Italijani niso padli, nov izziv Brazilci

Sogostitelji turnirja so Slovencem oddali prvi niz, nato pa zagospodarili na parketu.
Fotografija: Ivan Zajcev je neusmiljeno prebijal slovenski blok. FOTO: FIVB
Odpri galerijo
Ivan Zajcev je neusmiljeno prebijal slovenski blok. FOTO: FIVB

Po treh zaporednih zmagah so slovenski odbojkarji prvi del SP v Italiji in Bolgariji končali z dvema porazoma. Če so dan prej proti Argentincem še osvojili točko, pa so sinoči v dvoboju vodilnih zasedb skupine A ostali brez nje. Resda so osvojili uvodni niz proti Italijanom, ki pa jih je začetna zaušnica streznila, odtlej so namreč povsem zagospodarili na parketu in to tekmovalno fazo končali brezmadežni.

»Večina nas igra v ligah, v katerih so tribune v slehernem dvoboju nabito polne, vzdušje pa huronsko,« je na namig, da čaka Slovence v derbiju vodilnih moštev skupine A pekel v dvorani Mandela Forum s 7500 sedeži, odgovoril Klemen Čebulj, eden od devetih reprezentantov, ki so že imeli ali še imajo izkušnje z igranjem med italijansko elito.



Tribune, na katerih je bilo tudi 200 slovenskih privržencev, so se začele polniti že uro in pol pred začetkom dvoboja, nekaj navijačev pa je na njih ostalo že od prve tekme dneva, v kateri je Argentina kljub porazu z 2:3 proti Japoncem zasedla četrto mesto v skupini in si kot zadnja zagotovila napredovanje. Potek dvoboja pa je zasenčila poškodba libera Taičira Koge, ki je med požrtvovalnim reševanjem žoge boleče pristal med praznimi sedeži.

Italijani so imeli s Slovenci še neporavnane račune, rana z EP pred tremi leti, ko so izbranci takratnega selektorja Andree Gianija v polfinalu zmagali z dokaj gladkih 3:1, še vedno skeli. Včerajšnji večerni derbi pa je bil, med drugim, tudi medsebojni obračun najboljših izvajalcev začetnih udarcev na letošnjem turnirju, obeh korektorjev. Na eni strani mreže je stal Mitja Gasparini, na drugi pa karizmatični Ivan Zajcev, ki je ob vsaki doseženi točki spravil tribune v trans. Slovenski selektor tokrat ni začel s standardnim organizatorjem igre Dejanom Vinčičem, njegovo vlogo je prevzel Gregor Ropret.
 

Zasuk po menjavi


»Azzurri« so začeli dobro ob mreži in po dvakrat zaustavili Gasparinija in kapetana Tineta Urnauta, zato pa toliko slabše pri sprejemu, kar so Slovenci spretno izkoriščali in po drugem tehničnem odmoru tehtnico nagnili na svojo stran, prednosti pa do konca niso več izpustili iz rok. Zadnjo točko je prispeval Čebulj.

V drugem nizu je bil domači selektor Gianlorenzo Blengini prisiljen opraviti menjavo in najšibkejši napadalni člen, Filippa Lanzo, poslati na klop, namesto njega pa priložnost ponuditi Gabrieleju Maruottiju, kar se je izkazalo za zadetek v polno. Tudi na njegov račun so si namreč Italijani močno utrdili sprejem, obenem so pritisnili tudi s servisom in brez težav izenačili na 1:1.

V tretjem nizu je Kovačevim izbrancem razpadel sistem. Tekmec je bil brezhiben in kar 86-odstotno uspešen pri sprejemu, Slovenci pa zgolj četrtinsko napadalno učinkoviti, zato so obtičali pri skromnih 13 točkah, kar je bil eden najslabših slovenskih nizov v zadnjih letih na velikih tekmovanjih. V zadnjem delu je bilo le malenkostno bolje, a je bil tudi v njem zmagovalec znan že mnogo pred končnico.

Za popoln izbruh navdušenja je z zadnjo točko na tekmi poskrbel eden najopaznejših na parketu, bloker Simone Anzani, s prvim tempom. Kljub temu, da bi slovenska igra potrebovala osvežitev, je Vinčič od prve do zadnje minute obsedel na klopi.

Slovenski odbojkarji so si z drugim mestom v skupini A zagotovili podaljšano bivanje v Italiji, v drugem krogu bodo namreč tekmovali v skupini F v Bologni. Po idealnem scenariju bi v njej merili moči s Kanado, Belgijo in Avstralijo, ker pa so v sinočnjem zadnjem dvoboju skupine B evropski prvaki izpred treh let Francozi premagali Kanadčane, bodo namesto njih v drugi fazi turnirja, ki se začenja v petek, s Kovačevo četo igrali Brazilci, sicer svetovna številka 1.

Komentarji: