Janežič uradno vložil kandidaturo za kolajno

Najboljši slovenski atlet zanesljivo v finale dvoranskega EP v Glasgowu.
Fotografija: Luka Janežič (ob njem trener Rok Predanič) je z odliko opravil tako s kvalifikacijami kot s finalom. FOTO: AZS
Odpri galerijo
Luka Janežič (ob njem trener Rok Predanič) je z odliko opravil tako s kvalifikacijami kot s finalom. FOTO: AZS

Luka Janežič je vložil kandidaturo za kolajno v teku na 400 metrov na evropskem dvoranskem prvenstvu. S kvalifikacijami in polfinalom, pred katerima je ohranjal previdnost zaradi specifičnosti teka na tej razdalji v dvoranah, je opravil zanesljivo. Zdaj lahko reče: »Grem po kolajno.« Po svoje prvo odličje na velikih članskih tekmovanjih bo šel v soboto ob 21.22 po slovenskem času.

Janežič še ni nastopil v finalu dvoranskega prvenstva – bodisi svetovnega bodisi evropskega –, saj se mu je vedno pripetila kakšna nezgoda, tokrat pa je bil kos izzivom, ki so veliko večji kot na prostem. Odličen dan je napovedal že v dopoldanskih kvalifikacijah, v katerih je imel najboljši čas (46,88).



V polfinale se je prebil rutinsko, z nadzorovanim tekom, v katerem je bilo jasno, da mu lahko napredovanje vzame le nevšečnost, saj je bila kakovostna razlika očitna. Tako je lahko tudi hranil moči za večerni tek, pred katerim mu je bil kratek regeneracijski postopek že znan, kar je potrdil z odličnim polfinalom.

Kot si je želel, je prvi krog končal na enem od prvih dveh mest (2.) in znova nadzoroval svojo uvrstitev v finale. V prvi polfinalni skupini je osvojil 2. mesto s časom 46,60, za Špancem Oscarjem Husillosom. »Težko se je bilo prebiti v finale, zdaj grem v boj za kolajne,« si je oddahnil po zelo uspešnem dnevu Janežič. Zdi se, da se bodo za kolajne udarili trije: ob Janežiču še Norvežan Karsten Warholm, zmagovalec druge polfinalne skupine, in Husillos.
 

Maruša, a ne Mišmaš, temveč Černjul


V slovenskem taboru so od prvega dneva EP pričakovali dva finala, in sicer od Janežiča in Maruše Mišmaš. Luki se je resda pridružila Maruša, vendar ne Mišmaš v teku na 1500 metrov, ampak Černjul v skoku v višino. V ZDA živeča atletinja ni preskočila kvalifikacijske norme 193 cm, a je do 189 cm odlično skakala, vse višine zmogla v prvem poskusu, kar ji je na koncu prineslo finale. V njem se bo merilo kar 12 tekmovalk namesto osmih – šest jih je preskočilo normo, naslednjih šest je imelo enak iztržek.

»Težko bi rekla, da sem pričakovala finale, sem pa nanj upala. S skoki do 189 cm sem zelo zadovoljna, bila sem sproščena, tako da sem bila nad tem kar presenečena. No, na 193 cm so živci odigrali vlogo in skakala sem na silo, ker sem si res želela finale, «je bila nasmejana Černjulova, ki pravi, da ima za finale (20.15 po slovenskem času) še rezervo.

Finale je lep obliž na razočaranje, ki ga je doživela na dvoranskem EP v Beogradu pred dvema letoma, ko je za las obstala v kvalifikacijah, na 9. mestu: »Ko smo čakale razplet, sem rekla kolegici, naj me prime za roko in skupaj z mano upa, da se ne bo ponovil Beograd. No in še kar nekaj drugih tekmovanj, ko sem kot prva ostajala brez finala.«

Uvodni dan EP je bila med našimi atleti najbolj razočarana Maruša Mišmaš, ki je na 1500 m resno računala na preboj v finale, a je bila zanj 14 stotink prepočasna (4:09,81), zasedla je 10. mesto. Anita Horvat je obstala v polfinalu teka na 400 metrov, pri čemer je sploh prvič na velikih tekmovanjih uspešno opravila s kvalifikacijami. Njena končna uvrstitev je 12. mesto (53,37), Žan Rudolf je bil v teku na 800 m predzadnji 32. (1:51,75).
 

V soboto štirje Slovenci


Ob Janežiču bodo jutri nastopili še trije slovenski atleti, Tina Šutej v kvalifikacijah skoka s palico, Maja Mihalinec v kvalifikacijah na 60 metrov in Filip Jakob Demšar v kvalifikacijah na 60 m z ovirami.

Preberite še:

Komentarji: