo se bojevali. Zaradi malenkosti nismo zmagali s 3:0. Morda je pri izgubljenem nizu ena stvar pozitivna, videli smo namreč odziv igralcev, bil je pravšnji,« je ocenil selektor Giuliani. »Škoda, ker nismo osvojili tretjega niza, saj smo se lepo vrnili v igro. A glave so bile prevroče. Gledalci so bili fenomenalni, upam, da bodo tudi tisti, ki so si srečanja doslej ogledali doma pred televizijskimi zasloni, prišli na tekme, da enkrat za vselej napolnimo Stožice,« je navrgel Kozamernik.

FOTO: Tomi Lombar
FOTO: Tomi Lombar


FOTO: Tomi Lombar
FOTO: Tomi Lombar

Komentarji: