Janja Garnbret slavila tudi v težavnosti, Škofic četrti

Domen Škofic je prvo tekmo svetovnega pokala v težavnosti končal na četrtem mestu, Janja Garnbret pa si je pokorila vso konkurenco. 
Fotografija: Janja Garnbret. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Janja Garnbret. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Slovenska plezalka Janja Garnbret ima za seboj izvrstno sezono, tokrat je bila najboljša še na uvodu v sezono svetovnega pokala v težavnosti v Villarsu v Švici. Slovenija je imela v finalu štiri predstavnike. Domen Škofic je v moškem finalu osvojil četrto mesto, Mia Krampl je bila peta, Lučka Rakovec je finale končala na šestem mestu.

Dvajsetletna Garnbretova je letošnjo sezono v težavnosti začela tako kot lansko z zmago v Villarsu. To je njena že četrta zmaga na tem prizorišču svetovnega pokala. Vsakič doslej, ko je zmagala v Villarsu, je nato ob koncu osvojila tudi skupno zmago v seštevku sezone.

Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je osvojila svojo še 26. zmago v svetovnem pokalu. Štirinajst jih ima v težavnosti, dvanajst pa je osvojila na tekmah v balvanskem plezanju.

Po Villarsu se bo karavana konec prihodnjega tedna ustavila na tradicionalni postaji v Savojskih Alpah v Franciji v Chamonixu.​
 

Škofic tik pod stopničkami


Škofic, ki je po polfinalu zasedal drugo mesto, bi za stopničke moral osvojiti vrh smeri, a je padel tik pod vrhom. Razplet moškega finala je bil precej presenetljiv. Vrh smeri so osvojili trije tekmovalci, ki pred tekmo niso sodili v ožji krog favoritov.

Zmagal je 21-letni domačin Sascha Lehmann, ki je prvič stopil na zmagovalni oder v svetovnem pokalu in še to na najvišje mesto. Lehmann je bil po polfinalu tretji. Tudi drugouvrščeni 19-letni Kitajec Yu-Fei Pan je prvič osvojil stopničke v svetovnem pokalu. Nekaj več izkušenj ima Nemec Alexander Megos, ki je osvojil tretje mesto.

Kitajec je bil po polfinalu šesti, nemški predstavnik sedmi. Oba sta v finalu prikazala prepričljiv nastop ter osvojila vrh. Izenačeni tekmovalci so se na zmagovalnem odru razvrstili na podlagi uvrstitve v polfinalu.

V finalu sta odpovedala vodilna. Po Škoficu je v smeri padel tudi Japonec Tomoa Narasaki, ki je bil najboljši v polfinalu.

Komentarji: