Hamilton noče še enkrat naslova praznovati s cmokom v grlu

Za Sebastiana Vettla bo v Mehiki zmaga nujna, Lewisu Hamiltonu zadostuje že sedmo mesto. Na višinskem zraku priložnost za Red Bull.
Fotografija: Daniel Ricciardo (desno) in Max Verstappen sta v Mehiko prinesla svoji kartonasti piñati, ki sta ju potem raztrgala in sladkarije razdelila med navijače. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Daniel Ricciardo (desno) in Max Verstappen sta v Mehiko prinesla svoji kartonasti piñati, ki sta ju potem raztrgala in sladkarije razdelila med navijače. FOTO: AFP

Če se že ni zgodilo v Teksasu, se bo verjetno v Mehiki. Zdi se, da je potrditev petega naslova svetovnega prvaka v formuli 1 zgolj formalnost za Lewisa Hamiltona, toda tekmeci mu grozijo, da se bo moral zanj močno preznojiti.

Dirka za VN Mehike bo jutri ob 20.10 po našem času, kvalifikacije danes ob 20. uri. Hamilton ima tri dirke pred koncem kar 70 točk prednosti pred Sebastianom Vettlom (Ferrari). Če bo ta po dirki na avtodromu bratov Rodriguez znašala vsaj 50 točk, bo prvenstvo odločeno v prid 33-letnega Angleža. Tudi konstruktorski naslov je praktično oddan, Mercedes ima 66 točk več od Ferrarija.



Ferrarijev dvojec Kimi Räikkönen - Sebastian Vettel se še bori za konstruktorski naslov. FOTO: AFP
Ferrarijev dvojec Kimi Räikkönen - Sebastian Vettel se še bori za konstruktorski naslov. FOTO: AFP


Hamilton potrebuje zgolj pet točk, torej vsaj sedmo mesto, kar bi morala biti enostavna naloga. Zdi se, da mu lahko samo napaka ali okvara dirkalnika prepreči, da bi se že v Mehiki izenačil z Juanom Manuelom Fangiom ter se podal na lov za Michaelom Schumacherjem. Mercedes pa se bo lahko že veselil pete zaporedne konstruktorske lovorike, če bo zbral 20 točk več od Ferrarija, kar bo malce težji zalogaj, saj so rdeči iz Maranella v Austinu pokazali boljšo formo od srebrnih puščic.
 

2200 metrov nad morjem


Pomembno vlogo bo igrala višina. Dirkališče leži 2.200 metrov nad morjem, kar pomeni, da je zrak precej redkejši. Tam še bolj do izraza pride aerodinamika, v kateri prednjačijo pri Red Bullu. Lani je zmagal Max Verstappen, ki ne bi imel nič proti, če bi Hamiltonu in Vettlu pokvaril veselico.

Takole se je Daniel Ricciardo lotil svoje Piñate, v kateri so bile skrite sladkarije. FOTO: AFP
Takole se je Daniel Ricciardo lotil svoje Piñate, v kateri so bile skrite sladkarije. FOTO: AFP


»Verjamem, da je pred nami najlepša priložnost za še eno zmago v sezoni," je dejal Nizozemec, čigar zmaga bi avtomatično podarila naslov Hamiltonu, vendar bi slednji imel grenak priokus. Podobno kot lani, ko si je prav tako v Mehiki zagotovil lovoriko. "Lewis bo hotel zmagati, ampak ne bomo mu pustili. Na tej stezi smo še najbolj konkurenčni, pa četudi ima dolgo ravnino (1,2-kilometrska štartno-cilja ravnina, na kateri dirkalniki prekoračijo 330 km/h; op. p.),« si od konca tedna veliko obeta Verstappen, ki je doslej zbral štiri zmage.

Zmago si obeta tudi njegov moštveni kolega Daniel Ricciardo, ki verjetno boljše priložnosti z Red Bullom ne bo imel več, saj se po sezoni seli k Renaultu. Vse to bo še otežilo delo Vettlu, ki ga samo zmaga še lahko obdrži v igri. Pred Nemcem je misija nemogoče, dobiti mora vse tri dirke, Hamilton pa ne sme vpisati več kot pet točk.

Lewis Hamilton je rad dajal avtograme navdušenim navijačem. FOTO: AFP
Lewis Hamilton je rad dajal avtograme navdušenim navijačem. FOTO: AFP


Slednji se je lani z debelim cmokom v grlu veselil naslova, osvojil je šele deveto mesto, potem ko ga je Verstappen prehitel za krog. Tokrat si obeta, da bo pokal dvignil v slogu, ne bo taktiziral in izgledal kot nedeljski voznik. "V Austinu nismo bili pravi, a vrnili se bomo močnejši," je dejal Hamilton, ki bi mu naslov lahko prinesel tudi kolega v garaži Valtteri Bottas, če bi vpisal prvo zmago v sezoni. Zaslužil bi si jo že v Rusiji, a se je moral ukloniti moštvenemu ukazu.
 

Räikkönen ni šel "na glavo"


V Mehiki je vse nared za znamenito praznovanje dneva mrtvih (Dia de Muertos), strastni domači navijači (mnogi že v maskah) bodo držali pesti za rojaka Sergia Pereza (Force India). Kot vedno bo imel veliko privržencev zmagovalec zadnje dirke Kimi Räikkönen. Ledeni mož je razkril, da se po zmagi v ZDA, na katero je čakal 113 dirk oziroma pet let in pol, ni vdal veseljačenju: »Imeli smo malo zabavo, nekaj prijateljev in to je bilo to. Pri 39 letih je čas za regeneracijo precej daljši kot nekoč.«

Pierre Gasly iz Tora Rossa se je fotografiral s tradicionalno masko za mehiški dan mrtvih. FOTO: AFP
Pierre Gasly iz Tora Rossa se je fotografiral s tradicionalno masko za mehiški dan mrtvih. FOTO: AFP

Preberite še:

Komentarji: