Janja Garnbret navdušila gledalce v Kranju s prvo zmago

Slovenska plezalska šampionka in zmagovalka svetovnega pokala Janja Garnbret je sanjsko sezono končala z zmago. 

Objavljeno
12. november 2017 17.20
Posodobljeno
12. november 2017 17.20
PLEZANJE - Svetovni pokal Kranj
N. Gr., STA
N. Gr., STA

Kranj - Janja Garnbret je zmagovalka zadnje tekme letošnjega svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti v Kranju. Osemnajstletna Korošica je v Kranju prvič zmagala, potem ko je bila na domači tekmi dvakrat tretja.

Drugo mesto je pripadlo Južnokorejki Jain Kim, tretje mesto je presenetljivo osvojila Britanka Molly Thompson-Smith, četrta je bila Francozinja Julia Chanourdie. V finalu sta tekmovali še dve Slovenki Mina Markovič je osvojila peto mesto, Vita Lukan pa je svoj prvi veliki finale končala na sedmem mestu.

Garnbretova si je s sijajnim nizom dosežkov že pred kranjskim zaključkom sezone zagotovila kar dva naslova, saj je že drugič v zadnjih dveh letih kot najbolj vsestranska športna plezalka v svetovni karavani osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Naslov v olimpijski kombinaciji, gre za seštevek sezone v težavnosti, balvanih in hitrosti, je osvojila z rekordno prednostjo v zgodovini tega merjenja.

Rekordna pa je bila tudi njena celotna sezona, tako balvanska kot težavnostna, saj je skupno osvojila devet zmag, kar je največ doslej v eni sezoni v zgodovini tega športa, šest v težavnosti in tri v balvanih. Šest zmag, sicer v neprekinjenem nizu, je leta 2007 kot prva Slovenka vpisala Maja Vidmar, prva slovenska skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti.

V moški konkurenci je zmagal Avstrijec Jakob Schubert. Slovenski finalist Domen Škofic pa je pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu. Schubert je edini v finalu splezal do vrha smeri. Garnbretova je kranjsko zmago, potem ko je v soboto osvojila vse tri smeri do vrha, osvojila z najboljšim dosežkom ženskega finala, z višino tik pod vrhom 44+.

Škofic zaključil s četrtim mestom

Jakob Schubert je zmagovalec zadnje tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini težavnost v Kranju. Avstrijski tekmovalec je zmagal z najbolj prepričljivo predstavo, saj se je edini dotaknil vrha smeri. Slovenski finalist Domen Škofic je mednarodno sezono tekmovanj končal na četrtem mestu in na četrtem mestu skupno.

Šestindvajsetletni športni plezalec iz Innsbrucka je v Kranju vodil že po kvalifikacijah, mesto vodilnega je ubranil v polfinalu, v finalu pa je svojo kranjsko premoč pokazal tako, da je edini zahtevno finalno smer splezal prav do finalnega oprimka, ki označuje vrh smeri. Schubert je v Kranju osvojil še tretjo zmago. Zmagal je že v letih 2012 in 2013.

Nemec Alexander Megos je osvojil drugo mesto (38+), tretji je bil Rusi Dmitrij Fakirjanov (36). Škofic je pristal tik pod stopničkami na nehvaležnem četrtem mestu. Po polfinalu je bil sedmi, v kvalifikacijah je vpisal drugi dosežek, finalno smer je končal z višino 33+.

Škofic je po zanj lanski rekordni sezoni, v kateri je trikrat zmagal ter prvič osvojil tudi skupni seštevek sezone v težavnosti, v tej sezoni ostal brez zmage. Lani je v Kranju bil drugi, v tej sezoni pa je enkrat stopil na stopničke z drugim mestom julija v Villarsu, na uvodni tekmi težavnostne sezone.

Skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti med športnimi plezalci je dobil Francoz Romain Desgranges, ki je z devetim mestom za las ostal brez kranjskega finala. Drugi skupno je Italijan Stefano Ghisolfi, tretji skupno Japonec Keiichiro Korenaga. Škofic, ki se je v tej sezoni soočal s prevelikimi nihanji v formi, je s četrtim mestom na zadnji tekmi sezono končal tudi s četrtim mestom v seštevku discipline.

Dogajanje v Kranju, pred polno, razprodano dvorano Zlato polje, se še ni končalo. Na sporedu bo še ženski finale s tremi slovenskimi finalistkami, Janjo Garnbret, Mino Markovič in Vito Lukan.