Glavna poljska zvezdnika sta tujca

Naturalizirani Kubanec Leon namesto muhastega Kureka.
Fotografija: Poljaki so zanesljivo ujeli vozovnico za Ljubljano po zmagi nad Nemčijo, ki jo je vodil naš nekdankji selektor Andrea Giani. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Poljaki so zanesljivo ujeli vozovnico za Ljubljano po zmagi nad Nemčijo, ki jo je vodil naš nekdankji selektor Andrea Giani. FOTO: AFP

Potem ko so slovenski odbojkarji v četrtfinalu EP na kolena spravili evropske prvake izpred dveh let Ruse, jih v jutrišnjem polfinalu v Stožicah čaka še en podobno zahteven zalogaj, lanski svetovni prvaki Poljaki, ki so dodatno nabrušeni, ker se v zadnjih treh izvedbah niso niti enkrat prebili v polfinale med elito stare celine.

Glavna zvezdnika poljske izbrane vrste sta – tujca. Eden sedi na selektorskem stolčku, razvpiti in ekscentrični Belgijec Vital Heynen. Drugi kraljuje na parketu, pri začetnem udarcu in v napadu, naturalizirani Kubanec Wilfredo Leon. Ob njiju se nezanemarljiv podatek, da v igralskem kadru ni najkoristnejšega igralca lanskega SP, muhastega in trmoglavega Bartosza Kureka, niti ne zdi več odločilen. Sicer je iz ekipe, ki je lani posegla po vrhu sveta, tudi na letošnjem turnirju kar deset igralcev, med katerimi zvezdnikov ne manjka, a jih je znal Heynen povezati v kompaktno zasedbo.


V sedmih dvobojih le ob niz


Morda so Poljaki še najbolj tanki na podajalskem položaju. Fabian Drzyzga je seveda organizator igre najvišjega svetovnega razreda, nima pa enakovredne zamenjave, Marcin Komenda je namreč novinec na tovrstnih tekmovanjih. Ravno tako izbrana vrsta nima tako izrazitega korektorja kot denimo Bolgarija v Cvetanu Sokolovu, razmeroma nizki Dawid Konarski (198 cm) in Maciej Muzaj si namreč delita minutažo, skupaj pa sta doslej na turnirju dosegla pičlih 77 točk oziroma pol manj kot najučinkovitejši mož, Nizozemec Nimir Abdel-Aziz (152).

Glavni zvezdnik poljske izbrane vrste na parketu je naturalizirani Kubanec Wilfredo Leon. FOTO: CEV
Glavni zvezdnik poljske izbrane vrste na parketu je naturalizirani Kubanec Wilfredo Leon. FOTO: CEV


Poljska je na dosedanjem delu EP med najprepričljivejšimi zasedbami. V sedmih dvobojih je oddala en sam niz, pa še to uvodni tekmici Estoniji, ko se je šele dobro ogrevala. Odtlej petkrat zapovrstjo nasprotnikom v niti enem nizu ni dovolila priti do 20. točke, šele v četrtfinalu se je Nemcem, finalistom prejšnjega EP, v drugem nizu posrečilo doseči 21 točk. To dokazuje, da je kontroverzni selektor Heynen sposoben fante odlično motivirati tudi za obračune s tekmeci, ki so razred ali dva slabši od Poljakov. Tudi statistika kaže, da pri Poljakih zmaguje moštvo. Posamično namreč v nobeni prvini ne izstopajo.

Predvsem pa je slovenski polfinalni tekmec zasedba, ki dela zelo malo neizsiljenih napak, povprečno si jih na dvoboj privošči le 18, od tega 11 pri začetnem udarcu, 3 pri sprejemu in zgolj 4 v napadu. Obenem je neverjetno, kar 60-odstotno učinkovit v napadu, na niti eni tekmi ni njegova uspešnost padla pod 57 %. Vendar pa Slovenci s Poljaki doslej niso imeli tako negativnih izkušenj kot denimo z Bolgari in Rusi: pred štirimi leti so jih namreč izbranci Andree Gianija na poti do končnega srebra v Sofiji odpravili v infarktnem četrtfinalu (3:2, zadnji niz 16:14), predlani pa v osmini finala celo brez izgubljenega niza.


Heynen: Gremo po zlato


»V četrtfinalu proti Nemcem smo igrali pametno, ne pa dobro, prepričan sem, da bo v polfinalu bolje. V ekipi je nekaj fantov, ki na tej ravni še niso igrali. V slačilnici sem jim dejal, da individualnosti ne potrebujemo, ne zanima me, koliko kdo prispeva, zanima me skupni rezultat. Smo svetovni prvaki, a lanskega turnirja z letošnjim EP ne morem primerjati, gre za dva povsem različna dogodka. Pred nami sta še dva dvoboja, gremo po zlato. Pritisk je minil, naredili smo mentalni korak naprej. Imamo dovolj časa za pripravo za polfinale,« je poudaril Heynen. Poljaki so morali včeraj iz Nizozemske prileteti v Slovenijo, takoj po polfinalu pa jih čaka nova selitev na zaključni turnir v Pariz.

Komentarji: