Janja drugič zapored brez odra, prvič brez globusa

Garnbretova četrta in Rakovčeva šesta na predzadnji težavnostni tekmi sezone svetovnega pokala na Kitajskem.
Fotografija: Prvič v sezoni težavnostnega in balvanskega svetovnega pokala se je zgodilo, da nobene od Slovenk, niti Janje Garnbret, ni bilo na zmagovalnem odru. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Prvič v sezoni težavnostnega in balvanskega svetovnega pokala se je zgodilo, da nobene od Slovenk, niti Janje Garnbret, ni bilo na zmagovalnem odru. FOTO: Matej Družnik/Delo

Xiamen – Po treh zaporednih zmagovitih sezonah, ki jih je kronala z malim globusom v težavnosti, se športni plezalki Janji Garnbret v četrto ni izšlo, trofejo je predala Korejki Chae-hyun Seo, ki je s 15 leti še mlajša, kot je bila Korošica, ko se je prvič dokopala do lovorike. Tedaj je bila stara 17 let.

Garnbretova je formo tempirala na avgustovsko SP v japonskem Hačiodžiju, kar se ji je obrestovalo, saj je s tremi zlatimi odličji postavila zgodovinski mejnik, ki ga ne bo lahko ponoviti. Odtlej se na zmagovalni oder še ni vrnila. Resda je nato nastopila šele na dveh preizkušnjah svetovnega pokala, a se ji ni še nikdar prej v članski karieri pripetilo, da bi dvakrat zapovrstjo ostala brez uvrstitve na zmagovalni oder na balvanskih in težavnostnih tekmah te ravni. Konec septembra se pred domačim avditorijem v Kranju ni prebila v finale (13. mesto je bila najslabša težavnostna uvrstitev v njeni karieri), minuli vikend je bila prepričljivejša na predzadnji postaji sezone v kitajskem Xiamenu, vendar pa ji je zmanjkal zadnji gib, zaradi česar je morala predse spustiti tri Azijke, ki so finalno smer preplezale do vrha.

Lučka Rakovec je v finalu splezala tako daleč kot Janja Garnbret. FOTO: Roman Šipić/Delo
Lučka Rakovec je v finalu splezala tako daleč kot Janja Garnbret. FOTO: Roman Šipić/Delo


Sprva se je na prizorišču, na katerem je v minulih treh letih osvojila že popoln komplet odličij (leta 2016 je zmagala, lani je bila druga, predlani tretja), z lahkotnim in sproščenim plezanjem poigravala s smermi, ki so bile prelahko postavljene za to raven tekmovanj. V polfinalu bi lahko prišlo do zanimivega zapleta: če Janja, ki je šla v steno zadnja, ne bi dosegla 33. oprimka, bi v finale napredovalo kar 16 tekmovalk (običajno je v njem prostora za osmerico), kar pritrjuje, da so bile smeri premalo zahtevne. Garnbretova, ki je izpustila hitrostno preizkušnjo, da bi se kar najbolje pripravila na težavnostno, a se ni pustila motiti in je, kot v obeh kvalifikacijskih nastopih, brez težav zmogla do vrha – enak podvig se je posrečil le Seovi.


Hitra, prehitra


Hladnokrvna mladoletna Korejka je v finalu svoj del naloge z doseženim vrhom minuto in tri četrt pred potekom časovne omejitve opravila z odliko, Slovenka bi jo morala torej za zmago prehiteti na poti do vrha. Odlično se je pognala v smer in bila za minuto hitrejša od najresnejše tekmice, a se ji je skok na zadnji oprimek ponesrečil, zato se je morala zadovoljiti s 4. mestom. Grenak priokus je ostal, saj bi si glede na prikazano zaslužila vsaj srebro, obenem je ostala brez možnosti za četrti zaporedni težavnostni globus, predala ga je Seovi, ki se je veselila četrte zaporedne zmage, le uvodoma na krstni tekmi med člansko elito je bila v Villarsu druga. S tem je prilepila obliž na rano s SP, na katerem je končala na nehvaležnem 4. mestu.



V finale se je s kančkom sreče – po polfinalu si je delila mejno 8. mesto – prebila tudi evropska prvakinja Lučka Rakovec, ki je konec septembra pred domačim občinstvom v Kranju prvič stopila na oder, bila je tretja. Tokrat je v finalnem nastopu grizla enako daleč kot Janja, kapitulirala pa tik pod vrhom, kar je zadostovalo za 6. mesto, s čimer se je utrdila na položaju tretje najuspešnejše plezalke težavnostne sezone. V polfinalu je obvisela Mia Krampl, 24. mesto je njen najslabši letošnji dosežek v tej disciplini. Pri moških se Anže Peharc in Jernej Kruder nista prebila skozi kvalifikacije. Karavana bo sezono zapečatila konec tedna v japonskem Inzaiju, ki se v elitni koledar vrača po letu 2014. Tedaj je bila Mina Markovič druga, Maja Vidmar (zdaj Štremfelj) in Domen Škofic pa tretja.

Preberite še:

Komentarji: