Janja Garnbret: Hočem biti vedno boljša! (VIDEO) 

Na novinarski konferenci pred finalom svetovnega pokala v Kranju je o odlični sezoni govorila tudi Janja Garnbret.

Objavljeno
07. november 2017 16.24
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Ljubljana - Dvajset Slovencev, osem v moški in dvanajst v ženski konkurenci, bo nastopilo na sklepni tekmi letošnje sezone svetovnega pokala v športnem plezanju, ki bo 11. in 12. novembra v Kranju. Na seznamu nastopajočih je v ospredju Janja Garnbret, ki že drugo leto po vrsti na kranjsko tekmo prihaja kot najboljša športna plezalka sezone.

Osemnajstletna Garnbretova bo v Kranju prejela dva velika pokala, za skupno zmago v seštevku svetovnega pokala v težavnosti ter za skupno zmago v seštevku kombinacije.

"Ključno je, da uživaš v plezanju, da rad treniraš, sama sem trmasta, vztrajna, hočem biti vedno boljša," je mlada zvezdnica plezalnega športa na današnji novinarski konferenci na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani opisala ključne lastnosti, ki so ji prinesle razliko v primerjavi s tekmicami.

Osemnajstletnica v Kranju še ni zmagala, na prvih dveh tekmah v Kranju, ko je nastopila med članicami, je bila dvakrat tretja: "Vsaka zmaga mi veliko pomeni in jih ne ločujem. Še vedno pa upam, da bom v Kranju prišla višje kot doslej. Zmaga bi mi pomenilo veliko, ker si želim pred domačim občinstvom pokazati svoje najboljše plezanje in dobro formo. Upam, da mi bo to uspelo."

Garnbretova ima tudi nasvet za mlade kolegice iz reprezentance: "Ne smejo se preveč obremenjevati z rezultatom, ne smejo preveč razmišljati, morajo samo uživati v plezanju, biti sproščene in dati vse od sebe, rezultat bo pa takšen, kakršen bo."

Na svoje dosežke je zelo ponosna, vendar sama sebe ne uvršča med legende športnega plezanja: "Ponosna sem na napredek, ki sem ga dosegla v zadnjih dveh letih, ponosna sem na vse zmage, sama sebe pa še ne vidim kot legendo, samo plezam, uživam v tem, poskušam dati vse od sebe na vsaki posamezni tekmi, kako pa me drugi vidijo, je njihovo subjektivno mnenje."

Garnbretova si je že pred Kranjem zagotovila skupni zmagi sezone v težavnosti in kombinaciji, saj ji tudi letos tako kot lani, ko je prvič v karieri postala skupna zmagovalka v težavnosti in kombinaciji, tekmice niso bile kos. Kombinacijski naslov je letos osvojila z največjo razliko v zgodovini tega merjenja. Doslej je zbrala 1035 točk, druga na seznamu britanska specialistka za balvane Shauna Coxsey ima 475 točk manj. Tudi na vrhu kombinacije pri moških ima Tomoa Narasaki 470 točk manj od že drugo leto po vrsti najboljše Slovenke.

Garnbretova je letos mejnike podirala tudi s številom zmag. Čeprav sezone še ni konec, je Korošica že doslej osvojila osem zmag, pet v težavnosti, tri v balvanih, kar je največ doslej v eni sezoni svetovnega pokala v športnem plezanju.

V prvi deseterici v seštevku težavnostne sezone ima Slovenija tri predstavnike v prvi deseterici. Mina Markovič je trenutno na šestem mestu, Domen Škofic je četrti. Lanskega uspeha, ko je osvojil skupno zmago, ne more ponoviti, se pa še lahko vplete v boj za tretje mesto v seštevku sezone v težavnosti.

Slovenski trenerski štab, ki ga tvorijo glavni trener Gorazd Hren in njegova pomočnika Luka Fonda in Urh Čehovin, je na seznam ekipe za Kranj uvrstil 20 tekmovalk in tekmovalcev. V moški konkurenci bodo slovenske barve branili Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Jernej Kruder, Zan Sudar, Anže Peharc, Luka Potočar in Klemen Novak.

V ženski konkurenci so na seznamu Janja Garnbret, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Katja Kadič, Vita Lukan, Mia Krampl, Lučka Rakovec, Tjaša Slemenšek, Veronika Meke, Urška Repušič, Kaja Božič in Lana Skušek.

Od vseh nastopajočih ima najdaljši kranjski staž Markovičeva, ki bo na domači tekmi svetovnega pokala nastopila že štirinajstič.

"Doma je zelo lepo nastopiti, je en zelo poseben občutek, publika ti da še tisto nekaj dodatne spodbude, da v tistih najtežjih trenutkih stisneš iz sebe še nekaj energije, da greš naprej. Res je lep občutek, če ti uspe dobro odplezati in pokazati kar lahko," je dejala Markovičeva, trikratna skupna zmagovalka v kombinaciji in težavnosti.

Tekmovanje se bo začelo v soboto, 11. novembra, s kvalifikacijami in večernim polfinalom najboljših 26 v vsaki od konkurenc, ki bo na sporedu ob 20. uri. Finale najboljše osmerice v vsaki od konkurenc bo v nedeljo, z začetkom ob 17. uri. Tekmovanje bo v dvorani na Zlatem polju. Na seznamu udeležencev je kar 126 prijavljenih športnikov iz 22 držav, kar je največ doslej, je povedal vodja tekmovanja Tomo Česen.

Zmagovalca kranjske tekme sta bila lani Belgijka Anak Verhoeven in Nemec Sebastian Halenke, Domen Škofic je bil drugi, Janja Garnbret tretja, Mina Markovič četrta in tekmovalno že upokojeni Urban Primožič šesti.

Domača rekorderka Mina Markovič je v Kranju zmagala štirikrat (2009, 2014, 2012, 2009), štiri zmage je osvojila tudi Francozinja Liv Sansoz (1997, 1998, 1999, 2000). Maja Vidmar je zmagala dvakrat (2006, 2007), Martina Čufar (2001) in Klemen Bečan (2008) po enkrat. Prva tekma svetovnega pokala v težavnosti v Kranju je bila leta 1996.