Hamilton se je s tretjo letošnjo zmago vrnil v skupno vodstvo (VIDEO)

Že v uvodnem krogu VN Francije v Le Castelletu sta trčila Sebastian Vettel in Valtteri Bottas.
Fotografija: Lewis Hamilton je zmagal tretjič v sezoni. Foto Claude Paris/AP
Odpri galerijo
Lewis Hamilton je zmagal tretjič v sezoni. Foto Claude Paris/AP

Le Castellet – Drugo tretjino sezone svetovnega prvenstva v formuli ena je odprla dirka, ki je v elitnem koledarju ni bilo vse od leta 2009, velika nagrada Francije na dirkališču Paul Ricard v Le Castelletu, ki je nadomestilo sloviti Magny Cours. Na njem so po prelomu tisočletja kraljevali Ferrarijevi dirkači, ta konec tedna pa je bil na letošnji osmi preizkušnji z naskokom najprepričljivejši Lewis Hamilton, ki je izkoristil najboljše kvalifikacijsko izhodišče in vpisal tretjo letošnjo zmago, s čimer se je izenačil s Sebastianom Vettlom.


Usodni uvodni krog


Ferrarijev Nemec je vse možnosti za vrhunsko uvrstitev izgubil že v uvodnem krogu, ko je trčil v Mercedesovega Finca Valtterija Bottasa. Oba sta, po postanku v boksu (na njuno srečo ob varnostnem vozilu na stezi), nadaljevala preizkušnjo, vendar iz ozadja. Oba sta se skozi preostalih 52 krogov prebila med najboljše, Vettel je tako končal kot peti (kljub petsekundnemu kazenskemu pribitku), Bottas pa kot sedmi, kar pa je šlo vseeno na roke Hamiltonu, ki se je ponovno prebil v vodstvo v skupni razvrstitvi sezone. Pred dirko je za Vettlom zaostajal točko, zdaj je 14 točk spredaj.


Peklenski tedni


Na stopničkah sta mu družbo delala še Red Bullov nizozemski mladenič Max Verstappen, ki je z drugim mestom poskrbel za svoj najboljši dosežek v sezoni, in Ferrarijev Finec Kimi Räikkönen, ki je preprečil ponovitev scenarija iz Barcelone, ko je moštvo iz Maranella edinokrat letos ostalo brez uvrstitve na zmagovalni oder. Zdaj elitno dirkaško karavano čaka peklensko nadaljevanje sezone, saj jo že konec prihodnjega tedna čaka deveta letošnja dirka, velika nagrada Avstrije na Red Bull Ringu, še teden dni pozneje pa sloviti Silverstone.


IZIDI


1. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 1;30:11,385
2. Max Verstappen (Niz, red bull) + 7,090
3. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 25,888
4. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) 34,736
5. Sebastian Vettel (Nem, ferrari) 1:01,935
6. Kevin Magnussen (Dan, haas) 1:19,364
7. Valtteri Bottas (Fin, mercedes) 1:20,632
8. Carlos Sainz (Špa, renault) 1:27,184
9. Nico Hülkenberg (Nem, renault) 1:31,989
10. Charles Leclerc (Mon, sauber) 1:33,873
 

Komentarji: