Gume zdržale, Hamilton dobil Monako

Svetovni prvak je prednost pred Valtterijem Bottasom povečal na 17 točk. Drugi Vettel, tretji Bottas.
Fotografija: Lewis Hamilton je zmago posvetil Nikiju Laudi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je zmago posvetil Nikiju Laudi. FOTO: Reuters

Dirko za veliko nagrado Monaka, ki je minila v znamenju žalovanja za umrlim šampionom Nikijem Laudo, se je razpletla z zmago Lewisa Hamltona, ki je unovčil najboljši štartni položaj in s četrto zmago v sezoni še povečal prednost v svetovnem prvenstvu formule 1.

To je bila že šesta zaporedna zmaga Mercedesa, prvič v sezoni pa se je zgodilo, da srebrne puščice niso vpisale dvojne zmage. Valtteri Bottas je bil namreč tretji.

Drugi v kneževini je bil Sebastian Vettel (Ferrari), kar je njegov najboljši rezultat v sezoni, četrti pa Max Verstappen (Red Bull), ki je v cilj sicer pripeljal drugi, vendar si je že na začetku dirke prislužil petsekundno kazen zaradi prehitrega štarta iz boksa.

Drugi Ferrarijev voznik Charles Leclerc je imel slab dan v domači kneževini in je edini med vsemi odstopil. Ves čas se je napovedoval dež, ki pa ga ni bilo.

Max Verstappen je skušal napasti Hamiltona, vendar ni mogel mimo njega. FOTO: AFP
Max Verstappen je skušal napasti Hamiltona, vendar ni mogel mimo njega. FOTO: AFP


Hamilton je vodil od štarta do cilja, njegova edina težava na dirki je bila obrabljenost gum, saj je vozil s srednje trdimi, Verstappen, Vettel in Bottas pa s trdimi. Toda gume so nekako zdržale, hitrejši Verstappen pa ni mogel mimo njega, čeprav je v zadnjih krogih poskušal napasti. Dva kroga pred koncem je bil že zelo blizu, celo trčil je v Hamiltonov zadek, ampak škode ni bilo.
 

Zmago posvetil Laudi


»Ta zmaga je za Nikija,« je po prihodu skozi cilj povedal petkratni prvak Hamilton. »Vem, da bi bil Niki ponosen name, zelo ga pogrešam,« je dejal Anglež. »Še vedno mislim, da nismo pametno izbrali gum, samo poglejte jih.«

Vettel še ni bil višje v sezoni. »Težka dirka. Videl sem trk Maxa in Lewisa in že pomislil, da imam priložnost za zmago, ampak se ni izšlo v moj prid. Dober rezultat za Ferrari, ampak imamo še precej dela,« je dejal Vettel in se poklonil Laudi, nekdanjemu prvaku s Ferrarijem.

Lewis Hamilton je dobro štartal in zanesljivo zmagal v Monte Carlu.<br />
FOTO: AFP
Lewis Hamilton je dobro štartal in zanesljivo zmagal v Monte Carlu.
FOTO: AFP


»Slab vikend je za mano,« pa je bil redkobeseden Bottas, ki za Hamiltonom zaostaja že za 17 točk. Drago ga je stal dodaten postanek zaradi trka z Verstappnom v boksih na začetku dirke.

Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) je odpeljal svojo 300. dirko v karieri. Do rekordnega Rubensa Barrichella mu manjka še 25 štartov.

To je bila 77. zmaga za Hamiltona. Naslednja dirka bo 9. junija za VN Kanade.



Sebastian Vettel je prvič v sezoni osvojil drugo mesto. FOTO: AFP
Sebastian Vettel je prvič v sezoni osvojil drugo mesto. FOTO: AFP

Preberite še:

Komentarji: