»Imam občutek, da sem del svetovne atletike«

Vodičan Luka Janežič pred EP opozarja na pasti dvoranskega teka na 400 m – letos mu manjka le še državni rekord.

Objavljeno
01. marec 2017 23.25
Luka Janežič,reprezentant Slovenije v atletiki,Ljubljana Slovenija 13.08.2015 (Atletika,šport)
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Luka Janežič si bo sezono 2016 zapomnil še dolgo časa, saj je v njej izpolnil vse zastavljene cilje. Na EP v Amsterdamu je bil finalist teka na 400 m, na OI polfinalist, pri čemer je v Rio de Janeiru s 45,07 postavil tudi državni rekord, dobil je prve izkušnje v diamantni ligi. Odlično je začel tudi zimsko 2017, razumljivi so visoki cilji za vrhunec v Beogradu, dvoransko EP.

Atleti različno gledajo na dvoransko sezono, za nekatere je pomembna, drugi jo izpuščajo. Zdi se, da ste se vi letošnje lotili zelo resno.

Res je. Že nekaj časa je zelo pomemben cilj, odkar smo izvedeli, da bo EP v Beogradu. Zelo resno smo se je lotili, veliko sem nastopal. V Beogradu bo zelo dobro vzdušje, atletika je tam zelo priljubljena. Ko sem prišel na priprave, so me lepo sprejeli, bili so veseli, da nekdo, ki teče 400 metrov 45 sekund, trenira pri njih. Prepričan sem, da bo dvorana polna, veliko bo Slovencev, kar nam bo dalo poseben zagon.

Kako, da ste se tokrat odločili prav za priprave v Beogradu?

S samim EP to ni povezano, ker smo pač trenirali v drugi dvorani. Doslej sem se pripravljal v Budimpešti, a v Beogradu imajo novo dvorano za trening, ki je veliko lepša, zavoji so boljši, fitnes je nov, razmere so neprimerljive, zato smo se odločili za spremembo. Lažje je delati v novem objektu, v Budimpešti je pač vse skupaj podobno kot na Žaku, razen da je steza krožna.

Kolikšna spodbuda je bila lanska sezona za novo, saj ste v njej izpolnili vse zastavljene cilje?

Vsekakor je bila velik motiv, po takšni sezoni je veliko lažje nadaljevati. Veš, kaj ti je uspelo, in delaš, da ti bo tudi v naslednji. Lanska sezona je bila seveda moja najboljša doslej, izpolnil sem vse cilje, z veseljem se je spominjam, je pa to preteklost, treba je gledati naprej. A izkušenj je bilo seveda veliko, v bistvu sem do 20. leta že nastopil na vseh velikih tekmovanjih. Lani je prišlo do preskoka na bolj vrhunsko atletiko in že zdaj pozimi sem tekmoval na največjih mitingih. Dobil sem občutek, da sem del svetovne atletike.

V tej sezoni ste kazali zelo stalne teke, trikrat ste se spustili pod 46,5. Bržčas je zadovoljstvo s prikazanim precejšnje.

Da, sem zadovoljen, a vendarle, manjkala je pika na i, torej državni rekord. Nastope sem stopnjeval, osvajal 2., 3. mesta, časi so bili konstantno dobri. Okrepil sem si samozavest, ker sem veliko in dobro tekmoval. A vendarle vem, da bi lahko odtekel tudi rekord. V nogah sem ga imel na mitingu v Birminghamu, a sem naredil napako, ker sem bil po prvem krogu šele četrti, potem pa je pač težko prehitevati. Počutil sem se močnega in res mi je bilo žal, da ga nisem postavil. Ko sem lani tekel 46,32, je bil to moj maksimum, letos pa z sem z lahkoto dosegal čase pod 46,40 in tu vidim velik napredek. Bo pa Beograd še ena priložnost za rekord.

Lani ste bili v Amsterdamu eden naših glavnih adutov, zdaj pa ste v bistvu edini. Občutite breme?

Te vloge se zavedam in malce sem se je že navadil, res pa je, da je bil doslej vedno še kdo ob meni, v katerega so bili uperjeni upi. Sicer pa ne razmišljam veliko o tem, kdo od Slovencev bo še nastopil, kakšne so njihove možnosti, da so moje največje. V ekipi pišemo svojo zgodbo, vemo, kdo smo, kaj delamo, kaj hočemo.

Ob vašem imenu se pogosto omenja kolajno, na letošnji evropski lestvici ste na 5. mestu.

Zavedam se, da jo lahko osvojim. A v dvorani je tek na 400 metrov zelo specifičen. Težje je kot zunaj, četudi konkurenca ni tako številčna. Zato je prvi cilj finale, ki pa je potem tekma zase, lahko sem prvi, lahko sem zadnji. Mislim, da bo težje priti do finala kot pa v finalu osvojiti kolajno. Visoka uvrstitev na evropski lestvici še zdaleč ne zagotavlja tudi uspeha na EP.

Ste pripravljeni na vse pasti dvoranskih 400 metrov, ki nimajo veliko skupnega s 400 m na prostem?

Res ni nobene povezave. Iz vseh tekem sem se precej naučil, jasno je, da bom moral veliko narediti v prvem krogu. Položaj pred drugim je zelo pomemben, prvi dve mesti sta v redu, sicer je zelo težko prehitevati, kar je bila torej tudi zgodba v Birminghamu.

Lani ste na dvoranskem SP v Portlandu tarnali nad dvema tekmama v enem dnevu, kvalifikacijami in polfinalom. Bo zdaj, če pride do tega, kaj lažje?

To mi ne ustreza, smo pa več delali na vzdržljivosti, v glavi sem se bolje pripravil na dva teka v enem dnevu. Vso sezono se pripravljam na to. Mislim, da sem naredil korak naprej, v Beogradu pa bom zares videl, kako bo šlo. Seveda bo treba najprej prek kvalifikacij.

Bo branilec naslova Pavel Maslak prvi favorit?

Da, toda ni nepremagljiv. Tako sem občutil ob kar nekaj tekmah z njim, čeprav verjetno še ni pokazal vsega, ker je formo načrtoval za EP, a takšna je zgodba tudi pri drugih.